"Kako ću igrati za BiH ako me niko nije pozvao?"

“Nova nada ‘topnika'“, “Prvi bh. igraè u Arsenalu”, “Veliki talent stigao na Emirates”… samo su neki od naslova koji su propratili dolazak Seada Hajroviæa u London. Roðen je 4. juna 1993. godine u Švicarskoj, a porijeklo njegovih roditelja je iz Sarajeva. Nogometnu karijeru poèeo je graditi u zemlji satova i sira igrajuæi za Grasshopper. Mnoga relevantna nogometna lica reæi æe kako se radi o igraèu sjajnih defanzivnih sklonosti. Odlièno èita protivnièke napade.
 
Razgovarao: Edin Isanoviæ
 
ImageÈlan je U-17 selekcije Švicarske. Prošle godine je sa sunardonjakom Harisom Seferoviæem i ostalim društovom dotako vrh na Svjetskom prvenstvu. U finalnom dvoboju pobijedili su vršnjake iz Nigerije.

Izuzetna nadarenost nije promakla skautima londonskog Arsenala, pa je u ljeto 2009. preselio u glavni grad Engleske. Velike zasluge za njegovo transferiranje ima Mostarac Boro Primorac. Kada smo mu poslali poruku sa zahtjevom za intervju, nismo dugo èekali – “Javite samo kada ¾elite, nije nikakav problem“, raspolo¾eno je odgovorio Sead.

Za Sarajevo-x.com Hajroviæ govori o “topnicima“, odliènim odnosima švicarskog saveza prema njemu, moguænostima da zaigra za BiH, ¾ivotu u Londonu…

Kakav je osjeæaj biti prvi bh. igraè koji nastupa za Arsenal?

Odlièan. Da budem iskren za taj podatak saznao sam nakon dolaska u Englesku. Proèitao sam u medijima. Ako ništa uæi æu u historiju. Èovjek u ¾ivotu treba znati cijeniti sreæu. U Arsenalu provodim divne trenutke.

Vi ste èlan mladog tima, jeste li imali priliku trenirati sa Fabregasom i društvom?

Svakako. Upoznao sam sve igraèe iz prvog tima. No, ne optereæujem se previše. Shvatio sam da je to sada stvarnost, tako se i ponašam.

Kada oèekujete debi za seniorski sastav?

Pitanje nije ze mene, nego za trenera. Svaku trenerovu odluku poštujem. Treniram, radim sve što se zahtijeva od mene. Još uvijek sam mlad. Stalno æu te¾iti ka poboljšanju i vjerujem da æu jednog dana dobiti šansu. Motiva nikada ne fali, mada je mnogo te¾e nama u odbrani. Recimo, dovoljno je napraviti jednu grešku i nigdje te nema.

Koja je tajna uspjeha današnjeg Arsenala, viðena iz Vaše perspektive u proteklim mjesecima koliko ste na Emiratesu?

Stvaranje igraèa iz vlastitog pogona. To svi naglašavaju. Uvjerio sam se da te prièe nisu bile bez osnova. Ekipu krasi odlièna atmosfera u svlaèionici. U¾ivamo na svakom treningu, u¾ivamo na utakmici. Na taj naèin lakše prebrodimo i neugodne dane.

Kakve su Vaše impresije utakmice Lige prvaka izmeðu Barcelone i Arsenala u kojem je Vaš klub eliminisan?

Ja od malih nogu navijam za Barcelonu. Mislim da su zaslu¾eno prošli dalje. Arsenal je na¾alost bio nemoæan. Katalonci nameæu nove postulate modernog nogometa. Posjeduju kvalitet i moæ. Predvodi ih nezaustavljivi Messi.

Mogu li izabranici Arsena Wengera do naslova prvaka Engleske?

Teško. Iako je razlika svega tri boda, mislim da je Chelsea najbli¾i naslovu. Igraju u najboljoj formi, a trijumf na Old Traffordu donio je dodatno samopouzdanje i sigurnost. Svakako da bih bio najsretniji kada bi Arsenal dotakao vrh. To bi me istinski veselilo.

Ima li nervoze u klubu zbog toga što nema trofeja?

Nisam to primijetio.

Sa U-17 reprezentacijom Švicarske uspjeli ste osvojiti prvo mjesto na planetarnom nogometnom izlogu prošle godine. U mnogim utakmicama ekipa je iskazala znanje i moæ. Koliko Vam znaèi taj naslov?

Mnogo.To mi je najdra¾i trenutak karijere. Kada vratim film i sjetim se svih dvoboja mogu vam reæi da smo igrali sjajno. Imali smo dobru organizaciju igre, kompaktnost, protok lopte, agresivnost… Sve je to na kraju nagraðeno.

Mnoge èitaoce zanimat æe ovo pitanje. Da li u buduænosti planirate igrati za BiH ili ostajete u švicarskom dresu?

Trenutno razmišljam samo o Švicarskoj. Evo i zbog èega. Naime, ta reprezentacija mi je dala sve u ¾ivotu. Iz saveza me i sada èesto zovu i pitaju kako sam i da li mi nešto treba. S druge strane, iz NSBiH me niko nije kontaktirao. Bilo je nekih obeæanja, ali to nije konkretizovano. Iskreno, ne znam jesu li zainteresovani ili ne? Pa šta biste vi uradili? Vjerovatno identièno kao i ja.


Da li bi razmotrili moguænost da zaigrate za “zmajeve“ u sluèaju da dobijete poziv?

Svakako. Ono što mogu reæi jeste da sam otvoren za razgovore. Pratio sam nastupe bh. reprezentacije u proteklim kvalifikacijama. Mislim da imaju ogroman potencijal koji æe vremenom izaæi na površinu.

Za kraj je Hajroviæ dodao i ovo:

U Londonu stanujem kod jedne porodice. Ovdje su obièaji takvi. Naime, kada napunim 18 godina i postanem punoljetan dobit æu stan. Premiership je naporno takmièenje. Morate biti maksimalni profesionalci, ¾ivjeti zdravo. Ne pijem gazirano piæe, jer se to odmah vidi na travnjaku. Meni se èini da svi igraèi Arsenala ¾ive zdravo, sportski.

 
(Sarajevo-x.com)