FIFA i UEFA preuzimaju kontrolu u N/FS BiH!

Komitet za normalizaciju brojat će 9 članova

alt

Nogometni / Fudbalski savez Bosne i Hercegovine danas od 13 sati i 24 minute klinički je mrtav! Delegati na Vanrednoj Skupštini N/FS BiH glasali su protiv usvajanja Statuta, čime su presudili našem fudbalu, ali i sebi!

Šta i kako dalje? Pitanje je na koje danas niko nije mogao ponuditi konkretan odgovor. Ipak, prema saznanjima SCsport.ba rješenje postoji. Navodno, FIFA i UEFA već imaju scenarij kako prevazići postojeću krizu.

Prvi zadatak bit će formiranje Komiteta za normalizaciju koji će brojati devet članova. Trojica njih bit će stranci koje će instalirati FIFA i UEFA, dok će šestorica biti iz domaćih redova. Ono što je bitno, u Komitetu za normalizaciju neće moći biti niko iz aktuelnog rukovodstva Savez, odnosno iz Izvršnog odbora i Skupštine N/FS BiH. Njima je definitivno, sa krajem današnje Skupštine odzvonilo i više neće moći kreirati «fudbalsku politiku» u BiH.

‘Glavni’ će biti iz FIFA/UEFA, a njihov zadaka bit će da riješe statutarno pitanje, a njihov prvi mandat trajat će 60 dana. Na funkciju će stupiti u prvom tromjesečju aprila mjeseca. Također, imat će ingerencije u vođenju Saveza, odnosno takmičenja (prvenstva i Kupa BiH).

Prema informacijama do kojih smo došli, a koje su nam prenijeli ljudi bliski FIFA-i i UEFA-i očekuje se da sva pitanja budu riješena do kraja maja, čime bi klubovi mogli biti prijavljeni za nastupe u evropskim takmičenjima. Također, u tom slučaju reprezentacija bi nastavila kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Rudi Zavrl, posmatrač FIFA i UEFA bio je začuđen onim što se dešavalo u Holiday Innu. No, nije želio davati bilo kakve komentare uz obrazloženje da su mu to sugerisali nalogodavci iz Ciriha i Nyona. 

(SCsport)