Kvalifikacije za SP 2018: Poraz od Kipra u Nikoziji, Baždarević: ”Za mene je ovo najteži poraz u karijeri”

A reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je poražena  u Nikoziji od Kipra sa 2:3 u susretu 7. kola grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Iako su izabranici Mehmeda Baždarevića nakon prvih 45 minuta imali prednst od 2:0, Kipar je u drugom poluvremenu preokrenuo rezultat.

Već u 3’ Lulić je imao dobar pokušaj iskosa sa lijeve strane, ali je pogodio stativu.

Prvu priliku Kiprani su imali u 14’ kada je Sotiriou nakon ubačaja sa desne strane loptu glavom poslao iznad gola. Lulić i Ibišević su dobro kombinovali u 21’ nakon jedne kontre, ali napadač naše reprezentacije nije zahvatio loptu na najbolji način.

Minutu poslije pokušao je i Džeko sa ivice šesnaesterca, no njegov šut je zaustavio golman Panayi.

Kipar je još jednom zaprijetio u 25’. Christofi je centrirao sa desne strane, a sam na suprotnoj stativi je ostao Laban koji glavom loptu šalje pored gola.

Reprezentacija BiH do vodstva dolazi u 33’.

Šunjić pogađa mrežu Kiprana nakon asistencije Pjanića iz kornera.

Prednost je udvostručena u 44’.

Kolašinac je prošao po lijevoj strani i ubacio na suprotnu stativu, a na loptu je natrčao Višća i pogodio za 2:0.

Drugo poluvrijeme prilikom je otvorio domaći sastav, ali se Kyriakou nije najbolje snašao u kaznenom prostoru bh. tima. U 56’ je pokušao i Christofi, a Begović je odbranio njegov udarac.

Christofi u 65’ smanjuje prednost bh. tima, a dvije minute poslije Laban izjednačuje rezultat.

U 76’ Kipar preokreće rezultat, a strijelac za konačnih 3:2 je Sotiriou na dodavanje Demetrioua.

Po završetku utakmice Kipar-BiH u kojoj je naš tim ispustio prednost od dva gola iz prvog poluvremena, na press konferenciji se predstavnicima medija obratio selektor Mehmed Baždarević.

„Teško je objasniti šta se desilo. Imali smo sreću da vodimo 2:0 na poluvremenu i nepojmljivo je da sa ovako iskusnim igračima to ispustimo. Za mene je ovo najteži poraz u karijeri. Jako je teško bilo šta reći i razočaran sam sa ovim što smo vidjeli danas i zaslužujemo kritike“, rekao je Baždarević i dodao:

„Svi smo odgovorni za ovo što se desilo, prvi ja. Morali smo drugačije da se ponašamo jer smo imali stvari u svojim rukama. Nismo odradili posao. Ostajemo u igri za baraž, ali ako ovako nastavimo nije nam mjesto tamo. Toliko smo radili, dali srca i teško mi je što smo nakon prednosti koju smo imali, na kraju doživjeli poraz. Dobro smo radili na ovom okupljanju i nisam mogao ni pomisliti da će nam se desiti nešto ovako.“

Po završetku utakmice Kipar-BiH koju je naš tim izgubio sa 2:3 igrači nisu krili razočarenje zbog neuspjeha.

Toni Šunjić je izjavio:

„Iskreno, ne znam ni sam šta se desilo u drugom poluvremenu. Kao da smo potcijenili protivnika i pomislili da je nakon prvog poluvremena sve gotovo. Kada kola krenu nizbrdo teško ih je zaustaviti i nismo ni zaslužili da pobijedimo.“

Ermin Bičakčić je kratko prokomentarisao: „Katastrofa, nemam riječi na ovo što se desilo. Ne mogu da vjerujem da smo poslije prednosti od 2:0 izgubili utakmicu.“

„Izvinjavam se navijačima, nisu zaslužili ovo što su večeras vidjeli”, rekao je kapiten Edin Džeko nakon utakmice u kojoj je naš tim poražen od Kipra, te dodao

„Dogovorili smo se na poluvremenu, nakon rezultata 2:0 za nas, da im ne dozvolimo da dođu blizu gola, ali jednostavno sa ovakvim odnosom bilo je samo pitanje trenutka kad će postići golove. Kipar je na kraju zasluženo pobijedio a mi treba da se stidimo svi od prvog do posljednjeg i da se dobro preispitamo.”

U preostala dva susreta grupe Belgija je sa 9:0 pobijedila Gibraltar, dok su Grčka i Estonija remizirali 0:0.

Naša reprezentacija će sljedeći meč u kvalifikacijama za SP odigrati 3. septembra u 20:45 sati protiv Gibraltara u gostima.

N/FS BIH