Spreman sam, ali niko me još nije zvao

Sada smo na nuli, treba krenuti ispočetka * Imamo ekipu sastavljenu od igrača iz Španije, Francuske, Njemačke…koja je morala sa ili bez trenera pobijediti Estoniju – smatra rukometni bh. as.

Senjanin Maglajlija, bivši kapiten naše rukometne reprezentacije, vođa jedne sjajne generacije koja je kud i kamo u težim uslovim igrala nego ova današnja, najlogičniji je izbor za novog selektora našeg nacionalnog tima.

Nadati se da će Izvršni dobor ovoga puta donijeti pravu odluku i za Rađinog nasljednika izabrati Maglajliju koji je puno dao ovoj reprezentaciji i koji je svim srcem igrao zajedno s igračima koji su danas još uvijek tu: Terzićem, Martinovićem, Doborcem, Tahirovićem…

Maglajlija je u trenutku kada smo ga dobili spremao izvještaj za RS BiH.

– To mi je obaveza po ugovoru. Pišem osvrt za prethodne dvije utakmice onako kako sam ja to vidio. Potrebno je dubinski sve to analizirati – kaže Senjanin za “San”.

Puno stvari ne štima!

Ne želi Maglajlija nikom “izmicati stolicu” ali podvlači da će “Izvršni odbor i Stručna komisija morati napraviti neke radikalne izmjene.”

– Sada smo na nuli, treba krenuti ispočetka. Imamo ekipu sastavljenu od igrača iz Španije, Francuske, Njemačke…koja je morala sa ili bez trenera pobijediti Estoniju. Umjesto da sustižemo rejting jačih reprezentacija, naš rejting pada, a Estonci nas sustižu.

Javnost želi smjenu selektora. Kako vi to komentarišete?

– U ovih zdanjih četiri-pet mjeseci mnogo toga ne štima. Javnost to vidi. Još jedne kvalifikacije su protračene. Ne želim ja puno ulaziti u sitne stvari. Možete raspravljati o tome kada imate plus i minus, ali ovdje imate omjer nula na prema 100, ako me shvatate o čemu govorim.

Da ste Vi kojim slučajem selektor kakve bi rezove napravili?

– Ne mogu o tome govoriti. Nisam dobio pravu šansu. Spreman, sam, ali niko me iz struke još nije zvao. Pričat ćemo o tome kada od mene budu to tražili.

Nisu namjerno izgubili

Da su tu bili Doborac, Terzić i Toromanović, da li bi po Vašem mišljenju situacija sada bila drugačija?

– To su trojica igrača iz prve postave. Puno bolje bi to išlo. Ja sam ubijeđen da bi smo pobijedili Estonce. Rađa ih je zvao da se vrate nakon što ih je sankcionisao. Ali oni nisu željeli zbog nekih ranijih nesuglasica, sve se valjda nakupilo. Nisu mogli preći preko nekih stvari.

Šta možemo očekivati u nekom novom ciklusu?

– Mora se krenuti od nove razine. Nemoguće je sada od Vojislava, ili ako neko drugi bude slektor, očekivati da se za šest mjeseci naprave neki rezultati, već za godinu-dvije.

Niko ne želi u javnosti govoriti o suštinskom problemu, naći glavnog krivca…

– Postoji jedan dubinski problem. To je neki sindrom kod igrača, kojima kao da se noge svežu, htjeli oni to ili ne…. Međutim, nisu radili ništa loše niti ružno, ali tako je to javnost shvatila. Atmosfera uoči utakmica je bila pozitivna. Došli su iz vana da se bore za svoju državu. Nisu namjerno izgubili – zaključio je Maglajlija koji je trenerski zanat ispekao u Zagrebu kod Line Červara jednog od najboljih rukometnih stručnjaka današnjice.

Čelica je veliki talenat

Da li su li neophodne izmjene u igračkom kadru?

– Treba vratiti trojicu igrača o kojima smo govorili i malo podmladiti tim. Po mom mišljenju Dušan Čelica, iako su mu 24 godine, izuezatan je talenat. Treba izvući neke pouke. Na bekovskoj poziciji on je sjajno rješenje. Treba dati šansu još dvojici-trojici igarača – mišljenja je sportski direktor rukometne reprezentacije BiH koji je igrao širom Evrope.

 

(SAN)