"Volio bih igrati za BiH, dat ću sve od sebe da zaslužim poziv"

 
Broj bh. nogometeaša koji širom svijeta svojim partijama skreæu pa¾nju na sebe konstantno se poveæava. Tako i u u amerièkoj MLS ligi za New York Red Bullse nastupa Zenièanin Siniša Ubiparipoviæ. Roðen je 1983. godine i igra u veznom redu. Relevantna nogometna lica koja prate pomenutu ligu puni su hvale na njegove partije.

 

 Image

 
 

Razgovarao: Edin Isanoviæ
 
Tvrde da bez problema mo¾e odigrati zahtjevne uloge u sredini terena. Hoæe li Siniša biti otkriæe novog šefa dr¾avne nogometne selekcije ostaje da vidimo.

Za Sarajevo-x.com Ubiparipoviæ govori o svojim poèecima, amerièkoj ligi, Beckhamu, dr¾avnoj reprezentaciji…

Mo¾ete li za poèetak reæi kada i gdje ste poèeli nogometnu karijeru?

Nogomet treniram od svoje desete godine. Ja sam iz rodne Zenice 1994. godine preselio u Modrièu. Tu sam poèeo prve ozbiljnije korake pod vodstvom Dušana Radoje. Nakon odreðenog vremena moji roditelji su odluèili da je najbolje da se preselimo u SAD-a u nadi za boljim ¾ivotom. Naroèito za mene i brata.

Otkud u MLS ligi?

Igrajuæi za University of Akron stvorili smo odlièan tim koji je vremenom prerastao u respektabilan sastav. Danas va¾i za jedan od najboljih fakulteta u amerièkoj College ligi. To mi je otvorilo vrata za draft u MLS. Izabrao me New York! Dobio sam šansu da ispunim svoj djeèaèki san i zaigram profesionalno. Evo još nekih zanimljivosti. Naime, ove godine liga broji 16 klubova, a sljedeæe ulaze još dva kluba. Biti æe 18 timova koji æe se takmièiti u dvije konferencije po veoma sliènom sistemu kao NBA, NHL i NFL.

Koju poziciju igrate?

Trenutno u New Yorku igram na poziciji defanzivnog veznog ili lijevog veznog, zavisno od sistema i zamisli trenera Hansa Backea.

Kakva je posjeæenost stadiona, s obzirom da nogomet nije najpopularniji sport u SAD-a?

Što se tièe publike prošle godine nas je u prosjeku gledalo oko 13 hiljada gledalaca, a ove je taj broj poveæan na 18 hiljada. Kvalitet raste iz godine u godinu, a pogotovo poslije dolaska nekih bivših evropskih zvijezda kao što su David Beckham, Albert Celades, kao i poznati nogometaša iz Ju¾ne Amerike Chautemoca Blanca i Denilsona. Recimo i to da je Donovan veoma uspješan igrao za Everton. Otišao je kao pozajmljen igraè. To sve pokazuje da MLS ima kvalitet. Nekoliko igraèa sa naših prostora igralo je ovde. Tu prije svega mislim na Saida Fazlagiæa i Refika Šabanad¾oviæa.

Mnoge æe zanimati kakva je situacija sa finansijama?

Nisu ni blizu veæini evropskih liga, ali se situacija popravlja. Cijela liga je sponzorisana od Adidasa, mada se mogu potpisati individualni ugovori sa drugim velikim kompanijama.

Je li dolazak Beckhama uticao na popularnost ovog sporta?

Naravno, naroèito prvu godinu. Njegov dolazak punio je tribine. Na gostovanju u New Yorku utakmicu je gledalo oko 70 hiljada ljudi. Tada smo nastupali na stadionu gdje igraju timovi iz amerièke fudbal lige. Danas igramo na svom stadionu Red Bull Areni koja je sveèano otvorena 20. marta ove godine. Na premijeri smo ugostili slavni Santos iz Brazila. Mo¾e da primi 25 hiljada ljubitelja najva¾nije sporedne stvari na svijetu.

Pratite li igre nogometne reprezentacije BiH?

Apsolutno! Ove godine sam pozorno pratio kvalifikacioni put i u¾ivao u nekoliko dvoboja. Mogu da ka¾em da sam bio prijatno iznenaðen. Bara¾ sam naravno gledao kuæi sa familijom i prijateljima. Po mom mišljenju svi igraèi zaslu¾uju velike pohvale za svoje igre. Ako moram izdvojiti neka imena onda su to D¾eko i Misimoviæ koje veæ du¾e vrijeme gledam u dresu Wolsfburga. Tu su još Ibiševiæ, Salhoviæ i Pjaniæ. Ovaj posljednji pru¾a izvanredne partije u dresu Lyona.

Da li imate ¾elju da jednoga dana zaigrate u dresu “zmajeva”?

Naravno! Svakom igraèu je to velika èast. Bio bih veseo kada bih dobio poziv selektora, ali nije do mene. Daæu sve od sebe da zaslu¾im poziv.

Mogu li izabranici Safeta Sušiæa izboriti plasman na Euro 2012.?

Gledajuæi grupu mislim da smo favoriti za prva dva mjesta. Imamo prilièno jake protivnike u Francuskoj i Rumuniji. No, ako uzmemo u obzir igre bh. reprezentacije imamo više nego realne šanse za plasman.

 
(Sarajevo-x.com)