Ubiparipović: Želim zaigrati u društvu Spahića i Džeke

Jedan od rijetkih naših igraèa u amerièkoj MLS ligi izrazio ¾elju da brani boje BiH

Image

®elim igrati za Bosnu i Hercegovinu. Roðen sam u Zenici, pratim nastupe reprezentacije BiH i smatram da mogu pomoæi selektoru Safetu Sušiæu u rješenju defanzivnih problema koje ima naš najbolji tim.

Sa tim rijeèima nam se na poèetku razgovora obratio Siniša Ubiparipoviæ, igraè amerièkog Red Bull Njujorka, koji je izrazio ¾elju da igra za nacionalni tim dr¾ave u kojoj je roðen.

Zenièka rodbina

– U BiH nisam upisao niti jedan nastup u juniorima Èelika, jer sam kao dijete otišao u Ameriku prije rata u našoj dr¾avi. Od rodbine su mi u Èeliku igrali Mario Matos i Josip Opaèak. U Zenici imam dosta rodbine, ujaka, strica i uskoro æu doæi u BiH, nadam se kao reprezentativac – ka¾e Ubiparipoviæ.

U Red Bullu igra od 2007. godine. U prošloj sezoni bio je jedan od standardnijih igraèa.

– Igram na lijevom boku, a po potrebi kao defanzivni vezni. Roðen sam 1983. godine i smatram da za mene ima mjesta u reprezentaciji BiH. Jedini problem je što je Amerika daleko, pa me zbog toga od naših selektora niko nije ni gledao. Da jeste, veæ bih bio u našem najboljem timu – ka¾e Siniša. Od svjetskih zvijezda u njegovom klubu izdvaja Huana Pabla Angela (Juan), Kolumbijca koji je svojevremeno branio boje engleske Aston Vile, te Alberta Seladesa (Celades) koji je igrao za Real Madrid i Bordo.

Prilika za Euro

– U MLS amerièkoj ligi nema mnogo igraèa iz BiH. Od najboljih bih izdvojio Baða Bušidiæa, koji nastupa za Èikago. Tu je i Perica Maroševiæ koji je roðen u BiH i igra za Dalas. On je mladi reprezentativac SAD-a – rijeèi su Siniše.

U Njujorku je redovno posmatrao utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine. Ispratio je kompletan posljednji ciklus u borbi za Mundijal, gdje smo ispali nakon bara¾a sa Portugalom.

– ®ao mi je što nismo otišli na Svjetsko prvenstvo. Bla¾eviæ ima odliènu ekipu mladih igraèa i volio bih biti u buduænosti u društvu Spahiæa, Nadareviæa, D¾eke… Ako bi Sušiæ bio zainteresovan za mene, mogao bih odmah nastupiti za BiH jer posjedujem naš pasoš – govori Siniša.

U Zenicu doðe svake godine. Èesto je znao biti na tribinama Bilinog polja, gdje je posmatrao utakmice Èelika.

Reprezentaciju BiH nije imao priliku gledati u¾ivo na stadionu.

– Pratio sam dešavanja sa reprezentacijama u regiji i ¾ao mi je što BiH nije izborila nastupa na Mundijalu, jer smo igrali najljepši fudbal na Balkanu. Prva prilika je propuštena, ali zato treba iskoristiti šansu za plasman na Euro. Ovaj tim æe se boriti za prvo mjesto protiv Francuske – smatra Ubiparipoviæ, koji iako je više od 20 godina u Americi teèno govori bosanski jezik.

MLS liga u usponu

Ubiparipoviæ ka¾e da je MLS liga u usponu posljednjih godina otkako je u Ameriku stigao Dejvid Bekam (David Beckham).

– Sa njegovim dolaskom stigli su i sponzori, pa su ekipe mogle dovesti kvalitetnije igraèe iz Evrope – ka¾e Siniša koji je bio najbolji pojedinac utakmice na otvaranju Red Bull arene kada su snage odmjerili sa Peleovim Santosom i pobijedili sa 1:0, a strijelac je bio Majkl Petke (Michael).

U subotu protiv Èivasa

U novoj sezoni u MLS ligi odigrana su tek tri kola. U prošlom kolu Red Bull je pobijedio sa 1:0 Sounderse u gostima. – Narednu utakmicu igramo protiv Èivasa. To æe biti derbi u kojem se oèekuje više od 30.000 gledalaca. Meè je na rasporedu u subotu. Nismo favoriti, ali se nadamo barem remiju – kazao je Ubiparipoviæ.

 (Avaz Sport)