Mršić: Žao mi je što u bh. dresu nisam pokazao još više

Zadatak nam je da stvorimo ekipu koja æe imati vrhunske rezultate i u Euroligi, kaže novi tim-menadžer Fenerbahèe Ulkera

Image

Dvadeset dvije godine trajala je igraèka karijera Damira Mršiæa. Ljetos je nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine definitivno odluèio da napusti teren, ali nije daleko odmakao – još je blizu parketa, na klupi za rezervne igraèe Fenerbahèe Ulkera, kao tim-menad¾er i dio naju¾eg struènog rukovodstva turskog košarkaškog giganta.

Odustao od planova

– Iskreno, nisam sebe vidio u košarci u ovoj ili u nekoj drugoj ulozi, barem ne u tako bliskoj buduænosti. Planirao sam da se godinu-dvije odmaknem od karantina, treninga, utakmica… pa tek tada da razmišljam o nekom anga¾manu.

No, svidjela mi se ponuda ljudi iz Fenerbahèe Ulkera, koji su insistirali na tome da ostanem u klubu – ka¾e Mršiæ na poèetku razgovora za “Dnevni avaz”.

Svoje novo zadu¾enje opisuje kao sponu izmeðu igraèkog pogona i uprave, odnosno najbli¾e saraðuje s trenerom Nevenom Spahijom te s glavnim koordinatorom Ajdinom Orsom (Aydin).

– Zadatak nam je da stvorimo tim koji æe imati vrhunske rezultate i u Turskoj i u Evropi. ®elimo da pobjede kao što je bila nedavna protiv Barcelone, ne budu iznenaðenje nego dio kontinuiranih uspjeha, posebno zato što iduæe godine ulazimo u novu dvoranu, u kojoj bismo mo¾da mogli organizirati i finalni turnir Eurolige – ka¾e Mršiæ.

Zatvaranje igraèkog poglavlja nije bilo jednostavno, ali 40-godišnji Tuzlak ka¾e da je mnogo lakše kada je èovjek zadovoljan onim što je ostvario.

Neæe u trenere

– Sport je nepredvidiv, bilo je i lijepih i loših trenutaka, ali je generalna ocjena pozitivna. Ako za neèim ¾alim, to je što sam spletom okolnosti u reprezentaciji BiH zaigrao tek s 30 godina. Da sam došao ranije, siguran sam da bih pru¾io mnogo više – istièe Mršiæ.

Za osam igraèkih godina u Feneru Mršiæ je nedavno nagraðen srebrenim tanjirom, koji mu je na euroligaškoj utakmici protiv litvanskog Litvos ritasa uruèio klupski potpredsjednik Semih Ozsaj (Ozsay). Mršiæ je imao moguænost da u klubu poène trenersku karijeru, ali je odbio.

– Nudili su mi da radim kao jedan od trenera, ali ne vidim sebe u tom poslu. Funkcija koju trenutno obavljam, više odgovara mom karakteru. Nemam trenerskih ambicija – rekao je Mršiæ.

Mahalbašiæ ide na posudbu

Mršiæ nije jedini Bosanac u Feneru. U struènom štabu je Samir Seleskoviæ, a jedan od va¾nijih igraèa je Emir Preld¾iæ. Ove sezone prikljuèio im se nesuðeni centar Bosne Rašid Mahalbašiæ, èiji su roditelji porijeklom iz BiH, ali on nastupa za Austriju.

– Rašid je naš sedmi stranac, a kako u turskom prvenstvu mogu igrati samo šestorica, njega æemo, vjerovatno, dati na posudbu. Mahalbašiæ je vrijedan igraè, šteta je što ranije nije stigao u jaèu ligu nego što je austrijska, koju je davno prevazišao – ka¾e Mršiæ.

Sti¾u samo loše vijesti

Mršiæ priznaje da u posljednje vrijeme ne prati previše bh. košarku, ali ono što èuje, ne sluti na dobro.

– Do mene sti¾u samo loše vijesti, izgleda da se svake godine javljaju stari problemi u Savezu. ®ao mi je što je to tako, ne samo zato što sam bio dio te reprezentacije nego zato što smatram da imamo generaciju koja mo¾e napraviti znaèajan rezultat – ka¾e Mršiæ.

 

(Avaz)