Ukidanje viza donosi velika olakšanja bh. sportistima


Teniski savez Bosne i Hercegovine godišnje je izdvajao blizu 60.000 KM na vize

Image 

Odluka ministara vanjskih poslova èlanica Evropske unije da se graðanima Bosne i Hercegovine ukinu vize za ulazak u prostor Šengena doèekana je sa velikim zadovoljstvom u sferama bh. sporta.

Poznato je kako su naši sportaši, sportašice i timovi imali brojne probleme sa dobijanjem vize, organizacijom, da im je to iziskivalo velike gubitke, kako novca tako i vremena.

Veliki podstrek

Direktor Teniskog saveza BiH Zlatko Šoše za internet portal “Dnevnog avaza” je istakao kako je ovaj potez veliki podstrek za naš sport.

– Naš savez je godišnje na dobijanje viza izdvajao blizu 60.000 KM, jer su naši takmièari i takmièarke nastupali na 250 turnira u tom vremenskom roku. Odluka o ukidanju viza æe nam pomoæi i oko odluèivanja nastupa na pojedinim takmièenjima. Zbog papirologije i zahtjeva propuštani su turniri, a sad smatramo kako æe se veæ naredne godine broj turnira na kojim smo nastupili poveæati za 30-40 posto.

Takoðer, ovo æe biti i veliko psihološko olakšanje našim takmièarima jer æe se osjeæati jednakim sa onima koji nisu imali problema sa vizama. Normalnije æe moæi odluèivati na koja æe takmièenja otiæi i tako æe dobiti više bodova i poboljšati svoje pozicije na listama teniskih asocijacija – rekao nam je Šoše.

Olakšanje su osjetili i u Nogometnom savezu BiH.

– Ovo je ogromna pomoæ našem sportu i u finansijskom i u administrativnom aspektu. Pošto seniorski reprezentativci uglavnom igraju vani i imaju završenu papirologiju, ukidanje viza za šengensku zonu æe dobro doæi struènim štabovima i mlaðim kategorijama. Takoðer æe profitirati i klubovi koji æe moæi lakše putovati na takmièenja – izjavio je za “Avaz” Jasmin Bakoviæ, generalni sekretar NSBiH.

Problem s M2 obrascem

Jedan od posljednjih kolektiva koji je imao problema bio je sarajevski SPID, koji je nastupao na meðunarodnom turniru u sjedeæoj odbojci u njemaèkom Leverkusenu.

– Petorica najmlaðih igraèa koji inaèe ne rade bila su skinuta sa spiska putnika za vizu jer nisu imali M2 obrazac zbog zaposlenja. Oni ne rade i zadu¾ene za administraciju je bilo strah da se neæe vratiti. Nakon što smo donijeli potvrde o invaliditetu i druge potvrde pustili su ih da idu, i to dan pred polazak u Leverkusen.

Vize su nam bile problem zbog papirologije, naroèito što dosta naših igraèa ne radi, pa su tako imali dosta problema, no sada je to olakšano. Ukidanje viza æe nam zaista dobro doæi, posebno mlaðima zbog putovanja i iskustva – kazao je Delaliæ, inaèe i èlan reprezentacije BiH u sjedeæoj odbojci.

 

(Avaz)