Misimoviæ: Cilj prvo ili drugo mjesto


ImageKapiten bh. reprezentacije Zvjezdan Misimoviæ zadovoljan je ishodom ¾rijeba kvalifikacija za SP 2010. u Ju¾noj Africi. Prema njegovim rijeèima, BiH je mogla proæi gore na nedjeljnom ¾rijebu u Durbanu.

Misimoviæ istièe da imamo šanse za jedno od prva dva mjesta u grupi 5 ako se poklope odreðene stvari.

Bitno je da ne gubimo bodove protiv slabijih reprezentacija jer se u tim utakmicama dobijaju i gube kvalifikacije. Da smo dobili Maðarsku i Moldaviju u proteklom ciklusu, bili bismo do kraja utrci za plasman na EP. Imamo mladu reprezentaciju koja je stekla iskustvo, a do starta kvalifikacija za SP 2010. ima dovoljno vremena da se još bolje uigramo. Treba interno razgovarati o problemima u dr¾avnom timu. Fudbaleri koji nisu nastupali za dr¾avni tim u dijelu kvalifikacija za EP 2008. imaju kvalitet i pomogli bi ekipi povratkom. Cilj nam je da budemo prvi ili drugi, naglasio je Misimoviæ, koji je bio strijelac protiv Španije u kvalifikacionom susretu za SP 2006, odigranom 8. juna 2005. u Valensiji. On smatra da su Španija i Turska favoriti, ali i da su prethodni susreti sa ovim selekcijama pokazali da im se BiH mo¾e adekvatno suprotstaviti.

Va¾no je da pobijedimo Belgiju, Estoniju i Armeniju. Ne smijemo kiksati u ovim susretima ako se ¾elimo plasirati na SP ili u bara¾.

Sliènog razmišljanja je i napadaè Wolfsburga Edin D¾eko. On smatra da se BiH ranije nije plasirala na veliko takmièenje pošto je zakazala u duelima sa slabijim ekipama.

Va¾no je da savladamo Estonce i Armence. Španci su favoriti, a sa Turskom smo igrali nedavno. Najprije trebamo riješiti unutrašnje probleme u reprezentaciji. Ako budemo kompletni neæemo se bojati nijednog rivala. Realno se mo¾emo boriti za drugo mjesto i bara¾, izjavio je D¾eko. Naš sagovornik tvrdi da je bh. selekciji potrebno što više prijateljskih utakmica do starta kvalifikacija za SP.

Odgovara nam što naredni ciklus poèinje u jesen iduæe godine. Nije dovoljno da imamo jednu ili dvije provjere. Ipak, ponavljam prvo se moraju prevaziæi problemi, kako bismo bili spremni da naèinimo iznenaðenje, podvukao je D¾eko.

sportin