Muškoj i ženskoj karate reprezentaciji BiH zlato na turniru "Zlatni pojas"

Muška i ¾enska reprezentacija Bosne i Hercegovine u karateu osvojile su prva mjesta u ekipnim borbama na 49. meðunarodnom turniru “Zlatni pojas” u Èaèku (Srbija).

Image ®enska selekcija BiH, u sastavu Merima Softiæ, Mirsada Suljkanoviæ, Una Selman i Amila Fazliæ, na putu do odlièja pobijedila je èetiri ekipe.

Bh. karatašice savladale su reprezentacije Bugarske, Crne Gore i drugu ekipu Hrvatske rezultatima 2:0, dok su finalu bile bolje od prve ekipe Hrvatske sa 1:0.

Muška ekipa BiH, za koju su nastupili Oliver Mandariæ, Admir Zukan, Alem Kupusoviæ, Mate Odak, Toni Biokšiæ i Aldin Adiloviæ, u takmièenju po grupama savladala je selekcije Crne Gore i Španije sa po 3:1. U finalnom tromeèu u kojem su nastupili pobjednici grupa bh. karatisti bili su bolji od Njemaèke sa 4:0, dok su izgubili od Srbije sa 1:2. Uprkos ovog poraza na kraju su u ukupnom omjeru ove tri ekipe osvojili prvo mjesto.

U pojedinaènoj konkurenciji kod ¾ena Merima Softiæ je osvojila srebrenu medalju u apsolutnoj kategoriji, dok je Tanja Umiæeviæ bila bronzana do 78 kg. Kod muškaraca bronzana odlièja za BiH osvojili su Alem Kupusoviæ (do 84 kg) i Haris Sujkoviæ (+ 84 kg).

Takmièenje je poslu¾ilo slektorima Suadu Æupini i Fikretu Selmanu za provjeru forme najboljih karataša i karatašica BiH pred uèešæe na Evropskom prevenstvu, koje æe od 7. do 9. maja biti odr¾ano u Atini.

(FENA)