Od Bosne do Portugala

Image"SLUÈAJ KWEDI" proširio se i izvan hrvatskih granica, jer kao što smo veæ pisali, o njemu su izvijestili i španjolski (Marca, Mundo deportivo), brazilski (Lancenet, Trivela) i francuski (eurosport.fr) mediji, no da je europski nogomet pro¾et korupcijom nije više nikakva novost.

Španjolska novinska agencija EFE u opse¾nom prilogu o namještaljkama u Europi zapa¾en je prostor posvetila izjavama Patricea Kwedija, koje je snimio portal Index, te zanimanju koje je za utakmicu Šibenika i Zadra pokazao USKOK. Ipak, moguæi dogovor o ishodu te utakmice samo je jedan od sluèajeva koji su niknuli ove sezone, jer jesenas su zabilje¾ene sumnjive epizode u Poljskoj, Italiji, Portugalu, Španjolskoj, Belgiji i Bosni.

Rumunjski savez kaznio Steauu "samo" zbog stimuliranja "treæe momèadi"

U Rumunjskoj je disciplinska komisija kaznila Steauu sa sedam, a Universitateu iz Cluja sa šest bodova zbog toga što je Steaua momèad iz Cluja pokušala nagraditi s veæim iznosom da pobijedi CFR Cluj u zadnjem kolu prošlog prvenstva. Projekt nije uspio, jer je CFR Cluj odnio sva tri boda i oteo Steaui prvenstvo.

U BiH gostima zabranjeno pobijediti

Da je bosanski nogomet u problemima, vidljivo je veæ iz statistika koje govore o vrlo rijetkim pobjedama gostiju, a socijalistièki je zastupnik Nermin Nikšiæ prošlog svibnja iznio problem namještanja utakmica i pred parlament, tra¾eæi od Vlade da o nezakonitostima u nogometu izvijeste Uefu.

Jesuli priznao da je pomogao Malagi pri povratku u Primeru

Španjolski antikorupcijski odjel prouèava navodnu izjavu Jesulija iz Tenerifea, koji je priznao da je primio oko 6.000 eura da bi pustio Malagi utakmicu 15. lipnja, kojom je ova momèad izborila povratak u prvu ligu. Druga je sumnjiva utakmica odigrana u prvoj ligi izmeðu Levantea i Athletica iz Bilbaa.

Kako su "kraljevi štela" dobili Euro?

Znatno je dramatiènije stanje u Poljskoj, gdje vlasti veæ godinama vode borbu protiv korupcije na terenu i u uredima nogometnih foruma. Buduæi da su u nezakonitim aktivnostima otkriveni brojni du¾nosnici još prije odreðivanja domaæina Eura 2012., nevjerojatno je da je Poljska, zajedno s Ukrajinom dobila organizaciju ovog natjecanja. Jednako je neshvatljivo da Uefa trpi nastavak nereda u ovoj zemlji, kad se zna da je poèetak ovogodišnjeg prvenstva odgoðen od srpnja na kolovoz zbog skandala oko namještanja.

Meðu 120 otkrivenih u Poljskoj, uhiæen i bivši izbornik

Èak je 120 osoba otkriveno u umiješanosti u nezakonite radnje vezane za poljski nogomet te bi cijeli Nogometni savez bio smijenjen odlukom Vlade, da se nije umiješala Uefa koja ponekad i na vlastitu štetu brani neovisnost sportskih organa. U listopadu je bivši izbornik Janusz Wojcik uhapšen u svom stanu u Varšavi pod optu¾bom da je sudjelovao u jedanaest sluèajeva namještanja utakmica dok je bio trener Swit Nowy Dwira. Uz njega, uhiæeni su brojni nogometaši i suci.

Zlatna zvi¾daljka prosvirala portugalsko "tr¾ište"

Nije mnogo bolja situacija niti u zemlji organizatora Eura 2004. Portugalu, gdje veæ èetiri i pol godine traju istrage i suðenja nogometnim du¾nosnicima zbog široke palete korupcijskih afera. Radi se o policijskoj akciji zvanoj Silbato Dorado (Zlatna zvi¾daljka), zapoèetoj u o¾ujku 2004. kad je pravosudnoj policiji stiglo anonimno pismo s optu¾bama na raèun èelnika kluba Gondomar iz 3. lige, koji su uz pomoæ mita pokušali doæi do plasmana u 2. ligu. Navodno je Gondomaru pomagao i predsjednik Porta, Nuno Pinto da Costa, no ovaj je prije dva mjeseca osloboðen optu¾bi za kupovinu suca zbog nedostatka dokaza.

Pravo suðenje za Calciopoli tek predstoji

U Italiji tek predstoji suðenje na redovnom sudu u Napulju protiv 25 osoba, ukljuèujuæi Luciana Moggija i èelnike Fiorentine i Lazija zbog zloglasne afere Calciopoli, koja je veæ pokosila ¾rtve u okviru sportskih institucija. U ljeto 2006. otkriveno je da su Juventus, Milan, Lazio, Fiorentina i drugi namještali suce za svoje utakmice. Iako nije dokazan nijedan sluèaj konkretno dogovorenih rezultata, veæ je samo sreðivanje sudaca bilo dovoljno da Juventus bude istjeran u drugu ligu, a da drugi klubovi dobiju kazne oduzimanjem bodova. Sad, meðutim, slijedi onaj neugodniji dio procesa – pred "pravim" sudom, koji bi mogao jednog Moggija, bivšeg Juveovog direktora, strpati u zatvor. Suðenje poèinje 20. sijeènja 2009.

Azijske kladionice "krive" za belgijske namještaljke

Uzbuðenja ne nedostaje ni u Belgiji, gdje dr¾avni tu¾itelj istra¾uje optu¾be zbog prijevare na šest prvoligaških utakmica Sint-Truidena iz prošle sezone, a jedna je utakmica ukljuèila i Anderlecht. Navodno iza namještaljki stoje azijske ilegalne kladionice, koje su zabilje¾ile triput poveæan promet za dvoboj Anderlechta i Sint-Truidena na pobjedu briselskog kluba s tri razlike. Završilo je 4:1.

index.hr