Odbio sam Njemačku zbog Bosne i Hercegovine

Srce vuèe BiH * Igrama se nametnuti Sušiæu * Petriæ najviše pomogao * Kad napunim osamnaest godina potpisujem profesionalni ugovor sa Hamburgom – ka¾e Bešiæ

 Image

 

Muhamed Bešiæ, nogometaš Hamburga iako nema punih osamnaest godina veæ je èlan prve ekipe njemaèkog velikana. Svojim igrama oduševio je trenera Armina Veha, a njegovi nastupi nisu ostali nezapa¾eni ni u njemaèkom nogometnom savezu. Nijemci su ga zvali da zaigra za njihovu reprezentaciju, ali je ovaj mladiæ koji je roðen u Berlinu to glatko odbio, i odluèio zaigrati za BiH. Prihvatio je poziv Branimira Tuliæa, selektora mlade bh. reprezentacije, i debitovat æe u petak na Grbavici u duelu sa Italijom.

Nikada nisam razmišljao da igram za neku drugu zemlju osim BiH. Zvali su me iz Njemaèke, ali mene srce vuèe za Bosnom, i to je razlog što sam odluèilo da zaigram za svoju zemlju. Jedva èekam da istrèim na Grbavicu, i zaigram u najdra¾em dresu – ka¾e za «San Sport» Muhamed Bešiæ.

Igranje u mladoj selekciji put je ka dresu najboljeg tima BiH.Nadam se da æu svojim igrama skrenuti pa¾nju na sebe, i zaslu¾iti poziv selektora Safeta Sušiæa. Ipak sada sam skoncentrisan na mladu reprezentaciju i utakmicu sa Italijom.

Nogometaš Hamburga igra na poziciji stopera i po mnogima je nasljednik Emira Spahiæa.Velika mi je èast kada me usporeðuju sa Spahiæem koji je sjajan igraè. Nadam se da æu uskoro imati priliku igrati zajedno s njim, kao i sa ostalim našim zvijezdama.

Na prijateljskoj utakmici Hajduka i Hamburga Bešiæa je oduševio Senijad Ibrièiæ.Ibro je veliki èovjek i nogometaš. Prišao mi je poslije utakmice, te smo razmijenili dresove. Pohvalio je moju igru, i rekao da samo nastavim kvalitetno trenirati.

Prve nogometne korake mladi stoper napravio je u Tenis Borusiji klubu iz Berlina.Došao sam u klub sa devet godina i tu sam ostao do svoje šesnaeste godine. Tada su me vidjeli skauti Hamburga, i ponudili da doðem u njihov klub, što sam i prihvatio.

Poèetak u klubu sa sjevera Njemaèke nije bio lagan.Teško mi je palo odvajanje od porodice, jer su roditelji i mlaði brat ostali u Berlinu. Trebalo mi je pola godine da se naviknem sam ¾ivjeti Poslije je sve išlo odlièno, i ove sezone sam zaigrao za prvi tim Hamburga.

Sa nepunih osamnaest godina našao se u istoj slaèionici sa Van Nistelrojom, Petriæem, Gererom…Najviše mi je pomogao Mladen Petriæ koji je sjajan momak. Inaèe svi ti igraèi su veliki profesionalci i uvijek su tu kada mladom igraèu treba pomoæi.

Sergej Barbarez legenda je Hamburga…Bio sam sa Barbarezon nekoliko puta, i rekao mi je da ako mi nešto treba da ga odmah zovem. Puno mi znaèi podrška èovjeka kojeg toliko cijene u klubu i gradu.

Pošto nije punoljetan, Bešiæ još nije potpisao profesionaloni ugovor sa svojim klubom.- Za sedam dana æu proslaviti osamnaesti roðendan, i odmah æu dobiti pravi ugovor. Sve je dogovoreno i uskoro æu staviti potpis na vjernost Hamburgu.Nakon toga slijedi potraga za stanom, jer je Muhamed do sada ¾ivio u internatu gdje je završavao srednju školu.- Uskoro useljavam u stan, i jedva èekam da konaèno imam svoje mjesto prebivališta. Završio sam i školu tako da æu se sada moæi iskljuèivo posvetiti nogometu – isprièao je za «San Sport» Bešiæ.

Slomio obje ruke

U prijateljskom meèu sa Juventusom, Bešiæ je do¾ivio tešku povredu u kojoj je slomio obje ruke.- U jednom duelu sa Davidom Trezegeom nezgodno sam pao i slomio zglobove na obje ruke. To me odvojilo od terena skoro dva mjeseca, ali sada je sve uredu i spreman sam ponovo zaigrati – ka¾e Bešiæ.

Tuliæ oduševljen Bešiæem

Branimir Tuliæ, selektor bh. mlade selekcije nakon nekoliko odraðenih treninga za Bešiæa ima samo rijeèi hvale.- Vidi se da se radi o sjajnom igraèu. Odlièan je tehnièar koji igra sa obje noge. Sigurno da je on buduænost našeg nogometa, i da æe brzo zaigrati za A reprezentaciju BiH – hvali Tuliæ svog pulena.

(SAN)