Markica Dodig sportista godine

ImageBoæar Markica Dodig proglašen je za najuspješnijeg sportistu naše zemlje u 2007. godini u tradicionalnom izboru Sportskog Saveza Bosne i Hercegovine…

Dodigu je to drugi naslov, nakon što je bio najuspješniji bio 2005. godine. Èlan boæarske reprezentacije BiH prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Grudama osvojio dvije zlatne medalje u disciplinama precizno izbijanje i bli¾anje i izbijanje u krug.

Odlukom Struènog ¾irija, koji su saèinjavali ranije poglašeni sportisti godine i novinari, Dodigu je pripalo laskavo priznanje u konkurenciji nominovanih – Amela Mekiæa (judo), D¾evada Poturka (kick boks), Lucije Kimani (atletika) i Arnele Od¾akoviæ (karate).

Za najuspješniju sportašicu BiH po treæi put izabrana Arnela Od¾akoviæ, èlanica Karate kluba Bushido iz Sarajeva, koja je osvojila srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu u Bratislavi.

Na sveèanosti, odr¾anoj veèeras u sarajevskom Narodnom pozorištu, nagrade su podijeljene i u još osam kategorija.

Za najboljeg trenera proglašen je Jakov Lonèar, trener reprezentacije BiH u boæanju i Boæarskog kluba Posušje, pod èijim su vodstvom naši boæari u prošloj godini osvojili pet zlatnih, te po tri srebrene i bronzane medalje, a selekcija BiH ekipno drugo mjesto na SP. Upravo ovaj uspjeh bio je razlog što je u kategoriji najboljih dr¾avnih selekcija boæarska reprezentacija proglašena za najuspješniju u 2007. godini.

U konkurenciji ¾enskih ekipa najuspješnija je bila karate reprezentacija BIH, a kod muškaraca nagradu su podijelili bh reprezentacija aeromodelara i Sportsko ribolovno društvo Jelah.

U juniorskoj konkurenciji za najbolje su proglašeni teniserka Ema Burgiæ i bokser Jasmin Hasiæ.

Posebno priznaje "Mirza Delibašiæ" dodijeljeno je teniserki Mervani Jugiæ- Salkiæ i atletièaru Hamzi Aliæu, dok je priznanje za "Fair play" uruèeno je mladoj stonoteniserki Belmi Bušatliæ.

fena