Siti želi da Džeko propusti meč Meksika i BiH

MANČESTER – Edin Džeko, najbolji strijelac fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, upitan je za nastup 9. februara u Atlanti u prijateljskoj utakmici sa Meksikom.

Potvrdio je ovo u srijedu selektor Safet Sušić, koji je o razlozima eventualnog nepojavljivanja bh. golgetera u Sjedinjenim Američkim Državama, lično razgovarao i sa Robertom Manćinijem, menadžerom Mančester Sitija.

“Ekipa Mančester Sitija tri dana nakon utakmice u Atlanti igra derbi susret engleske Premijer lige na ‘Old Trafordu’ sa Mančester junajtedom. Normalno je da bi htjeli da Džeko propusti meč u Atlanti. Međutim, ja sam rekao da ga ne želim poštedjeti. Razgovarao sam sa Edinom, koji želi da putuje sa nama. Potom sam stupio u kontakt i sa Manćinijem, objasnio mu da je to izuzetno važna utakmica za nas bez obzira na to što je prijeteljska. Rekao sam mu i da su mnogi naši navijači upravo zbog Džeke kupili karte za utakmicu s Meksikom”, istakao je juče Sušić.

Ipak, bit problema zapravo nije pitanje da li će Manćini dozvoliti bh. golgeteru odlazak na utakmicu u Atlantu, koliko su poteškoće vezane za vađenje vize.

“Klub mora pustiti igrača na utakmicu u FIFA terminu, ali nije dužan pustiti igrača da vadi vizu i prvenstveno zbog toga sam pozvao Manćinija. On bi, naime, trebalo Džeki da dozvoli da u četvrtak otputuje u London po vizu ili da to učini u ponedjeljak u Sarajevu. Dakle, Džekin nastup za sada je upitan, a Manćini će mi uskoro odgovoriti šta je odlučio”, naglašava Sušić.

Napadač Sitija nije i jedini koji je na listi upitnih za put i nastup protiv Južnoamerikanaca. Probleme sa vizama ili traženjem poštede od strane kluba imaju: Safet Nadarević (Eskisehirspor), Elvir Rahimić (CSKA Moskva), Senijad Ibričić (Lokomotiv), te Muhamed Bešić (HSV).

“Osim Sitija, još neki klubovi jesu tražili poštedu sa svoje igrače. Međutim, izuzetak je samo Leh Poznan, na čije sam insitiranje još ranije poštedio Semira Štlilića, jer njegov klub prvi put igra u osmini finala jednog evropskog takmičenja. Ostali moraju doći, ali vize mogu biti smetnja. Nadarević, na primjer, ove sedmice ne može izvaditi vizu u Turskoj, jer Ambasada SAD ne radi ove sedmice u toj zemlji. U narednim danima imaćemo više informacija, a ne mislim da ću slati dodatne pozive bez obzira na moguće nedolaske nekih fudbalera”, tvrdi Sušić.

Meč BiH – Meksiko biće odigran 9. februara sa početkom u dva sata ujutru po našem vremenu uz direktan TV prenos na BHT 1.

Begović

Sličan problem Sušić je imao i prošle godine kada se na okupljanje za meč sa Slovačkom nije pojavio golman Asmir Begović, jer ga nije pustio Stouk.

“Svaki slučaj možemo prijaviti FIFA i u tom slučaju igrač ne bi imao pravo nastupa u naredne dvije utakmice za svoj klub. Međutim, to nismo učinili prošle godine, jer su nas iz Stouka molili da to ne činimo, uz obećanje da se u budućnosti neće ponavljati slične stvari”, kaže Sušić.


(Nezavisne)