Henry Domercant: Zovite me Hajro!

Ponosan sam kada obuèem dres bh. reprezentacije. Nauèio sam i dosta rijeèi na bosanskom, ukljuèujuæi, naravno, i psovke

 Image

Na iznenaðenje mnogih, sjajni amerièki košarkaš Henri Domerkant (Henry Domercant) odazvao se pozivu selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine Sabita Had¾iæa da bude dio tima koji æe pokušati da kroz kvalifikacije izbori plasman na Evropsko prvenstvo 2011. godine u Poljskoj. Dres bh. selekcije prvi put je nosio na EPu 2005. u Beogradu, a nastupao je i u kvalifikacijama za Eurobasket 2007.

Pozitivna iskustva

Nakon što je propustio jedan kvalifikacijski ciklus, veæina ljubitelja sporta u našoj zemlji smatrala je da Domerkant više nikada neæe braniti boje BiH. No, desilo se suprotno. Igraè s dugogodišnjim sta¾om u Euroligi opet je u našoj reprezentaciji. Veæ u prvom meèu kvalifikacija za EP u Poljskoj zaradio je aplauz publike u Skenderiji, jer je bio jedan od najboljih bh. igraèa u susretu s Ukrajinom.

– Kada mi je prvi put predlo¾eno da igram za BiH, lako sam donio odluku. Do¾ivio sam to kao dobru priliku i nikada se nisam pokajao. Moja iskustva u bh. reprezentaciji su, uglavnom, pozitivna. Upoznao sam sjajne igraèe s kojima se i danas rado vidim. Lijep je osjeæaj, naprimjer, kada se s Jasminom Hukiæem susretnem na prvenstvenoj utakmici u Italiji i kada se isprièamo. U reprezentaciji BiH stekao sam dosta prijatelja, to me veoma raduje – govori Domerkant. Iskreno priznaje da o Bosni i Hercegovini ne zna mnogo, ali se trudi da nauèi.

– Kenan Bajramoviæ i još neki saigraèi iz reprezentacije prièali su mi o stvarima koje su se ovdje dogaðale i o historiji zemlje. Svakako imam veliku ¾elju da još toga nauèim. Ponosim se kada obuèem dres bh. reprezentacije, jer znam koliko rezultati nacionalnog tima znaèe ljudima u ovoj zemlji. Poštujem tu podršku i svaki put kada izaðem na teren, ¾elim da pru¾im maksimum i da poka¾em kako nisam tu zbog razonode. Drago mi je što me publika u BiH sjajno prihvatila i ¾elim da im uzvratim kroz dobre partije ka¾e Henri.

Moja braæa

Za saigraèe iz reprezentacije i za sebe Domerkant na bosanskom, uz neobièni akcent, ka¾e: „Mi smo braæa“. Godinama nosi nadimak Hajro, koji mu je dao tehniko bh. nacionalnog tima Medin Duškaj.

– Istina je, veæina saigraèa me zove Hajro. Nauèio sam i dosta rijeèi na bosanskom, ukljuèujuæi, naravno, i psovke – ka¾e Henri.

Nova selidba

Za sebe 29-godišnji Amerikanac mo¾e ustvrditi da je pravi košarkaški nomad. Nakon nastupa u amerièkoj NCAAligi, Domerkant je igrao u turskom Efes Pilsenu, grèkom Olimpijakosu, ruskom Dinamu i italijanskom Montepaskiju, klubovima koji èine kremu evropske košarke.

– Koliko god selidbe bile èeste, naporne i teške, toliko ih do¾ivljavam i kao blagoslov. Na neki drugi naèin, ne bih upoznao mnoge lijepe zemlje i njihovu kulturu. Najljepše mi je bilo u Turskoj, brzo sam nauèio jezik i stekao dosta prijatelja. Sada se pripremam za novu selidbu, ponovo odlazim da igram u Rusiji kao èlan Spartaka – istièe Amerikanac.

Supruga i kæerka

Henri Domerkant je privr¾en porodici. Supruga i jednogodišnja kæerka Gabrijela centar su njegovog svijeta.

– Lani se nisam mogao odazvati pozivu selektora BiH, jer sam upravo u tom periodu postao otac. ®elio sam da budem uz suprugu i tek roðenu kæerkicu, siguran sam da æe mi bh. navijaèi zbog toga oprostiti. Trudim se da porodici posvetim što više vremena, èovjek sam koji zna šta je u ¾ivotu bitno – zakljuèuje Domerkant.

(Avaz)