Ukida se N/FS BiH i formira Komitet za normalizaciju!

Jedan predsjednik ili će reprezentacija BiH poslije meča sa Rumunijom biti izbačena iz kvalifikacija za EURO 2012, a klubovi neće u Evropu, istakao i danas Marcel Benz, predstavnik FIFA i UEFA

Ako se na Skupštini N/FS BiH 29. marta ne usvoji novi Statut vašeg državnog Saveza, reprezentacija BiH odmah će nakon meča sa Rumunima biti izbačena iz kvalifikacija za EURO 2012, a klubovi u narednoj sezoni neće igrati u Evropi, istakao je i danas u Sarajevu Marcel Benz, predstavnik FIFA i UEFA.

FIFA i UEFA neće mijenjati odluku

Naime, Benz je još jednom naglasio kako su Izvršni komiteti FIFA i UEFA već donijeli odluku o automatskoj suspenziji N/FS BiH koja će stupiti na snagu 1. aprila, u slučaju da novi Statut N/FS BiH ne bude usvojen 29. marta.

«Odluka se neće mijenjati. U međuvremenu usvojili smo određene amandmane vezane za Statut, te dovoljno udovoljili predstavnicima N/FS BiH. Postoje dva puta. Jedan je usvajanje Statuta na osnovu kojeg će biti ukinuto Predsjedništvo N/FS BiH i vaš Savez, kao i sve ostale nacionalne asocijacije, imati jednog predsjednika. Potom klubovi bi igrali u međunarodnim takmičenjima, reprezentacija nastavila nastupati u kvalfikacijama za EURO 2012. Druga solucija je suspenzija», decidno je potvrdio Benz.

Novi ljudi usvajaju novi Statut?

Ukoliko N/FS BiH bude suspendovan, Savez će bukvalno biti ukinut!

«Ako dođe do suspenzije više neće biti razgovora sa sadašnjim čelnicima N/FS BiH. Formirat će se Komitet za normalizaciju. FIFA i UEFA će posredstvom svog čovjeka u tijela N/FS BiH delegirati ljude iz fudbala, odnosno klubova koji bi ušli u Izvršni odbor N/FS BiH i Skupštinu», kazao je Benz.

Komitet za normalizaciju imao bi zadatak da usvoji novi Statut N/FS BiH do kraja ove godine. Ako bi posao bio obavljen u zadatom vremenu reprezentacije BiH ponovo bi se uključile u UEFA i FIFA takmičenja, a klubovi mogli igrati u Evropi, ali tek od sezone 2012/2013. To znači da FIFA i UEFA ne bi priznali ovosezonski šampionat BiH, nego tek naredni.

Ukoliko ni tada ne bi došlo do rješenja, FIFA i UEFA nametnuli bi novi Statut N/FS BiH. On bi bio izrađen po principu isključivo sportskog aspekta i ne bi morao zadovoljavati ni nacionalne kriterije u strukturama N/FS BiH. Ne bi bilo povratka na Statut na kojem insistiraju FIFA i UEFA da se usvoji 29. marta, a koji je manje, više skoro, pa isti današnjem, s iznimkom da bi N/FS BiH imao jednog predsjenika.

U subotu početak kraja

Našem fudbalu crno se piše, ukoliko Statut ne bude usvojen na narednoj sjednici Skupštine N/FS BiH. Ispaštat će klubovi, igrači, treneri i pošteni sportski radnici. Jedna dobra stvar u cijeloj priči je što bi današnji čelnici N/FS BiH završili svoju fudbalsku misiju. Nažalost, i među njima stradali bi pojedini koji nisu marionete aktuelnih politika.

U subotu će u Banjoj Luci biti održana Skupština FS RS koja bi se trebala očitovati o (ne)usvajanju novog Statuta N/FS BiH. Desi li se da se delegati u Skupštini FS RS izjasne da su protiv usvajanja novog Statuta, bit će to početak kraja, odnosno prvi korak ka ulasku u beznađe bh. fudbala.

Nada koja posljednja umire postojat će do 29. marta i održavanja Skupštine N/FS BiH. Možda, razum prevlada?


(SCsport)