Sušić: Iako se radi o prijateljskom meču protiv Slovačke, ne smijemo se obrukati

Ako Hasagić ne bude branio tokom vikenda, pozvat ću drugog golmana. Obavit ću razgovor sa Rahimiæem i predložiti mu da ide na posudbu, kaže bh. selektor

Image

Pred Safetom Sušiæem u srijedu je veliki izazov. Utakmica u Bratislavi protiv Slovaèke koja se igra 17. novembra je daleko od prijateljske, ako se zna da se naša reprezentacija od meèa sa Luksemburgom i onih „10 minuta igre“ ne mo¾e pohvaliti rezultatima, ali ni igrom.

Sušiæ je svjestan da ga u Slovaèkoj èeka te¾ak zadatak, jer æe sa druge strane imati selektora (Vladimir Vajs) koji je sa svojom reprezentacijom igrao na Mundijalu, plasirao se meðu 16 najboljih ekipa na svijetu.

Najbolji tim

Zato je Sušiæ u razgovoru za „Avazov Sport“ najavio da æe u srijedu u 17 sati, uz direktan TV prijenos za BiH, na poèetku susreta izvesti najbolji tim.

– Od prve minute æe igrati najbolji tim. U ovom trenutku ne znam sastav koji æe poèeti susret, ali neæe biti velikih izmjena u odnosu na posljednju utakmicu sa Albanijom. Moguæe je da æu zamijeniti samo dva, tri igraèa – ka¾e Sušiæ, koji æe u ponedjeljak ujutro iz Pariza krenuti u Beè, gdje je okupljanje naših reprezentativaca.

Imamo dosta igraèa koji su na spisku povrijeðenih. Ponovo ste u problemima da sastavite najbolji tim.

– Nisam ¾elio ništa eksperimentirati i pozvao sam najbolje igraèe. U Slovaèkoj se ne smijemo obrukati, bez obzira na to što se radi o prijateljskom susretu.

Da li ste razgovarali sa Emirom Spahiæem, koji je zbog povrede propustio posljednji meè u dresu Monpeljea?

– Obavit æu razgovor sa Spahiæem u naredna 24 sata. ®elim iz prve ruke saznati o kakvoj povredi je rijeè. Francuski mediji su donijeli samo šturu vijest da je Spahiæ povrijedio zadnju lo¾u.

Hasagiæ upitan

Ko æe ga mijenjati ako ostanemo bez kapitena?

– Velike su šanse da æe utakmicu poèeti Muhamed Bešiæ iz Hamburga. ®elim momka vidjeti na licu mjesta. Dosta sam lijepih rijeèi èuo o mladom igraèu njemaèkog kluba i ovo je dobra prilika da iskoristi šansu.

U zadnje vrijeme na povredu se ¾ali i golman Kenan Hasagiæ?

– Razgovarao sam sa Hasagiæem jutros (èetvrtak). Ako ne bude branio tokom vikenda u turskom šampionatu, vjerovatno æu zvati nekoga drugog. Povrijeðen golman nam nije od koristi. 

Koliko poznajete sastav Slovaèke i kod njim ima otkaza (Vitek, Hobuèan, Kopunek, Èeh…)?

– Oni su u rangu jedne Rumunije. Zato nam je ovaj test jako va¾an, jer bi nam Slovaci mogli „glumiti“ Rumune. Na Mundijalu su prošli prvi krug i to dovoljno govori o njihovom kvalitetu.

Kako razmišljate sa našim napadom, ko æe poèeti u vrhu uz Edina D¾eku?

– Napad mi u ovom trenutku nije najveæi problem. Najveæi problem mi je Rahimiæ. Razgovarat æu s njima, mo¾da veæ u Beèu kada bude okupljanje. Pratim njegove (ne)nastupe u CSKA. U zadnje vrijeme èesto nije ni na klupi. To mo¾e biti problem u narednoj godini. Jedno je trening, a drugo utakmica.

Šta æete tra¾iti od njega?

