805.562 razloga za propast N/FS BiH

ImageU Nogometnom / Fudbalskom savezu BiH imaju 805.562 razloga da strepe od apsolutnog urušavanja nekada profitabilne institucije koju skoro deceniju potresaju razorni zemljotresi. Naravno, i danas strahuju iskljuèivo èasni uposlenici. Prebrojati se mogu na prste dvije ruke, a oni najodgovorniji ionako samo brinu za vlastite interes

Gube zgradu?!

U narednim danima N/FS BiH mogao bi izgubiti zgradu zalo¾enu pod hipoteku u propalom projektu reprogramiranja duga Poreskoj upravi Federacije BiH, ali i bankrotirati!

Iako su èelnici naše skoro "srušene kuæe fudbala" ranije trijumfalno najavljivali kako su uspjeli iznaæi rješenje za izlazak iz višegodišnje krize, to se, ipak, neæe desiti.

Nisu redovno ispunjavali obaveze u ugovorenom reprogramu, pa je Poreska uprava zbog duga od 805.562 maraka, kojeg su trebali platiti u 14 rata do 25. decembra 2009. odluèila raskinuti ugovor. Savez je stavljen pred svršen èin. Raèun N/FS BiH tako je blokiran, što znaèi da æe sav priliv novca koji sti¾e od sponzora, pa i FIFA i UEFA biti preusmjeren na adresu PU. Gotovo bezizlazna situacija.

Bakoviæ spasitelj ili "¾rtveno jagnje"

Po starom dobrom obièaju kada im "gori pod nogama" funkcioneri N/FS BiH opet su se sakrili u "mišiju rupu". U proteklih nekoliko dana, koliko traje novonastala agonija, niko nije preuzeo odgovornost, kamo li ponudio spasonosni plan.

Predsjednik Sulejman Èolakoviæ, po funkciji najodgovornija osoba, vruæe kestenje bacio je u ruke novog novog vršioca du¾nosti generalnog sekretara Jasmina Bakoviæa. I pored toga što je na funkciji tek od 1. januara 2010. ovaj pravnik pokušava se boriti sa vjetrenjaèama.

Nastoji osigurati neophodni novac kako bi sprijeèio bankrot N/FS BiH, a tako i gubitak višemilionske vrijedne zgrade u srcu glavnog grada Bosne i Hercegovine.
Uspije li, napraviæe èudo! Mlad i ambiciozan, te što je najva¾nije "èist kao suza", Bakoviæ bi mogao postati spasitelj našeg fudbala u cjelini. Ili je "¾rtveno jagnje"…  

Sušiæ kao paravan

Desi li se najgori scenarij, naš nacionalni tim za kojeg ¾ive milioni navijaèa, naæi æe se u velikim problemima. Reprezentacija koja je zadivila svijet u minulim kvalifikacijama za Mundijal u Africi nije zaslu¾ila da joj se zbog nesposobnosti "arhitekata" brojnih afera u bh. fudbalu sruše snovi o plasmanu na naredno veliko takmièenje, Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj.

I novi selektor Safet Sušiæ u sliènoj je situaciji kao Bakoviæ. Prihvatio se velikog projekta od dr¾avnog interesa. Meðutim, ni najmanji, onaj na lokalnom nivou, ne mo¾e se obaviti bez para. Da, Sušiæ je jasno naglasio da mu novac nije bitan, ali potreban je kako bi egzistirala selekcija.

Pape æe na potpisivanje ugovora saèekati zasjedanje Izvršnog odobra N/FS BiH, zakazanog za drugu polovinu januara. Prilikom sveèanog èina, ukoliko je moralno da ga bude u ovakvoj situaciji, na pozornici æemo ponovo vidjeti troèlano Predsjedništvo Saveza. Ne propuštaju takve prilike da se pojave u javnosti. Slikanje sa ¾ivom legendom našeg fudbala neæe proæi bez njih. Pa, i svi dosadašnji selektori, istinski sportski velikani, bili su im paravan za nerad i nesposobnost.

Kolektivna ostavka

U svakoj normalnoj dr¾avi svijeta èelnici vlade, firme, saveza podnijeli bi kolektivnu ostavku poslije lošeg poslovanja i prije nego situacija izmakne kontroli, to jeste naðu se pred bankrotom. No, to nije sluèaj i u Bosni i Hercegovini, pogotovo u N/FS BiH.

Izborna je godina. FIFA i UEFA tra¾e ukidanje nesposobnog i neefikasnog Predsjedništva, te inauguraciju predsjednika Saveza u èetverogodišnjem mandatu. Rok za realizaciju zadatka je avgust. Iz Niona i Ciriha za neposluh prijete novim sankcijama.

Realno, i pored moguæih i meðunarodnih problema velike promjene ne treba oèekivati zato što sto su u FS RS veæ istakli da neæe prihvatiti "mapu puta" FIFA-e i UEFA-e. Ni Izvršni odbor N/FS BiH, sudeæi po dosadašnjoj praksi, neæe dobiti veæi broj sposobnijih èlanova. Razlog, sadašnji suvereno vladaju svojim izbornim bazama u kantonima (F BiH) i regijama (RS).

Dakle, prije æe naša reprezentacija postati prvak Evrope 2012. godine, bude li imala sredstava da se uopšte takmièi u kvalifikacijama, nego li æe iznad zgrade Saveza (uskoro vjerovatno Poreske uprave FBiH) zasijati sunce.

Bakir tiro/sarajevo-x.com