Poraz od Španije u St. Galenu, Baždarević: ”Neozbiljnost sa početka utakmice se ne smije ponoviti”

Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras na AFG Areni u St. Gallenu u prijateljskom susretu od Španije sa 1:3.

Već na samom otvaranju utakmice Španci su imali odličnu priliku preko Aduriza, ali je Begović intervenisao i ostalo je 0:0.

Prednost Španiji donio je Nolito u 11’ kada je jednu odbijenu loptu primio na lijevoj strani našeg kaznenog prostora i precizno šutirao u suprotni ugao Begovićevog gola. Isti igrač pogodio je za 2:0 u 18’ nakon što je lob udarcem poslao loptu iza leđa našeg golmana.

Najviši u skoku nakon kornera Pjanića u 29’ bio je Spahić koji je glavom uspio da postigne pogodak i prepolovi prednost Španaca.

U finišu prvog poluvremena bh tim je ostao sa deset igrača jer je Spahić dobio crveni karton.

Drugo poluvrijeme prilikom je otvorio naš tim. Đurić je izašao sam pred Asenja, ali je golman Španije zaustavio njegov udarac. U 54’ je i Hajrović pokušao sa distance, a lopta je otišla pored gola.

statistika_BIHvsESPMalo je nedostajalo bh timu u 66’ da dođe do izjednačenja. Duljević je tada odlično centrirao u kazneni prostor Španije, Đurić nije uspio da zahvati loptu, ali ona je ipak prevarila Asanja i završila na stativi. I u 70’ Duljević je zaprijetio golu Španaca, no Asenjo je ponovobio na visini zadatka.

Najbolju priliku u drugom dijelu igra Španci su imali u 75’ kada je Oyarzabal iz veoma povoljne pozicije šutirao pored gola.

Konačnih 3:1 postavio je Pedro u posljednjoj  minuti sudijske nadoknade vremena.

Nakon susreta reprezentativac Miralem Pjanić je izjavio: „Bila je teška utakmica. Nedostajalo nam je nekoliko igrača. Pružili smo koliko možemo, ali crveni karton nas je poremetio. Možda smo mogli više postići, bilo je dobrih stvari, a bilo je i nekih lošijih. Te loše moramo popraviti, izvući pouke i što spremnije dočekati kvalifikacije.“

Nakon večerašnjeg susreta i selektor Mehmed Baždarević je održao press konferenciju.

Nije Baždarević zadovoljan igrom na otvaranju meča: „Možemo biti zadovoljni jednim dijelom, ali ne smije se dozvoliti tako neozbiljna igra kao u početnim minutama utakmice, pogotovo protiv ovakvog protivnika. Poslije takvog početka teško se bilo vratiti. Kasnije smo igrali bolje, agresivnije i pružili igru kao u prethodnim utakmicama, pa mi je žao što nismo ostvarili povoljniji rezultat.“

Ipak, bilo je i pozitivnih stvari u igri bh tima, kaže selektor: „Pojedinci su odigrali izvanrednu utakmicu i neki mlađi igrači su pokazali da na njih može računati u budućnosti. Duljević je jedan od njih. Mi moramo nastaviti da stvaramo jednu ozbiljnu ekipu. Bilo je dobrih pokazatelja i pozitivnih stvari, ali neozbiljnost sa početka utakmice se ne smije ponoviti.“

N/FS BIH