Prce: Sposobni smo napraviti iznenaðenje

Image

Rukometni reprezentativci Bosne i Hercegovine danas preko Beograda i Moskve putuju u Èehov, gdje ih sutra u 15 sati u okviru prvog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2010. u Austriji oèekuje okršaj protiv domaæe selekcije Rusije.

Iako nisu imali mnogo vremena za treninge od momenta okupljanja, ponovno je bilo moguæe osjetiti veoma pozitivnu atmosferu meðu našim najboljim rukometašima, a svi su u našem taboru uvjereni da sutra mogu kvalitetno odigrati protiv reprezentacije koja je u samom vrhu svjetskog rukometa.

Novo okupljanje

– Drago mi je što smo ponovno zajedno, što smo se, evo, nakon èetiri mjeseca i posljednjeg meèa s Maðarskom, napokon okupili. Oèekuje nas utakmica s Rusijom, a znamo da oni veæ godinama èine svjetski vrh. U posljednje vrijeme, meðutim, ne briljiraju u potpunosti, ne pokazaju igre koje, realno, mogu i to mo¾e biti naša šansa.

Dakle, favoriti su, bez daljnjeg, ali naši igraèi, takoðer, igraju dobro, u jakim timovima i mislim da smo sposobni napraviti iznenaðenje – kazao je fenomenalni lijevi bek španskog Oktavija Nikola Prce.

On je u posljednjem meèu za svoj klub postigao 12 golova, od toga, što je do sada bilo neuobièajeno, èak pet iz sedmeraca pa se selektor Demiroviæ našalio da ga visok procenat uspješnosti ozbiljno kandiduje za jednog od izvoðaèa penala.

Veæinu reprezentacije Rusije èine igraèi njihovog prvaka Èehovskih medveda. Ovaj je tim prije petnaestak dana gostovao u Kopru, gdje je u okviru Lige prvaka porazio Cimos naših Doborca i Skoke.

Dobra atmosfera

– Medvedi su nas pobijedili iako smo se dobro dr¾ali. Ipak, mislim da ta jedna utakmica ne mo¾e biti dovoljna kako bismo mogli bilo šta zakljuèivati o igri Rusa. Mi smo ranije pokazali da se mo¾emo ravnopravno nositi i sa jaèim reprezentacijama nego što je to naš sutrašnji protivnik.

Što je najbitnije, u našem je timu atmosfera dobra, odlièna, a što se tièe taktike, pokušat æemo ispoštovati sve ono što nam naš selektor sugerira – kazao je kreator igre bh. tima Damir Doborac.

On je na juèerašnjoj konferenciji za medije u novoj bazi, hotelu “Sarajevo”, dodao da Rusi igraju veoma èvrstu odbranu, golove veæinom posti¾u iz kontre i polukontre te da bi kljuè uspjeha bio upravo zaustavljanje tog njihovog najjaèeg oru¾ja.

Najbitni dvomeè sa Srbijom

Na pitanje novinara o tome gdje æe i protiv koga naša reprezentacija tra¾iti šansu za plasman na Euro, selektor je odgovorio:

– Ako ¾elimo nešto, sve domaæe utakmice moramo riješiti u svoju korist. Takoðer, Švicarsku, Italiju i Farske Otoke trebamo poraziti i na njihovom terenu. Rusi su apsolutni favorit, a mislim da æe o drugom putniku u Austriju odluèiti dvomeè sa Srbijom u martu. Do tada æemo, nadam se, imati mnogo bolju situaciju, a vjerujem da æe nam moæi pomoæi i igraèi koji trenutno nisu sa nama: Terziæ, Jaškiæ i Skoko – kazao je Demiroviæ.

avaz.ba