Na koga u baražu?

Image

Iako su do kraja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ostala još dva kola ne smijemo niti pomisliti da bi naša reprezentacija mogla ispustiti èetiri boda prednosti nad Turcima.

Konaèno rješenje u našoj skupini mo¾e biti poznato veæ nakon gostovanja u Estoniji. Naime, ako naši reprezentativci pobjede u toj utakmici, bez obzira na ishod susreta izmeðu Belgije i Turske, osigurat æemo drugo mjesto prije posljednjeg kola u kojem doèekujemo Španjolsku.

Kako smo uvjereni u uspjeh Æirinih izabranika bacili smo pogled na ostale skupine, kako bismo saznali protiv koje bi se reprezentacije mogli susreti u bara¾u za Svjetsko prvenstvo.

Drugoplasirana reprezentacija u posljednjoj, devetoj skupini (Norveška) završila je natjecanje s deset osvojenih bodova u osam utakmica. Trenutaèno još uvijek jesu meðu najboljim drugoplasiranim momèadima, no to gotovo sigurno neæe ostati obzirom da su iza njih u ovom trenutku Irci (10 bodova) i Šveðani (9), koji još imaju za odigrati po dvije utakmice.

Obzirom da je deveta skupina jedina bila formirana od pet momèadi, u svim drugima najbolje æe se drugoplasirane nacionalne momèadi tra¾iti u osam odigranih dvoboja sa svima, osim posljednjom (šestom) momèadi u svakoj od skupina.

Situacija u skupini 1 je jako neizvjesna. Trenutno je prva Danska sa 18 bodova i vjerojatno æe tu i ostati, jer do kraja imaju dvije utakmice na domaæem terenu (Švedska i Maðarska). Za drugo mjesto bore se Švedska, Portugal i Maðarska, ali sudeæi po rasporedu ove treæe mo¾emo odmah otpisati. Švedska je trenutno druga sa 15 bodova, dok Portugal sakupio 13. Ibrahimoviæa i društvo u sljedeæem kolu oèekuje teško gostovanje kod Danske, a u posljednjem kolu doèekuju Albaniju. Portugalce oèekuje puno lakši posao. Na svome terenu doèekuju Maðarsku i Maltu.

U skupini 2 je prvo mjesto rezervirano za Švicarsku, kojoj je za potvrdu puta u Ju¾noafrièku Republiku dovoljna pobjeda na gostovanju kod Luksemburga. Drugu poziciju vjerojatno zauzeti Grèka, koja do kraja ima dvije utakmice kuæi. Prvu protiv Latvije, a drugu protiv Luksemburga.

I u skupni 3 je borba za drugo mjesto jako neizvjesna, a u igri su èak èetiri reprezentacije (Èeška, Slovenija, Sjeverna Irska i Poljska). Realno gledajuæi najbolje šanse da doðu do bara¾a imaju Èesi, koji na svome terenu doèekuju Poljsku i Sjevernu Irsku, te Slovenija.

Njemaèka i Rusija su u skupini 4 odmakle daleko od svoje pratnje, a njihov direktni obraèun (10.10.) odrediti æe koja æe reprezentacija završiti prva, a koja æe do Svjetsko prvenstva probati doæi preko bara¾a.

U skupini 6. je prvo mjesto rezervirano za Englesku, dok su kandidati za mjesto koje vodi u bara¾ Hrvatska i Ukrajina. Naši zapadni susjedi imaju dva boda prednosti nad Ukrajinom, ali i utakmicu više. Pretpostavimo li da æe obje reprezentacije upisati pobjede u posljednjem kolu (Ukrajina gostuje kod Andore, a Hrvatska kod Kazahstana), kljuèna æe biti utakmica izmeðu Ukrajine i Engleske.

Rasplet koji mo¾emo oèekivati u skupini 7 je takav da Srbija osvoji prvo mjesto, dok æe drugo mjesto pripasti Francuskoj. I u skupini 8 je stvar poprilièno jasna. Italiji je do kraja potrebna dva boda da potvrdi prvo mjesto, a na drugom æe završiti Republika Irska.

sportin.ba