Sušić: Ako ima neko da predloži novog igrača, neka se slobodno javi

Imamo još vremena do Luksemburga. Potrebni su mi samo igraèi koji su u prvih 11, ka¾e selektor

 Image

Bruka na Grbavici. Tako se u jednoj reèenici mo¾e opisati nastup naših reprezentativaca u prijateljskom susretu protiv Katara.  Preko 10.000 navijaèa tu¾ni su napustili Grbavicu. Naši reprezentativci su izvi¾dani, a naši sportski prijatelji kuæi u Katar idu sa zaslu¾enim remijem (1:1).  Selektor Safet Sušiæ još uvijek je razoèaran. Tuga ga nije napustila ni dan nakon utakmice. Pape nije mogao sakriti razoèaranje.

Veæa oèekivanja

– Oèekivao sam više, kao i svi ostali. Nije najbolje bilo, iako sam i prije meèa pozivao na oprez. Govorio sam da igraèi Katara znaju odigrati jako kvalitetno, da znaju iznenaditi – ka¾e Sušiæ.

Mo¾da su naši reprezentativci potcijenili protivnika?

– Ne vjerujem da su ih potcijenili. Kada naši glavni igraèi odigraju ispod oèekivanja, onda ne mo¾emo ni ostvariti rezultat. Tako je bilo u Švedskoj, pa Njemaèkoj i sada sa Katarom.

Na koje igraèe konkretno mislite?

– Nema potrebe da ih sada prozivam. Nadam se da æe svako od njih analizirati svoj pristup utakmici i vidjeti gdje je griješio.

Mo¾da je opet naše igraèe teško motivirati za prijateljske susrete?

– Ne bih se s tim slo¾io.

Svi su oni motivisani, jer se bore za mjesto u poèetkom timu pred start kvalifikacija. Uvijek naglašavam da nije niko siguran za startnu postavu. Jedino opravdanje mo¾e biti da je ovo tek poèetak sezone, da još uvijek igraèi nisu potpuno spremni za najveæa iskušenja. To je lako moguæe navesti kao jedan od razloga remija.

Problemi u vezi

U veznom redu su nam nedostajali igraèi. Teško je zamisliti ovu reprezentaciju bez Rahimiæa ili Muratoviæa?

– Znao sam za probleme u veznom redu, ali sam se ipak odluèio za formaciju 4 – 3 – 3 s obzirom na to da sam planirao tako da igramo protiv Luksemburga. Dobro smo krenuli. Postigli smo rani gol protiv Katara, ali je onda nastao problem. Nismo imali igru koja nas je trebala krasiti.

Koje promjene planirate za meè sa Luksemburgom. Da li æete nešto mijenjati?

– Planiram pojaèati vezni red. Dvojica igraèa u vezi nisu puno uèestvovala u odbrambenim zadacima i nešto æemo morati mijenjati. Nisam baš ni siguran da æemo protiv Luksemburga poèeti susret sa tri napadaèa. Ne bih još ništa mogao kazati više o tome. Pokušao sam nešto što nije išlo.

Avgust æe proæi u provjerama igraèa?

– Imamo još vremena do Luksemburga. Potrebni su mi samo igraèi koji su u prvih 11. Moramo tra¾iti najbolje rješenje i ¾elim u timu samo igraèe koji su standardni u svojim klubovima. U ovih 20 dana do okupljanjea, pratit æu samo formu igraèa. Najbolji æe igrati.

Da li ste zabrinuti nakon remija sa 98. reprezentacijom na svijetu?

– Uvijek sam zabrinut. Ovaj remi sa Katarom nije naš najveæi problem. Imamo mi još problema.

Lijeva strana se nameæe kao trenutno najveæi problem u našem timu?

– Ako ima neko da predlo¾i novog igraèa, neka se slobodno javi. I ja bih volio riješiti taj problem do povratka Salihoviæa. Još sam u potrazi za rješenjem.

„Pali“ i Italijani

Navijaèi su ogorèeni, dugo se nije zvi¾dalo našim reprezentativcima?

– Kao i navijaèi i ja sam razoèaran igrom. Ipak, ovo nam mo¾e biti dobra škola i iskustvo pred susrete koji nas oèekuju. Govorio sam da neæe ovo biti nimalo lagana utakmica.

Ali ste se nadali pobjedi?

– I Italijani su se nadali pobjedi protiv Obale Slonovaèe, pa su izgubili. Pora¾eni su, pa to nije katastrofa. Nije neko veliko iznenaðenje, jer i oni tra¾e tim za kvalifikacije. Mnogo je iznenaðenja bilo u pripremnim prijateljskim susretima.

Nakon poraza od Švedske i Njemaèke, Katar je bio idealna prilika za popravni?

– Problem je što naši navijaèi imaju velika oèekivanja, što u svakom susretu ¾ele pobjedu. Do nje je nekada teško doæi, jer u prvom redu mislim na Katar, da oni dosta ula¾u u fudbal, imaju odliène uslove za treniranje i silnu motivaciju. Iskoristili su naše pogreške.

Ostaje nam da se nadamo da æe i naši reprezentativci biti motivisani za plasman na Euro kada krenu kvalifikacije?

– Ne sumnjam u njih. Protiv Luksemburga i Francuske imat æemo na raspolaganju još tri igraèa koji nisu bili s nama protiv Katara. Imamo mi odlièan tim i oèekujem da naši igraèi to potvrde veæ od samog starta borbe za Euro – kazao je Sušiæ.

Francuzi nisu zaslu¾ili poraz

Sušiæ je u srijedu naveèer pratio prijateljske meèeve Rumunije protiv Turske, te debi Lorana Blana (Laurent Blanc) na klupi Francuske u Oslu protiv Norveške. – Rumuni su pora¾eni oèekivano. Francuzi nisu trebali izgubiti. Primili su dva gola, oba nakon kiksa. Prvi gol je golmanova drugi gol su primili nakon što su loptu izgubili na sredini terena. Više su igrali po zemlji, izbjegavali su duge lopte jer je padala kiša. Ne bi me iznenadilo da ova ekipa Francuske ostane. Sada Blan ima 40 igraèa i neæe mu biti lako odrediti 22 s kojima æe krenuti u kvalifikacija za Euro – kazao je Sušiæ.

Muratoviæ: Ne odlazim iz reprezentacije

Neki mediji su nakon remija sa Katarom objavili da je Samir Muratoviæ navodno najavio oproštaj od reprezentacije BiH i da je to bio jedan od razloga zbog èega igraè austrijskog Šturma nije došao na okupljenje u Sarajevo.

Kontaktirali smo Muratoviæa koji se još uvijek oporavlja od problema sa prehladom zbog kojih je izostao sa prijateljskog susreta na Grbavici.

– Upravo se vraæam od doktora. Obavio sam kontrolni pregled, jer se situacija sa mojim grlom nije u potpunosti popravila. Dogovorili smo se da idem na operaciju krajnika i veæ sam rezervisao termin za decembar kada bude pauza u reprezentativnom i prvenstvenom kalendaru kazao je Muratoviæ.

Na pisanje pojedinih medija, Muratoviæ se samo nasmijao.

– Oni koji me bolje poznaju, znaj
u kakav sam. Kada ka¾em da idem, to æe tako i biti. Ovoga puta samo æu kazati da ne odlazim iz reprezentacije i ne mogu da vjerujem da su pojedinci bolje upoznati od mene samog. To što su objavili velika je glupost – dodao je Muratoviæ.

(Avaz Sport)