Neki nakon Sušićevog spiska odahnuli, neki razočarani

Da se zarati, zbog Bosne bih izgubio glavu, kaže Nadarević • Nema ništa ljepše nego igrati za svoju državu, kaže Ibričić, koji je u posljednji trenutak uvršten na popis kandidata za Rumuniju •Kazna za Begovića

Nije bilo lako Safetu Sušiću sastaviti spisak za Rumuniju. Tako važna utakmica, a toliko dilema, najviše u vezi s fudbalerima koji 9. februara nisu išli u SAD igrati protiv Meksika.

Biti odlučan, ponosan i autoritativan i sve ih izbaciti iz ekipe, da se zna ko je gazda, ili popustiti radi interesa ekipe, jer, nažalost, igrački kadar nam se ne može nazvati naročito širokim, naročito ako pričamo o kvalitetnim fudbalerima bez kojih bi reprezentacija bila oslabljena?

Drugi odlučuju

I Pape je odlučio. Asmira Begovića odmah eliminirati, Safeta Nadarevića malo kasnije, a u posljednji trenutak odlučio je na spisak za Rumuniju staviti Senijada Ibričića. 

Dok je Begović, baš kao i pred Slovačku, na pomalo bezobrazan način jednostavno otkazao dolazak i ostavio Sušića da navrat-nanos traži novog golmana (koji je, uz to, još i morao vaditi vizu), Nadarević je govorio da je bio povrijeđen.

Da nije igrao za svoj Eskišehirspor i neposredno prije, a i odmah poslije duela s Meksikancima, selektor bi možda i prešao preko toga, ali ovako, Safeta nema na spisku.

– Neću ništa komentarisati. Zna se zašto nisam došao. Bio sam povrijeđen i to je cijela priča, ali drugi odlučuju o tome da li me pozvati ili ne. Ja sam uvijek na raspolaganju reprezentaciji, ne dolazim igrati zbog selektora, već zbog svoje Bosne. Da se sutra zarati, ja bih prvi bio spreman izgubiti glavu za BiH. Zato, svojim drugovima želim puno sreće i  nadam se da će pobijediti Rumuniju. Bit ću uz njih – rekao nam je jučer Nadarević.

Begovićeva šutnja

Dok Safet negoduje, Ibričiću je pao kamen sa srca. Strepio je od toga da ga Pape izostavi. To se nije desilo, jer ga je selektor, tvrdeći da je to učinio zbog reprezentacije, vratio.

– I nije me baš vratio, jer nisam ni otišao. Glupo je sada sjećati se svega što se dešavalo, jer do toga nije trebalo ni doći. Svima nam je reprezentacija na prvom mjestu i u interesu nam je da dolazimo što češće možemo. Uvijek kažem – toliko sam godina u reprezentaciji, nekada sam igrao, a nekada nisam, ali tvrdim da nema ništa ljepše nego igrati za svoju državu. Niko nema pravo reći da nisam htio doći. Nisam mogao, i to je to – izjavio je Ibričić.

Pokušali smo čuti i Asmira Begovića, ali naš golman nam se nije javljao.

Jahić: Ne pitajte me ništa

Jedan od gubitnika s objave spiska je Sanel Jahić. Naš univerzalac džaba se nedavno izvinjavao Safetu Sušiću ako ga je, možda, uvrijedio, jer je Pape jasno kazao da fudbaler AEK-a nikada nije ni rekao ništa što bi ga eliminiralo iz njegovih planova. Sušićevo obrazloženje zašto Jahića nije zvao jeste da nije igrao posljednje dvije utakmice.

Jahić jučer nije želio komentirati selektorovu odluku, ali u glasu mu se jasno mogla osjetiti uzrujanost.

– Nemojte me ništa pitati u vezi s time. Neću ništa komentarisati. Odlučio je da me ne zove i to je to – poručio je Jahić.


(Avaz)