Sušić 2010. želi završiti pozitivnim rezultatom


Ibrahim Šehiæ umjesto Kenana Hasagiæa na spisku kandidata za prijateljsku utakmicu reprezentacija BiH i Slovaèke

Image 

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit æe se u ponedjeljak do 15 sati u hotelu NH na beèkom aerodromu i onda autobusom otputovati u obli¾nju Bratislavu, gdje je u srijedu s poèetkom u 17 sati oèekuje meè protiv Slovaèke.

Selektor Safet Sušiæ pratio je proteklih dana formu i zdravlje naših reprezentativaca, a prije polaska u Beè morao je mijenjati spisak.

Posljednja provjera

– Kenan Hasagiæ je otkazao nastup. Nije trenirao nekoliko dana i ¾elio je da saèeka da vidi hoæe li moæi braniti protiv Karabuka, ali nije bio u moguænosti. Pozvan je Ibrahim Šehiæ, koji bi putovao s nama sve i da je Hasagiæ branio u nedjelju, jer ne bi bilo zgodno da ostanemo samo na jednom golmanu – rekao je Sušiæ.

Posljednju provjeru u 2010. godini Sušiæ ¾eli završiti pozitivnim rezultatom. Kako sam ka¾e, veoma mu je stalo do toga.

– Slovaèka je igrala u osmini finala Svjetskog prvenstva i ekipa su koja se mora poštovati. Dobar rezultat mnogo bi nam znaèio zbog podizanja samopouzdanja. S njim bismo lakše èekali nastavak kvalifikacija u martu.

Selektor je do meèa u srijedu planirao dva treninga, ali se lako mo¾e desiti da jedan otpadne.

– Sve zavisi od našeg dolaska u ponedjeljak u Bratislavu. Mo¾e biti kašnjenja i u tom sluèaju ne bismo trenirali. Ako sve bude prema planu, vje¾bat æemo. Oni koji su igrali u subotu, u klubovima su imali rekuperaciju, a treninga bi bili osloboðeni oni koji su igrali u nedjelju. Zato se lako mo¾e desiti da u ponedjeljak ne bude treninga nego samo u utorak – ka¾e selektor.

Sušiæa uoèi okupljanja posebno vesele dobri nastupi reprezentativaca u svojim klubovima.

– Va¾no je da igraè s dobrim rezultatom iz kluba doðe u reprezentaciju. Kada izgube, doðu deprimirani i treba vremena da zaborave na poraz. Kada se pobijedi i igra dobro, sve je mnogo bolje. Evo, u subotu sam gledao Asmira Begoviæa protiv Liverpula i on æe sigurno doæi nasmijan. Izborio je mjesto, dobili su veliku utakmicu. Emir Spahiæ je igrao dobro, treæi su na tabeli. Edin D¾eko je opet strijelac – govori Sušiæ.

Pritisak u Turskoj

S posebnim zanimanjem prati situaciju Zvjezdana Misimoviæa u Galatasaraju, koji se našao pod bara¾nom vatrom turskih medija zbog ne baš sjajnih igara. Selektor je radio u Turskoj i dobro zna kakav je pritisak u tamošnjem nogometu, pogotovo u velikanu poput istanbulskog kluba.

– Kada doðe, razgovarat æu s njim. Sada ne znam šta mu se dešava. Svakome treba vremena da se prilagodi. Pogotovo je Misimoviæeva situacija specifièna, jer je cijelu karijeru igrao u Bundesligi. Turska je posebna sredina. Tamo te puste utakmicu ili dvije i onda krene paljba. Prvo se gleda koliko je koji igraè plaæen, a stranci pogotovo. Ipak, ne sumnjam da æe Misimoviæ brzo pokazati svoje kvalitete – govori Sušiæ.

Liverpul ¾eli Begoviæa, Siti aktuelizira D¾eku

Engleski „Mirror“ u svom nedjeljnom izdanju piše o interesu Liverpula za našeg Asmira Begoviæa, koji bi na Enfildu trebao zamijeniti Pepea Reinu. Begoviæ je u subotu odlièno branio u pobjedi Stouka nad Liverpulom (2:0).

Isti list navodi kako su predstavnici Volfsburga bili prošle sedmice na Istlendu u Manèesteru i razgovarali s èelnicima Sitija o Edinu D¾eki. Engleski klub je „Vukovima“, navodno, uz novac, ponudio i Rokea Santa Kruza (Roque Santa Cruz).


Sušiæev izbor za Slovaèku


GOLMANI:
Asmir Begoviæ (Stouk, Engleska), Ibrahim Šehiæ (®eljeznièar).

ODBRANA: Mensur Mujd¾a (Frajburg, Njemaèka), Boris Pand¾a (Mehelen, Belgija), Emir Spahiæ (Monpelje, Francuska), Adnan Mravac (Vesterlo, Belgija), Muhamed Bešiæ (Hamburg, Njemaèka), Ognjen Vranješ (Šerif, Moldavija), Muhamed Subašiæ (Olimpic).

VEZNI RED: Sejad Salihoviæ (Hofenhajm, Njemaèka), Haris Medunjanin (Makabi Tel Aviv, Izrael), Miralem Pjaniæ (Lion, Francuska), Senijad Ibrièiæ (Hajduk, Hrvatska), Zvjezdan Misimoviæ (Galatasaraj, Turska), Senad Luliæ (Jang bojs, Švicarska), Semir Štiliæ (Leh, Poljska).

NAPAD:
Edin D¾eko (Volfsburg, Njemaèka), Vedad Ibiševiæ (Hofenhajm, Njemaèka), Zlatan Muslimoviæ (PAOK, Grèka).

 

(Avaz)