Neozbiljnost: Reprezentacija BiH jedina selekcija bez protivnika

ImageDanas je 16. februar i do 3. marta je ostalo petnaest dana, a nogometna reprezentacija BiH još ne zna ime protivnika za prvi FIFA-in termin u ovoj godini. Saga o pronala¾enju protivnika za ovaj termin traje dugo i èini se da æe se, na¾alost, završiti bez uspjeha.

Zakasnio odgovor

Kako trenutno stvari stoje, naredni protivnik bi 3. marta mogao biti Niger. Sa ovom afrièkom selekcijom bi se sastali u Londonu.

Iako iz NSBiH uvjeravaju da još postoji ponuda Nigerije, pronašli smo informaciju da æe ova selekcija 3. marta u Londonu igrati protiv Paragvaja koji je, takoðer, našoj reprezentaciji nudio prijateljski susret.

U ime Nigerijaca stanovita menad¾erska agencija je 10. februara poslala ponudu za odigravanjem utakmice u Londonu, ali je po svemu sudeæi br¾i u odgovoru bio Paragvaj.

Meè sa Saudijskom Arabijom u Rijadu je još nada i ¾elja èelnika NSBiH. Bonus od 180.000 KM je tu primaran. Interes Saudijaca oslabio je naš selektor Safet Sušiæ svojim stavom da se saèeka ishod ¾rijeba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. i tek onda odgovori na izdašnu ponudu.

Kako smo saznali, Saudijci su u odgovoru na našu potvrdu naveli da ne mogu organizirati utakmicu jer nismo odmah prihvatili njihovu ponudu.  U Savezu se još nadaju da æe dodatni pregovori uroditi plodom i da æe se dogovoriti meè sa Saudijskom Arabijom.

Iako je predsjednik NSBiH Sulejman Èolakoviæ nedavno tvrdio kako više neæe biti problema sa dogovaranjem prijateljskih utakmica, jer je naša reprezentacija sada tra¾ena, èini se da za ovaj martovski termin to i nije baš sluèaj.

BiH je u posljednje dvije godine odigrala niz utakmica, meðu kojima su jedine jake provjere bile protiv Bugarske i Slovenije, a igrali smo sa “velesilama” tipa Azerbejd¾ana, NK Rijeka, Uzbekistana, Omana i Irana. Naredni ugledni rival bi, dakle, mogao biti Niger koji se nalazi na diobi 162. mjesta FIFA-ine rang liste.

Niger je po podacima sa internet stranice Svjetske meðunarodne nogometne asocijacije posljednji meè odigrao još 12. oktobra 2008. godine u kvalifikacijama za SP protiv Angole i izgubio sa 1:3.

Njemaèka izuzetak

U najmanju ruku neozbiljnim bi mogli nazvati ovu trakavicu vezanu za ugovaranje prijateljske utakmice. BiH je, vjerovatno, jedina evropska selekcija koja još nema protivnika za 3. mart.

Ne treba ni napominjati koliko bi neodigravanje utakmice 3. marta škodilo reprezentaciji i selektoru Safetu Sušiæu, koji bi èekao još najmanje tri mjeseca priliku za debi.

Istina, za 3. juni je dogovorena utakmica sa Njemaèkom, ali to bi u našem sluèaju trebalo da predstavlja izuzetak koji potvrðuje pravilo.

Sa Al¾irom 30. maja?

U NSBiH je stigla ponuda iz Al¾ira za odigravanjem utakmice 30. maja u ®enevi. Ponuda je naèelno prihvaæena, ponajviše zbog toga što BiH 3. juna u Frankfurtu igra protiv Njemaèke i reprezentacija bi iz Švicarske imala kratko putovanje avionom do Njemaèke.

avaz.ba