Piplica: Većsu mi počele teći suze…

Prijeti obaranje rekorda stadiona (15.140 gledalaca)

 Image

Tomislav Piplica æe danas (petak) u Kotbusu odigrati slu¾benu oproštajni meè. Utakmicu za 41-godišnjeg golmana, danas trenera vratara u njemaèkom drugoligašu Energiju, organizira klub iz Kotbusa, u kojem je profesionalno dugokosi èuvar mre¾e, sklon akrobatskim bravurama, igrao neprekidno od 1998. do 2009. godine.

Omiljeni golman

Stadionu prijateljstva (Stadion der Freundschaft) prijeti obaranje ovosezonskog rekorda posjeæenosti (15.140 gledalaca 26. aprila u derbiju protiv Uniona iz Berlina), s obzirom na to da je klub do srijede u podne prodao veæ 12.000 karata.

Omiljeni golman publici je priredio vatromet zvijezda. Ekipi izabranih zvijezda, koja ukljuèuje klupske legende poput Kristijana Beka (Christian Beeck), Detlefa Irganga (Irrgang) i Vasilea Miriute, Piplica je odluèio suprotstaviti momèad po imenu „Team Piplica“.

– Za nju æe igrati moji Bosanci i Hercegovci, Sergej Barbarez, Enver Mariæ, Ivica Grliæ, Haris Jaganjac, Elvir Baljiæ, a doæi æe i moj prvi trener Vukadin. Tu æe još biti Hrvati Šimuniæ i Soldo, a nadam se da æe doæi i Davor Šuker, koji je trenutno u Americi.

Kazao je da ga jedino mo¾e zaustaviti vulkanska prašina. Doæi æe i „Slovenac“ Ermin Šiljak ka¾e Piplica.

Njemaèki mediji javljaju da æe biti oboren rekord posjeæenosti?

– I ja se nadam da bi mogao pasti rekord stadiona. Spektakl neæe biti direktno prenošen niti na jednoj televiziji, tako da se oèekuje veliki broj ljudi, s obzirom na to da su dolazak najavile i velike njemaèke muzièke zvijezde.

Kakav je osjeæaj pred oproštajni susret?

– Jako lijep. Veæ su mi poèele teæi suze radosnice. Teško mi je, ali sam jednako sretan da je ovo prvi put u historiji da klub iz Kotbusa, priredi oproštajnu reviju za jednog svog nogometaša.

BiH poslije Vas ima sjajne golmane. Jeste li sretni zbog toga?

– Naravno. I kada sam odlazio sa gola reprezentacije BiH, kazao sam da se BiH ne treba brinuti za svoju golmansku buduænost. Tada je dolazio Hasagiæ, koji i danas sjajno brani, a i radujem se da su se Begoviæ i Šehiæ veæ nametnuli kao odlièni golmani.

Ostajete li nakon oproštaja raditi u Kotbusu ili imate veæe ambicije?

– Naravno da imam veæe ambicije. Vidjet æemo šta æe se od svega biti.

Kup nije uraèunat

Da li je taèno da ste u 11 sezona na golu Kotbusa sakupili 259 nastupa?

– Mislim da imam više utakmica, jer nisu raèunali pojedine meèeve u Kupu Njemaèke, ali to više nije bitno.

U ime redakcije „Sporta“, svih naših èitalaca, Bosanaca i Hercegovaca ¾elimo Vam mnogo sreæe na današnjem oproštaju?

– Hvala velika svima i sretan sam da su veæ mnogi došli u Kotbus da u¾ivaju u zajednièkom spektaklu – kazao je Piplica, koji sa Safetom Sušiæem radi u struènog štabu reprezentacije BiH kao trener golmana.

(Avaz)