Klinička smrt bh. košarke

Bilo je samo pitanje dana. Košarkaški klub Slavija istupio je iz  prvenstva Bosne i Hercegovine za košarkaše.

Gotovo svake sezone jedna te ista priča. Nacionalno košarkaško prvenstvo Bosne i Hercegovine gotovo pa svake sezone ostane prije vremena bez jednog člana, pa se taj trend nastavio i u ovoj sezoni. KK Slavija, pritisnuta teškom finansijskom situacijom, istupila je iz takmičenja.


Ništa bolja situacija nije ni u drugim bh. klubovima, izuzmemo li tu Široki i Igokeu, koji svakako ne igraju u prvom dijelu domaćeg prvenstva, već nastupaju u regionalnoj NLB ligi.

Bosna, Sloboda, Čelik… svi klubovi grcaju u dugovima, igrači ne primaju plate i po nekoliko mjeseci, dvorane zjape prazne, a gašenje klubova je svakim danom sve izvjesnije.

U takvoj situaciji, kvaliteta domaćeg prvestva daleko je i od prosječne. Domaćim košarkaškim parketima uglavnom paradiraju “polovnjaci” iz susjednih nam država, zbog, blago rečeno, čudnog pravila Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine da se igrači iz Srbije i Hrvatske ne smatraju strancima.

Mlađe košarkaške kategorije u bh. klubovima gotovo pa da više i ne postoje, a igrači poput Mirze Begića, Zorana Planinića, Stanka Baraća, Gorana Sutona i mnogih, mnogih drugih odlučuju se igrati za druge reprezentacije. Nije ni čudno što se to dešava, pa (sad već bivši) kapiten košarkaške reprezentacije BiH Jasmin Hukić odrekao se bh. državljanstva, valjda kako bi mlađim košarkašima pokazao pravi put?!

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine, ukoliko se ta institucija više uopšte može nazvati tim imenom, dao je sve od sebe da totalno upropasti bh. košarku svojim (ne)radom. Naravno, udio klubova i nebriga države također nije nezanemariv, ali glavni krivac za katastrofalnu situaciju u kojoj se nalazi domaća košarka je KSBiH i ljudi koji ga vode. Nema im ravnih!

Košarka je nekada bila daleko najuspješniji bh. sport. Danas, to je sport koji je na izdisaju, klinički mrtav i biće potrebno da se desi pravo čudo kako bi se košarka u ovoj državi spasila.


(SportSport)