Sušić: Igraće volim imati na oku i ko jednom kiksa odlazi iz reprezentacije

Nakon Švedske i Njemaèke otpadaju dva igraèa, kazao je selektor

 Image

Safet Sušiæ je krajnje ozbiljno shvatio prijateljske utakmice protiv Švedske i Njemaèke.  Vjerujemo da æe i igraèi, jer je selektor naše reprezentacije u razgovoru za naš list kazao da je optimista u pogledu duela u Štokholmu (29. maj) i Frankfurtu (3. juni), ali i da od igraèa oèekuje potpuni anga¾man kako bi se ostvario uspjeh.

Zadovoljan formom

– Zadovoljan sam trenutnom formom igraèa. Uvijek ka¾em da ona nije va¾na, ali je dobro da igraèi igraju u svojim klubovima. Lijepo je kada vidiš da naši igraju tresu mre¾e, da je D¾eko najbolji strijelac Bundes lige. To je za sve nas dobro – ka¾e Sušiæ.

Na konferenciji za novinare kada ste objavili spisak kandidata kazali ste da æe mo¾da nekome biti krivo što su izostali pojedini igraèi. Da li ste imali pritisak medija, klubova…?

– Nisam imao pritisak klubova, niti pojedinaca, ukljuèujuæi i novinare. Mene lièni interesi ne zanimaju. Samo gledam da odvedem reprezentaciju na Euro i koga æu izabrati to je moja stvar. Ostali mogu komentirati, ali to je samo njihov problem. Moj nije.

Nema Štiliæa, Vladaviæa, Bekriæa…?

– Svako ima pravo da komentira moj izbor. U ovom trenutku sam izabrao igraèe za koje smatram da su najbolji. To je druga stvar što sam nekoga razoèarao.

Da li æe dva treninga u Štokholmu biti dovoljni da sastavite idealni tim?

– Smatram da hoæe, iako je za mene daleko va¾nija utakmica u Frankfurtu. Nakon Švedske odmah u nedjelju æemo u Njemaèku, tako da æemo do èetvrtka, kada se igra meè u Frankfurtu, imati dovoljno vremena da se još bolje upoznamo, uigramo.

Švedski selektor Erik Hamren je objavio spisak igraèa. Koliko su Šveðani opasni?

– To je prijateljska utakmica i interesuje me samo moja ekipa. Ne bih komentirao Hamrenov spisak, jer je to opet njegov problem. Mene interesira samo BiH i kako da mi ostvarimo rezultat koji pri¾eljkujemo.

Apel igraèima

Kakve odluke za Vas trebaju donijeti utakmice u Štokholmu i Frankfurtu?

– Što se mene tièe riješit æe svakako neke dileme. Nakon Štokholma i Frankfurta otpast æe dva igraèa. Tako æu za avgustovski termin kada budemo igrali novi prijateljski susret, pozvati samo 20 igraèa. Zato su ove utakmice bitne za sve nas, posebno igraèe. Naši momci su na odmorima, vjerovatno su pravi profesionalci i nadam se da svi treniraju kako bi spremni doèekali predstojeæe akcije.

Bla¾eviæ je za prijateljske utakmice pozivao 25 igraèa. Vi samo 20?

– Ne volim pozivati dosta igraèa, jer ne ¾elim da neke od njih šaljem na tribine. Ovo je moj apel igraèima preko „Sporta“ da budu spremni, da kasnije ne ka¾u da su bili na odmorima i da nisu trenirali. U klubu mogu imati novu šansu, jer su stalno na oku, ali ko jednom kiksa u reprezentaciji, odmah odlazi, a na njegovo mjesto dolazi drugi igraè.

Stekli smo utisak da ove prijateljske meèeve smatrate kao kvalifikacione. Zar Vam je toliko bitan rezultat?

– Bitan mi je rezultat. Posebno protiv Njemaèke. Moramo shvatiti da protiv velikih reprezentacija nismo imali sjajne rezultate. Ovo je prilika da se razbije kompleks ni¾e vrijednosti, jer imamo reprezentaciju koja svakom mo¾e napraviti probleme. Oèekujem da tako bude i u Štokholmu i u Frankfurtu, krajnje je vrijeme – kazao je Sušiæ.

®al za Riberijem

Pape, ko æe u subotu osvojiti Ligu prvaka?

– Zaista ne znam, jer je to teška utakmica za prognozu. Šteta je što Riberi ne igra, jer bi finale s njima bilo daleko bolje. I Bajern bi imao veæe šanse. Bez njega imaju nešto manje šansi, ali nisu daleko od trofeja pobjednika – ka¾e Sušiæ.

Prijatelj sa Blanom

Kako komentirate dolazak Lorana Blana (Laurant Blanc) na kormilo Francuza nakon Mundijala?

– Njegov dolazak me nije iznenadio. Dosta puta smo igrali jedan protiv drugog. Veliki smo prijatelji i bit æe zanimljivo kada krenu kvalifikacije za Euro – rekao je Sušiæ.

(Avaz Sport)