– Mo¾da neæe biti loše da pronaðe neki drugi klub u Rusiji, u Moskvi ako veæ ne ¾eli iæi iz glavnog grada, jer mi je jako va¾no da igra. Znate i sami da za njega jedino u ovom trenutku nemam zamjenu. Oni mi je stvarno veliki problem.

Ibiševiæ ili Muslimoviæ

Niste nam odgovorili koje rješenje imate za naš napad?

– Vidjet æu još. Vikend je pred nama i na osnovu toga æu donijeti odluku da li æe pored D¾eke igrati Ibiševiæ ili Muslimoviæ. Ibiševiæ ne igra u zadnje vrijeme u Hofenhajmu i to sada nije problem, ali bi nam moglo stvarati glavobolju na proljeæe kada se nastave kvalifikacije. Ne samo Ibiševiæ. Ima tu još igraèa koji su izvan prvog tima.

Da li se i ovako oslabljeni mo¾emo u srijedu konaèno suprotstaviti dobrom igrom Slovacima?

– Bio bih jako sretan da nas konaèno krene. Imamo igraèe koji znaju igrati. Još kada bi svoju prièu da smo jaki prenijeli na teren, onda iz Bratislave mo¾ete oèekivati lijepe vijesti. U svakom sluèaju sam optimista i uvijek æu biti – kazao je Sušiæ.

Subašiæ pozvan umjesto Zeca

Kako ste najavili povrijeðenom Erminu Zecu ste našli zamjenu?

– Odluèio sam pozvati Muhameda Subašiæa. On je svojim igrama i anga¾manom na treninzima zaslu¾io poziv. Najavio sam da neæu pozvati napadaèa umjesto Zeca, jer na toj poziciji imam rješenje i izbor je pao na Subašiæa – ka¾e Sušiæ.

Bešiæ mora igrati u HSV-u

Mnogi smatraju da je Bešiæ rješenje za poziciju zadnjeg veznog igraèa, s obzirom da igra na toj poziciju u timu iz Hamburga?

– Bešiæ je još dijete. Od njega tek treba oèekivati velike utakmice. On uostalom prvo treba da se izbori za mjesto u svojoj ekipi, pa tek onda da bude standardan u reprezentaciji. Dosta je to slièno sa ostalim igraèima, koji moraju igrati, da bi bili u naju¾em krugu za reprezentaciju ka¾e Sušiæ.

Samo jedan trening siguran

Okupljanje je u ponedjeljak u Beèu. Koliko ste treninga planirali do meèa u srijedu?

– Ako budemo kompletni, mo¾da obavimo trening i u ponedjeljak. Za sada je samo sigurno da æemo trenirati u Bratislavi u utorak, vjerovatno u vrijeme utakmice. Nadam se da neæe biti hladno, jer to mo¾e biti dodatni problem i da tokom vikenda ne bude novih povreda – ka¾e bh. selektor.

Spisak kandidata

GOLMANI: Kenan Hasagiæ (Istanbul BB), Asmir Begoviæ (Stouk), ODBRANA: Mensur Mujd¾a (Freiburg), Ognjen Vranješ (Šerif Tiraspol), Boris Pand¾a (Mehelen),
Emir Spahiæ (Monpelje), Adnan Mravac (Vesterlo), Muhamed Bešiæ (HSV), Senad Luliæ (Jang Bojs), Muhamed Subašiæ (Olimpic) VEZNJACI: Haris Medunjanin (Makabi Tel Aviv), Miralem Pjaniæ (Lion), Elvir Rahimiæ (CSKA Moskva), Senijad Ibrièiæ (Hajduk), Zvjezdan Misimoviæ (Galatasaraj), Semir Štiliæ (Leh Poznanj), Sejad Salihoviæ (Hofenhajm) NAPADAÈI: Zlatan Muslimoviæ (PAOK), Vedad Ibiševiæ (Hofenhajm), Edin D¾eko (Volfsburg).

 

(Avaz Sport)