Raða računa na provjerene snage


Prvu utakmicu igramo 28. oktobra u Maðarskoj, tri dana poslije dolazi nam Makedonija

Image 

Selektor rukometne reprezentacije BiH Vojislav Raða objavio je juèer širi spisak igraèa na koje raèuna za prve susrete u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. u Srbiji.

Na popisu su uglavnom igraèi koji su i dosad nastupali u reprezentaciji, a dva nova imena su Kosta Saviæ iz sarajevske Bosne i Vladimir Vranješ iz banjaluèkog Borca. Taènije, Saviæa je, dok je igrao za Krško, nekoliko puta pozivao i Halid Demiroviæ, ali ovaj desni bek nije dobivao previše prilika za igru.

Pripreme u Vara¾dinu

Prvi meè bh. rukometaši odigrat æe protiv Maðarske 28. oktobra u Sombateliju, a tri dana kasnije u Sarajevu æe ugostiti Makedoniju. Okupljanje je zakazano za 24. oktobar u Zagrebu, a pripreme za duel s Maðarskom obavit æe u Vara¾dinu.

– Ulazimo u kvalifikacije s velikim optimizmom. Oèekujem dobar rezultat i vjerujem da ovi igraèi mogu izboriti plasman na EP. Maðari su favoriti u grupi, ali smatram da im mo¾emo parirati. Tamo idemo da napravimo dobar rezultat, pobjedu ili remi. Najbitnije je da ne bude povreda i otkaza – rekao je Raða, koji æe tokom sljedeæe sedmice skratiti spisak na 18 imena.

U grupi 1 još se nalazi selekcija Estonije, s kojom æe se izabranici selektora Raðe sastati u martu 2011. godine.

Dozvola za Šariæa

– Mislim da imamo dobar raspored. Veæ na poèetku igramo s favoritom i ako uspijemo izboriti povoljan rezultat, uz pobjedu nad Makedonijom, s velikom prednošæu doèekat æemo dvomeè s Estonijom. Mislim da bi veæ nakon tih susreta situacija u grupi mogla biti jasnija, imali bismo dovoljno vremena da se pripremimo za završne meèeve – dodao je Raða.

Nastup na EP-u izborit æe dvije najbolje ekipe iz svake od sedam grupa. Kvalifikacije poèinju 27. oktobra 2010. i igrat æe se do 12. juna 2011. godine, a direktan nastup na smotru najboljih ekipa Starog kontinenta veæ su osigurali domaæin Srbija i aktuelni evropski prvak Francuska.

Dva brata, dvije opcije

Vojislav Raða na širi spisak uvrstio je rukometaša Borca Ivana Karaèiæa, èiji mlaði brat Igor  trenutno nastupa za Bosnu BH-Gas i prema ocjenama struènjaka predstavlja, u najmanju ruku, zanimljivog igraèa. Igor je roðen u Mostaru, ali je prethodno nastupao za juniorsku selekciju Hrvatske.

– Ovih 28 igraèa je najbolje što imamo. Sa Igorom Karaèiæem nismo razgovarali o tome da li ¾eli igrati za BiH. Svima koji ¾ele, a kvalitetom zaslu¾uju poziv, vrata su otvorena. Ne mislimo nikoga ni kumiti ni moliti – kazao je generalni sekretar RSBiH Smajo Karaèiæ. Raða je dodao da za sada na poziciji srednjeg vanjskog ima kvalitetne opcije u Doborcu i  Harmandiæu.

Grupa 1

1. kolo (28. oktobra): Maðarska – BiH, Makedonija – Estonija

2. kolo (31. oktobra): Estonija – Maðarska, BiH – Makedonija

3. kolo (9./10. marta 2011.): Makedonija – Maðarska, Estonija – BiH

4. kolo (12./13. marta): Maðarska – Makedonija, BiH – Estonija

5. kolo (8./9. juna): BiH – Maðarska, Estonija – Makedonija

6. kolo (11./12. juna): Maðarska – Estonija, Makedonija – BiH

Spisak reprezentativaca

GOLMANI: Adnan Šabanoviæ (Sloga), Danijel Šariæ (Barcelona, Španija), Nebojša Grahovac (Šamberi, Francuska), Benjamin Buriæ (Izviðaè MI Grupa)

KRILA: Vukašin Stojanoviæ (Aragon, Španija), Amir Èakiæ (Bosna BH-Gas), Bakir Buljugija (Sloga), Adnan Jaškiæ (Zagreb, Hrvatska), Deni Veliæ (Nexe Našice, Hrvatska), Faruk Vra¾aliæ (Bosna BH-Gas)

PIVOTI: Muhamed Toromanoviæ (Kolding, Danska), Senjamin Buriæ (Izviðaè MI Grupa), Velibor Manjiæ (Sloga), Vladimir Vranješ (Borac m:tel).

BEKOVI: Adnan Harmandiæ (Bjeringbro Silkeborg, Danska), Damir Doborac (Magdeburg, Njemaèka), Edin Bašiæ (Šamberi, Francuska), Ivan Karaèiæ (Borac m:tel), Mirsad Terziæ (Vesprem, Maðarska), Nikola Prce (Puerto Segunto, Španija), Ante Kukrika (Panduri, Rumunija), Igor Mandiæ (Prijedor), Faruk Halilbegoviæ (Borac m:tel), Marinko Keleèeviæ (Ferencvaroš, Maðarska), Darko Martinoviæ (Kristijanštad, Švedska), Marko Paniæ (Borac m:tel), Alen Kulenoviæ (Borac m:tel), Kosta Saviæ (Bosna BH-Gas).

 

(Avaz)