Barbarez može u HSV, a ne može u NS BiH

ImageVišegodišnje ignorisanje preporuka iz UEFA -e i FIFA, bilo da se radi o statutu, sudijskim pitanjima, sportskom centru, ugovorima o tv pravima, ili, kao u najnovijem sluèaju, odbacivanje "naputaka" za izbor generalnog sekretara, postala je stalna praksa u radu nogometne vlade NSBiH. Bilo bi èudno da je drugaèije u balkanskoj krèmi. Svako ko se iole osjeæa Bosancem i Hercegovcem, osjetio je slast zadovoljstva, nakon vijesti koja nam je došla iz Hamburga.

 

"Bosanski Mendela"

Naime, Sergeja Barbareza su navijaèi Hamburga izabrali u novu Upravu ovog renomiranog njemaèkog bundesligaša. Mostarac, vele¾ovac, bivši kapiten reprezentacije, tako je prije dobio mjesto u Upravi Hamburga, negoli u NSBiH. Kakve li ironije. Premda je noseæi majicu HSV bio prvi strijelac Bundeslige, Sergej je više dao za bh. reprezentaciju, jer je prihvatio poziv u trenutku kada je mogao da bira izmeðu Njemaèke i Hrvatske. Izabrao je "ljiljane". Igrao je skoro jedno desetljeæe, bio kapiten i ljubimac navijaèa. "Bosanski nogometni Nelson Mendela", kako ga prozvaše zbog svoje istrajnosti za pravdu. Igraèki bi daleko više dobio da je, recimo, prihvatio poziv Bertija Foksa, tadašnjeg selektora Njemaèke. I kao takav je smetao pojedincima, mešetarima, nogometnim anonimusima, skorojeviæima, koji su zaposjeli fotelje i godinama ih èuvaju na sve naèine. Iako se nikad nije gurao, laktao, niti nudio, uvjek je bio spreman pomoæi. Na¾alost, bivši kapiten reprezentacije u Savez bi mogao uæi jedino ako bi ga kandidirao neki kantonalni Savez. Tragikomièno. Dakle, ovako to izgleda. Morao bi najprije napustiti Hamburg, preseliti u Mostar ili neku drugu sredinu. Lobirati, kupovati glasove baze, potom se izboriti za mjesto u federalnoj, pa u skupštini "krovnog" Saveza… I tu nije kraj. ®eli li u Izvršni odbor, mora se opredijeliti.

 

Ne mo¾e bez prijave

 Aktuelnoj bulumenti što sjedi u Savezu, ništa ne znaèi Sergej Barbarez. Mora se izjasniti; ko je, šta je, da prostiš. Dakle, mora se znati, hoæe li proæi kao Bošnjak, Srbin i Hrvat! Kao neopredijeljen, kao Bosanac i Hercegovac, ili, što je popularno na politièkoj sceni, iz kategorije "ostali" nema šanse. Po¾eljno je da se zna koja ga politièka opcija podr¾ava. Nije zgoreg da ima kakvu kriviènu prijavu. To što je cijela nacija uz njega, vlastodršcima u Savezu i pojedinim kantonalnim šerifima ama baš ništa ne znaèi. Moramo biti pošteni, pa priznati da su neki èelnici Saveza zapljeskali navijaèima HSV. Sada im Sergej neæe puhati za vratom. Barbarez je bio veæi "problem" od Eve Paske, izaslanice iz FIFA -e, koje su se galantno riješili. Unatoè svim opstrukcijama, la¾ima, aferama, podvalama, oni æe jednog dana napustiti èelne pozicije. Makar u nogometnoj vladi nisu svi isti – ima i èestitih – ali su oni sukrivci višegodišnje agonije bh. nogometa. Dah demokratizacije doæi æe i u bh. nogomet, njihovo vrijeme neumitno curi. Sergej Barbarez je predodreðen da jednog dana bude voða jedne nove generacije. I u boljem ambijentu.

 

san