Maglajlija i Šuman selektorski tandem

“Kako smo užasno loše prošli, više nije bilo teorije da Rađa ostane selektor, jer je prosto nevjerovatno da izgubimo od reprezentacije koja gotovo i da ne postoji na rukometnoj mapi” – kaže nam izvor iz RSBiH.

 

Sve je dogovoreno: Senjanin Maglajlija i Bilal Šuman preuzet će rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Dvojica proslavljenih reprezentativaca stižu u Sarajevo kako bi postigli konačni dogovor sa čelnicima Saveza. “Magi i Bili” pokušat će popraviti ono što je pokvario Vojislav Rađa, trener koji se pogubio i nije uspio povezati konce u državnom timu.

Maglajlija i Šuman su spremni. Maglajlija je sportski direktor reprezentacije i već je ušao u problematiku. S druge strane, ni Šumanu neće predstavljati nikakav problem ukoliko dobije ulogu, jer je dugogodišnji proslavljeni bh. reprezentativac, koji odlično poznaje većinu igrača.

Pljuvao po Demiroviću

– Čekale su se samo ove dvije utakmice sa Estonijom. Kako smo užasno loše prošli, više nije bilo teorije da Rađa ostane selektor, jer je prosto nevjerovatno da izgubimo od reprezentacije koja gotovo i da ne postoji na rukometnoj mapi – kaže nam izvor iz RSBiH.

I zaista, Estonija je u podrumu evropskog rukometa, mi smo ipak nekoliko spratova iznad. Ali, ovo što sada vidimo u reprezentaciji definitivno se ne može nazvati nikako drukčije nego – propast. Rađa se inati, ne želi podnijeti ostavku, a kako saznajemo proteklih dana odmah nakon poraza u Visokom, krenuo je s lobiranjem. Tako je obišao Banja Luku i Hercegovinu kako bi dobio kakve-takve garancije da se na sjednici Izvršnog odbora Saveza neće tražiti njegova ostavka, odnosno da će članovi podići ruku za njegov ostanak na klupi državnog tima. Neprincipjelni Rađa je svojevremeno bacao drvlje i kamenje na Halida Demirovića nakon neuspjeha u kvalifikacijama, tvrdeći kako je moralno da podnese ostavku. Međutim, Rađa se ne drži istog principa. Nakon to je dva puta prokockao kvalifikacije, neuspješni trener i ne pomišlja na odlazak.

Uništavanje rukometa

Bilal Šuman kaže da je otvoren za saradnju, da želi pomoći reprezentaciji.

– Ovo što sada gledamo je katastrofa, ovo se više ne može izdržati. Žao mi je, duša me boli kad vidim šta se dešava sa reprezentacijom. Spreman sam iz ovih stopa da dođem u Sarajevo i razgovoram o tome kako pomoći reprezentaciji, jer je to moja dužnost – kaže Šuman. Jedno je evidentno, od 1996 godine i prve utakmice sa Holandijom u Sarajevu, naš rukometni tim nikada nije bio u težoj situaciji. Imamo igrače, ali nemamo ekipu. Vojislav Rađa pokušava primjeniti recept koji već vidimo u bh. nogometu, a on ukratko glasi: uništiti i rukometni sport, razjediniti ga i ne dozvoliti reprezentaciji da stane na zdrave noge. Da li će se neko suprostaviti Rađi, saznat ćemo uskoro. «San Sport» saznaje kako je danas trebala biti održana sjednica Izvršnog odbora RSBiH, na kojoj se trebalo raspravljati o rezultatima reprezentacije, ali su predstavnici iz Rukometnog saveza RS poslali dopis u kancelariju RSBiH u kojem traže odgađanje sjednice. Očito je da se nešto kuha i da je recept iz nogometa od strane čelnika iz RS primjenjen u rukometnim vodama.

 

Povratak Doborca, Terzića, Toromanovića

Dolaskom Šumana i Maglajlije u reprezentaciju se vraćaju istinske rukometne marke, Damir Doborac, Mirsad Terzić i Muhamed Toromanović, koji zbog Rađe nisu željeli igrati za reprezentaciju. I ne samo njih trojice, Šuman i Maglajlija su najavili dolazak novih rukometnih nada kojih ima u BiH, ali i širom Evrope.


(SAN)