U Torabiju je spas

 

U vrijeme kada fudbalska reprezentacija slavi jubilej od 15 godina od svoje prve zvanične utakmice, bh. fudbal proživljava svoje najmračnije trenutke u posljednjih 15 godina.

Image

Paradoksalno zvuči podatak da je situacija bila bolja u godinama neposredno nakon rata, kada su se Nogometni/Fudbalski savez i A reprezentacija tek formirali, ali je tako i to samo iz jednog jedinog razloga. Da, samo je jedan razlog mračnom trenutku bh. sporta, a taj razlog je sadašnja vladajuća garnitura koja vedri i oblači bh. fudbalskim nebom.

Fudbal u Bosni i Hercegovini vode apsolutni fudbalski (i ljudski) anonimusi, oličeni u likovima Sulejmana Čolakovića, Ilje Dominovića, Muniba Ušanovića i njima sličnih. Ti su ljudi, bez imalo srama, morala i bilo čega što se može nazvati ljudskim vrlinama, upropastili fudbal u ovoj državi, doveli ga na rub isključenja iz evropskih i svjetskih tokova i ne namjeravaju odstupiti, tvrdoglavo držeći svoje pozicije i fotelje.

Muniba Ušanovića iz N/FSBiH nije mogla ukloniti ni sudska presuda, prema kojoj je proglašen krivim za pronevjeru novca iz kase N/FSBiH. Na njegovu su stranu stali saborci u zlodjelu, poput Ilje Dominkovića, sa kojim je Ušanović potpisivao duple ugovore o prodaji tv-prava sa agencijama SportFive i Kentaro.

Upravo je Kentaro odlučio cijeli slučaj predati na sud, te u pismenoj formi zatražiti isplatu od šest miliona eura odštete od N/FSBiH zbog kršenja ugovora. Planiraju li ovaj ceh platiti Munib i Iljo?

“Popularni” Suljo, predsjednik N/FSBIH, na cijelu situaciju oko duplog ugovora sa Kentarom kaže: “Nisam ja Torabi”. Vjerovatno i sam Torabi više brine za dobrobit bh. fudbala od “lažnog Torabija”, koji se odaziva na ime Sulejman Čolaković. Zaista je nevjerovatno koliko aktuelni predsjednik N/FSBiH nema granica u svom bezobrazluku i lažima.

Ljetos je Čolaković na sva usta pričao kako se prijedlozi iz UEFA i FIFA moraju prihvatiti jer je “to jedini ispravni put”. Potom Suljo Torabi na sjednici Izvršnog odbora među prvima diže ruku i glasa da se odbiju prijedlozi, a nakon toga začuđeno izjavljuje kako “mu nije jasno zašto se to toliko potencira kada su delegati Skupštine već odbili prijedloge UEFA i FIFA”.

Žargonski rečeno, jebo lud zbunjenog.

Možda Čolaković preuzme ulogu iscjelitelja i kao sam Torabi donese spas bh. fudbalu. Neće, šalimo se.

I takvi ljudi odlučuju o sudbini bh. fudbala… Da budemo sasvim iskreni, kada su iz UEFA i FIFA prvi put spomenuli riječ “suspenzija”, svi smo se pribojavali da se ista ne sprovede u djelo. Međutim, kako vrijeme prolazi čini se da je ta suspenzija i jedini spas za bh. fudbal. Ili suspeznija ili da nam Torabi donese spas.

 

(SportSport)