Adnan Hodžić: "Igrat ću za BiH u Litvaniji, a možda već do tada budem u NBA ligi"

Dolaskom novih ljudi u Košarkaški savez BiH, mnoge stvari krenule su u pozitivnom smjeru. Reprezentacija će biti daleko jača i kvalitetnija na kontinentalnoj smotri budući da je popis pojačanja pred odlazak u Litvaniju svaki dan sve širi. Sadašnjem rosteru treba dodati još jedno ime – Adnan Hodžić (22). Igrač koji je nastupio za američki Univerzitet Lipscomb iz Tenesija. Igra na poziciji krilnog centra. Selektor Sabit Hadžić ozbiljno računa na njega u narednim reprezentativnim avanturama.

 

 

Mnogi stručnjaci predviđaju mu NBA karijeru. Vrhunske fizičke predispozicije, sjajan skok, atraktivna zakucavanja, nezaustavljivi prodori odlike su ovog igrača. Snagom i pokretljivošću izuzetno je koristan u odbrambenim zadacima.

Za Sarajevo-x Hodžić je govorio o svojim počecima, karijeri, reprezentativnoj stvarnosti, idolu i evropskoj košarci.

Možete li nam za početak reći gdje ste počeli graditi karijeru?

Rođen sam u Sarajevu, ali sam još kao dječak otišao u SAD-a. Košarku sam počeo igrati u osmom razredu. Kasnije je sve išlo svojim tokom. Život sam posvetio čarobnoj igri pod obručima. Na utakmicama su me čuvala i po trojica igrača

U proteklom period nastupali ste za Univerzitet Lippcomb?

Tako je! Iskustvo sa “Bizonima” je pozitivno. U posljednje vrijeme bilo mi je teško igrati, jer su me na utakmicama čuvala i po trojica igrača. Međutim, nekako sam uvijek uspijevao da pružam dobre partije. Bio sam i najbolji strijelac lige.

Želja Vam je da jednoga dana zaigrate u NBA ligi. Kada se to može očekivati?

Apsolutno! Imat ću priliku da se dokažem na NBA workoutsu od aprila do juna ove godine. Svaku moju utakmicu posmatrali su skauti najjače lige na svijetu. Nadam se da ću uskoro dobiti pravu priliku.

Selektor Sabit Hadžić pun je hvale za Vaše nastupe. Da li ćete se odazvati pozivu i da li smatrate da možete izboriti mjesto za put na kontinentalnu smotru?

Razgovarao sam sa sekretarom Saveza Harunom Mahmutovićem. Shvatio sam da se ozbiljno računa na mene i to me veseli. Uvijek mi je bila želja da igram za svoju državu. Svakako da ću se odazvati pozivu šefa državnog tima. Uostalom, to mi je velika želja.

Jeste li gledali neku utakmicu bh. reprezentacije?

Nažalost, ne. Gotovo je nemoguće gledati takve dvoboje u SAD-a. No, dosta sam istraživao i saznao neke podatke. Mirza Teletović je izuzetno dobar igrač. Odmah u oko upada njegova realizatorska sposobnost.

Moja teorija je – trening i samo treningMože li naš državni tim na Evropskom prvenstvu proći u drugi krug?

Svakako. Ako svi budemo na visini zadatka to je moguće. U svakom slučaju, mi smo vrlo dobra reprezentacija koja stalno raste i to treba potvrditi na parketu. Optimista sam.

Ko je Vaš košarkaški idol?

Kobe Bryant. Uvijek mi je bio najdraži igrač. S obzirom da ste na dobrom putu da postanete vrhunski košarkaš, možete li nam reći koliko puta dnevno trenirate?

U toku sezone posvećen sam treninzima četiri ili pet sati dnevno. Recimo, odem sat vremena prije treninga i vježbam šut sa distance. Zatim, slobodna bacanja, rad sa loptom i sve ostalo. Dižem i tegove, a sam trening traje dva sata. Pored toga, analiziramo i utakmice koje su iza nas. Radi se na ispravljanju grešaka. Naposljetku, ustajem u 5.30 sati svako jutro i odlazim u salu. Moja teorija je – trening i samo trening.

Napravite paralelu košarke u SAD-a i Evropi?

Na Starom kontinentu je košarka kvalitetna, ali se sve vrti oko tehnike. No, u Americi je čarobna igra pod obručima dovedena do savršenstva. Igrači su fizički jaki, brzi, puni snage i imaju dobar odraz.

S obzirom da ste rođeni u Sarajevu, neizbježno je pitanje: kada Vas možemo očekivati u glavnom gradu BiH?

Ako bude sve po planu, dolazim polovinom jula. Poželio sam familiju i svoju raju. Jedva čekam.

{youtube}6xqUoj2d_zo{/youtube}


(Sarajevo-x.com)