Marković objavio spisak: Novo ime Nikola Džono

Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije BiH, objavio je spisak igrača na koje će računati tokom aprilskog okupljanja, kada će biti odigran i turnir u Sarajevu, na kojem će još nastupiti Crna Gora i Italija. Jedino novo ime na selektorovom spisku je Nikola Džono, desni bek slovenačkog šampiona Cimosa iz Kopra.

Marković se tokom priprema od 1. do 6. aprila želi bliže upoznati sa kvalitetima Džone, kojeg je pozvao zbog činjenice da će standardni Dejan Malinović sa juniorskom bh. selekcijom na Islandu igrati kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Iako je Džono ranije nastupao za juniorsku reprezentaciju Hrvatske, problema u vezi s papirologijom za njegov nastup u bh. dresu nema. Ovaj 26-godišnji rukometaš u dosadašnjoj karijeri nastupao je za Metković, sarajevsku Bosnu, Zagreb, PIPO, Karlovac i Sisciju.

“U principu, ne mijenjam sastav, pa će tako biti i tokom aprilskih priprema. I na Nijemce u junu u baražu za Svjetsko prvenstvo ići ćemo sa ovim snagama. Možda bude pokoja izmjena. Jedini novajlija je Džono, kojeg želim vidjeti na djelu. Mlad je igrač koji nema veliku minutažu u Cimosu, ali je sjajno odigrao njihovu posljednju utakmicu u Ligi šampiona protiv Konstance. Pozvao sam ga kao zamjenu za Malinovića, kojeg smo prepustili juniorskoj reprezentaciji koja ima veoma važan kvalifikacioni turnir”, kaže Marković.

Bh. rukometaši okupiće se 1. aprila u Sarajevu, gdje će obaviti petodnevne mini-pripreme. Turnir, koji će od 4. do 6. aprila biti odigran u dvorani “Ramiz Salčin Mojmilo”, biće prilika da Marković počne uigravati linije tima za Njemačku. Protivnici bh. timu na turniru biće Crna Gora 4. aprila i Italija 6. aprila.

“Sigurno je da je Crna Gora kvalitetniji i adekvatniji rival od Italije. No, za nas je važno da imamo dvije kontrolne utakmice, kroz koje ćemo se početi pripremati za baraž protiv Nijemaca”, završava Marković.

Zasad je sigurno da će se 1. aprila na okupljanju u hotelu “Sarajevo” pojaviti 17 igrača, dok je dolazak Dušana Čelice pod znakom pitanja. Njegov klub Katar armi nije mu dozvolio da se odazove pozivu u reprezentaciju, ali nije isključeno da ga, ipak, puste.

Na Markovićem spisku su sljedeći igrači: golmani: Enid Tahirović (Gepingen, Njemačka), Nebojša Grahovac (Šamberi, Francuska), Mario Blažević (Borac M:tel); lijeva krila: Mirko Mikić, Vukašin Stojanović (oba Borac M:tel); desna krila: Faruk Vražalić (Sloga), Deni Velić (Nekse, Hrvatska); lijevi bekovi: Mirsad Terzić (MKB Vesprem, Mađarska), Nikola Prce (Naturhaus, Španija), Ante Kukrika (Tatran, Slovačka); srednji bekovi: Damir Doborac (Magdeburg, Njemačka), Adnan Harmandić (Veclar, Njemačka), Ivan Karačić (Borac M:tel); desni bekovi: Marko Panić (Borac M:tel), Nikola Džono (Cimos, Slovenija); pivoti: Vladimir Vranješ (Borac M:tel) i Muhamed Toromanović (Visla Plok, Poljska).