Hadžić: Poljuljani smo, ali moramo se boriti za svaku pobjedu

Iako smo ¾eljeli direktan plasman na Evropsko prvenstvo, sada šanse skoro i ne postoje

 Image

Sabit Had¾iæ ne krije razoèarenje. Poèeli smo pobjedom nad Ukrajinom u Sarajevu, ali su potom uslijedila tri poraza koja, praktièno, znaèe da æemo treæi put zaredom ostati bez završnice Evropskog prvenstva, odnosno da æemo, u najboljem sluèaju, tra¾iti šansu u bara¾u.

Šansa u bara¾u?

– Sigurno je da smo poljuljani. Naša ambicija bila je direktni plasman na Evropsko prvenstvo, a nakon tri poraza u èetiri meèa moguænost da to uèinimo skoro ne postoji.

No, oèekujem da æe igraèi shvatiti u kakvoj smo situaciji i da æe profesionalno izvršavati obaveze, posebno zato što se još ne zna ni koliko ekipa ide u bara¾, odnosno svaka pobjeda do kraja mogla bi imati te¾inu – ka¾e selektor košarkaške reprezentacije BiH.

Kao kljuèni neuspjeh u grupi B kvalifikacija za EP 2011. u Litvaniji, Had¾iæ je oznaèio onaj prvi, u Maðarskoj (70:74).

– Koliko god upozoravao, igraèima je negdje u podsvijesti ipak ostalo da su Maðari prije toga u Makedoniji postigli samo 44 koša. Znaèi, potcijenili smo ih na startu meèa, što nam se osvetilo. Da stvari budu gore, povrijedila su nam se dvojica igraèa iz prve petorke.

Da smo mogli raèunati na Nihada Ðedoviæa i Nemanju Gordiæa, pitanje je da li bismo izgubili kuæi od Britanije. ®estoko smo se potrošili u tom meèu, i fizièki i emotivno, te smo derbi u Makedoniji doèekali prazni – dodaje Had¾iæ.

Oslabljeni sastav

Po imenima, èak i ovaj naš oslabljeni sastav ne djeluje ništa slabije od, recimo, makedonskog. Ipak, Had¾iæ smatra da Makedonci imaju barem jednu veliku prednost.

– Za razliku od nas, godinama imaju isti sastav i nosioce igre, a sada su na tim koji je igrao posljednje Evropsko prvenstvo dodali dvojicu vrhunskih amerièkih plejmejkera. Posebno bih istakao Mekejleba (McCalebb). To je ekipa protiv koje na njenom terenu malo ko mo¾e raèunati na pobjedu – dodaje Had¾iæ.

Vraæa se Ðedoviæ

Had¾iæ oèekuje da æe se do gostovanja u Ukrajini (20. avgust) oporaviti Nihad Ðedoviæ, koji nije igrao u meèevima protiv Velike Britanije i Makedonije (Gordiæ je veæ napustio ekipu zbog prijeloma ruke i oèekuje ga bar mjesec pauze).

– Vjerujem da æe Nihad biti u timu, to bi nam mnogo znaèilo u rotaciji. Ostali igraèi su zdravi, nadam se da æe tako ostati – ka¾e Had¾iæ.

Tabela (grupa B):
1. Velika Britanija 5 5/0 435/398 10
2. Makedonija 5 4/1 386/317 9
3. Ukrajina 5 1/4 345/389 6
4. Maðarska 5 1/4 335/385 6
5. Bosna i Hercegovina 4 1/3 292/304 5 

Preostale utakmice grupe B:

Ukrajina – Bosna i Hercegovina 20.08. 19:00 (18:00 CET) – Dnepropetrovsk, Sports Complex Meteor
Maðarska – Makedonija 20.08. 19:00

Bosna i Hercegovina – Maðarska 23.08. 20:45 – Sarajevo, “Mirza Delibašiæ” – Skenderija
Makedonija – Velika Britanija 23.08. 20:45

Maðarska – Ukrajina 26.08. 19:00
Velika Britanija – Bosna i Hercegovina 26.08. 19:30 – Liverpool, Echo Arena

Ukrajina – Velika Britanija 29.08. 17:00
Bosna i Hercegovina – Makedonija 29.08. 20:45 – Sarajevo, “Mirza Delibašiæ” – Skenderija

(Avaz/BHF PRESS)

 

Ako Ukrajina ne padne, past æe nade u vodu

Košarkaška reprezentacija BiH svjesna je da u petak igra odluèujuæi susret u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2011. u Litvaniji. Protiv Ukrajine u gostima moraju zabilje¾iti pobjedu, uprkos napornom tempu, rezimirano je na današnjoj konferenciji za novinare organizovanoj u ilid¾anskom hotelu “Hungaria”.
 
Trener naše odabrane selekcije, Sabit Had¾iæ, prisjetio se dosadašnjih utakmica kvalifikacija.

“Protiv Ukrajine smo igrali u prvom kolu i tada smo odigrali najbolje. Meðutim, moram istaæi da smo tada bili kompletni. Tako smo trebali igrati èitave kvalifikacije, ali na¾alost, nismo”, kazao je Had¾iæ. “U narednom kolu bili smo favoriti protiv Maðarske, ali smo pora¾eni. Bila su nam povrijeðena dva igraèa (Ðedoviæ i Gordiæ), što nas je dodatno poremetilo.”

Prisjeæajuæi se sjajne igre naših košarkaša u susretu protiv favorizovane Velike Britanije, Had¾iæ je konstatovao ono èemu su svi ljubitelji košarke svjedoèili – u trenucima kad se lomio rezultat, bh. igraèi nisu imali snage.

 
S druge strane, protiv Makedonije u Skoplju utakmicu su slabo otvorili.

“Sad je sve teorija. Moramo dobiti Ukrajinu da bismo se plasirali u bara¾”, kazao je trener BiH dodajuæi kako se još uvijek ne zna da li æe se u bara¾ plasirati šest ili deset reprezentacija.

“Ako bismo došli do bara¾a, uz pomoæ Teletoviæa, Kikanoviæa i Vasiljeviæa mogli bi pobijediti èak i Italiju”, optimistièan je prvi èovjek bh. reprezentacije.

Na konferenciji za medije govorio je i Nihad Ðedoviæ, oporavljeni igraè.

 
“Znamo šta nas èeka, Kako bismo došli do konaènog cilja – pobjede moramo biti skoncentrisani svih 40 minuta”, poruèio je Ðedoviæ. “Oporavio sam se od povrede i bit æu sto posto spreman protiv Ukrajine.”

Reprezentacija BiH noæas putuje na ovo gostovanje, a oèekuje se da na odredište stignu oko 2:30 ujutro. Trening im je u 11 sati, a utakmica protiv Ukrajine poèinje u 19. Ovaj naporni niz nastavlja se veæ u ponedjeljak, kada protiv Maðarske igraju u Sarajevu. 

 
(Sarajevo-x.com)