Publika

 
Image

Lozis se na tekmu najmanje mjesec dana. Platis prevoz do Sarajeva 17 maraka, dadnes 40 maraka za kartu, pojedes porciju cevapa na Bascarsiji za 7 maraka, kupis sal i kapu za cvaju, nadjes nekoga da ti isara lice plavo-zutim bojama, dodjes na stadion, uzmes kospe i "dvojni C" za petaka i brijes da si navijac i onda kad tekma pocne shvatis da nisi navijac nego samo jedan obicni posmatrac kojeg su lukavi prodavaci olakasali za sto maraka. Posmatras tekmu, dvaput se dreknes Bosna je sampion i jednom te krene, uspijes uhvatiti takt od Bosnom behar medjutim kad krenu pjesme koje nisu napisane prije rata, opet se vratis u realu i opet skontas da si – posmatrac. Onda dvaput zviznes kad protivnik krene u napad, socno opsujes sudiji familiju kod sumnjivo dosudjenog ofsajda, taman se opet ufuras da si u fazonu navijaca medjutim onda opet krene neka nepoznata melodija i ti si opet samo – posmatrac..

Ovakvih je veceras bilo puno Kosevo i ovi ovakvi su i zvizdali kapitenu Spahicu jer jasno se cula pjesma sa tribine na kojoj je bila bakljada a zvizdati i pjevati istovremeno ne moze ni Hanka Paldum sa svojim celjustima. Savez je jos jednom uspio, uzeta je lova, stadion je bio pun, izgubili smo ali Boze moj, imamo dobar izgovor, "ipak je Francuska velesila a mi smo mala zemlja tek izasla iz rata," 'vako 'nako..

Muka mi je od naseg vasarskog mentaliteta, muka mi je od onih zelenih stolica na Kosevu koje su funkcionalne samo kad je na Kosevu Moj Ummete! Muka mi je od mrtvacke atmosfere koja vlada stadionom, od isaranih lica, od pijanih tekbirasa.. Nisam se ni ja rodio u New Yorku pa da se furam na nesto ekstra glamoruzno ali na stadion sam od svoje sedme godine isao da navijam a ne da jedem kospe, sms-am se s rajom, jebem sudiji majku ili da namazanog lica i odvratne perike na glavi zapnem za oko nekom foto-reporteru.

Publiko, u lancu sa mnostvom slabih karika, veceras ste vi bili nasa najslabija tacka!

 

(nogolopta.blogger.ba)