Suton otkazao, Teletović upitan, Bremer povrijeðen

Image

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Mensur Bajramoviæ ka¾e da bi veæ danas mogao objaviti spisak košarkaša koji æe biti pozvani na pripreme uoèi bara¾a za Evropsko prvenstvo u Poljskoj.

Odluka porodice

Na spisku od petnaestak imena sigurno neæe biti krilnog centra Gorana Sutona. Nakon što je više od mjesec pokušavao stupiti u kontakt sa Sutonom, Sarajlijom iza kojeg je uspješna karijera na amerièkom Mièigen stejt univerzitetu, Bajramoviæ je dobio negativan odgovor.

– Suton je zamolio svog brata, koji, kao i ostatak Sutonove porodice, takoðer, ¾ivi u Sjedinjenim Amerièkim Dr¾avama, da mi prenese da Goran ne ¾eli igrati za BiH. Razloge nije obrazlagao, samo je naglasio da je to definitivna odluka èitave porodice i da nije ništa na liènom nivou – ka¾e Bajramoviæ.

Moguæe je da æe Suton, koji se trenutno kroz kampove bori za NBA anga¾man, završiti u dresu Hrvatske, jer je i na spisku ove selekcije.

Selektoru raspolo¾enje nije popravio razgovor sa Mirzom Teletoviæem iz španskog viceprvaka Tau keramike.

– Teletoviæ ima problema sa povredama, na terapijama je i još nismo definirali detalje njegovog eventualnog uèešæa – objašnjava Bajramoviæ, koji je potvrdio da neæe moæi raèunati ni na D¾ej Ar Bremera (J. R.).

Varda dolazi

Plej ruskog Trijumfa zbog povrede mora pauzirati do septembra. Drugi naturalizirani Amerikanac sa bh. pasošem Henri Domerkant (Henry Domercant) tek je završio sezonu u Italiji (titula sa Montepaskijem) pa je pitanje da li æe biti spreman za reprezentativno ljeto.

Jedna od za sada rijetkih dobrih vijesti je potvrda dolaska centra Ratka Varde, kojem je FIBA (Meðunarodna košarkaška federacija) odobrila promjenu košarkaškog dr¾avljanstva (Varda je roðen u BiH, ali je nekada igrao za mlaðe selekcije Srbije).

– Nadam se da æemo sa Vardom, uz Kikanoviæa i Jazvina, riješiti probleme na centarskoj poziciji. Varda je iskusan košarkaš, igrao je za mnoge vrhunske klubove i vjerujem da æe nam koristiti – izjavio je Bajramoviæ.

Okupljanje reprezentacije BiH planirano je za 5. juli u Zenici. Mjesec poslije poèinje bara¾ u grupama A (BiH, Belgija, Portugal) i B (Francuska, Italija, Finska), èiji æe pobjednici razigravati za posljednjeg uèesnika EP-a (7. – 20. septembar).

Provjere protiv Maðarske i Crne Gore

U okviru priprema naš tim odigrat æe tri kontrolne utakmice. Dva puta æemo gostovati Maðarima (17. i 18. juli) i jednom Crnoj Gori (26. juli).

– Morat æemo se zadovoljiti sa samo tri provjere, jer je malo selekcija u pogonu u tom terminu i vrlo je teško naæi adekvatne rivale – rekao je Bajramoviæ.

avaz.ba