Kvalifikacije za EuroBasket 2017 – žene: Rumunija porazila Bosnu i Hercegovinu u neizvjesnoj završnici

Ženska seniorska reprezentacija naše države je nakon pet godina odigrala prvi zvaničan meč.

Bolja od naše reprezentacije je bila Rumunija i to rezultatom 67:65. Naše djevojke su odlično odigrale u drugom dijelu meča i bile jako blizu preokreta.

Prva četvrtina je pripala domaćinu rezultatom 27:17. U drugoj dionici igre su bile bolje rezultatom 18:14 i na poluvremenu imale prednost od četrnaest poena, a rezultat je glasio 45:31.

Ipak, odlična igra u trećoj četvrtini i u posljednjih deset minuta se ušlo sa zaostatkom od sedam poena. Naše djevojke su se žestoko borile i na minutu do kraja tricom Dragane Svitlice prišle na zaostatak od jednog poena, a rezultat je glasio 62:61.

Do kraja je domaćin ipak uspio upisati trijumf. Dragana Svitlica je upisala 19 poena i 4 skoka, dok je Marica Gajić pružila odličnu partiju sa double-double učinkom. Ubacila je 15 poena i imala čak 22 skoka. Na drugoj strani je najbolju partiju upisala Gabriela Marginean sa 21 poenom.

Statistika sa utakmice u rumunskom Klužu
Statistički učinak naših reprezentativki u prvoj utakmici kvalifikacija za EuroBasket 2017

Drugi kvalifikacioni meč naše reprezentacije je na rasporedu već u srijedu, 25. novembra kada ćemo ugostiti Tursku u tuzlanskom Mejdanu od 20:00 sati.

Kvalifikacije se onda nastavljaju u februaru, tačnije 20. kada ćemo igrati protiv Izraela, da bi četiri dana poslije dočekali Rumuniju na svom parketu.

Kvalifikacije se završavaju u novembru naredne godine kada igramo protiv Turske na gostovanju i to 19. novembra i Izraela 23. novembra.

KS BIH / BHF PRESS