Kvalifikacije za EP 2018: Španija bolja od BiH u Valjadolidu

U okviru prvog kola kvalifikacija za Europsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj 2018. godine, večeras su u španskom Valjadolidu svoje snage odmjerili rukometaši Španije i Bosne i Hercegovine.

Prva zvanična utakmica bh. rukometaša, nakon što se rukovodstvo stručnog štaba reprezentacije promijenilo, trebala je donijeti mnogo promjena u samom pristupu igri, no čini se da se novi selektor Bilal Šuman sa svojim izabranicima nije mogao izboriti protiv veoma dobre selekcije Španije.

Bh. rukometaši su utakmicu dobro otvorili i čak su poveli rezultatom 2:1 u petoj minuti, no minut kasnije uslijedilo je i prvo isključenje, kada je Vranješ na dvije minute otišao na klupu što su Španci iskoristili za brzi povratak. Ipak i bh. rukometaši uspijevaju se izboriti sa pritiskom te sve do 13. minute gledamo dosta izjednačenu utakmicu.

Nakon toga uslijedio je kobni period od čak petnaest minuta u kojima nismo uspjeli pogoditi mrežu domaće reprezentacije, što Španci sjajno koriste kako bi stvorili veliku razliku i otišli na šest golova prednosti. Tek dvije minute pred kraj poluvremena crnu seriju prekinuo je Senjamin Burić, a potom su po jednom pogodili Ovčina i Aguinagalde, čime je rezultat nakon 30 minuta iznosio 12:6.

I drugo poluvrijeme Španci su nastavili u istom ritmu te su konstatno povećavali svoju prednost stečenu u prvom dijelu susreta. Bh. rukometaši sve vrijeme su pokušavali sustići tu prednost ali to je bilo poprilično nemoguće za izabranike Bilala Šumana.

Tokom prvih 20 minuta drugog dijela susreta španski rukometaši uspijevali su da održavaju prednost na čak deset golova razlike, ali su onda brze ruke bh. rukometaša proradile i deset minuta prije kraja BiH je uspijevala da smanji prednost protivnika. No, takvo buđenje pred kraj susreta ispostavit će se da je bilo prekasno, te smo do kraja susreta imali priliku da gledamo mirnu igru Španaca, koji su nekako iskusno utakmicu priveli kraju u svoju korist.

Konačni rezultat na kraju susreta iznosio je 30:21, te će i pored velikih nada bh. rukometaši novi kvalifikacioni ciklus otvoriti porazom. Ipak, ne mogu ljubitelji rukometa u našoj državi biti nezadovoljni, jer su bh. rukometaši prikazali dobru igru u Valjadolidu večeras, a posebno su se istakli mladi Nuić koji je dosta dobro odigrao ovu utakmicu, kao i golman Benjamin Burić, dok je najviše golova u redovima naše selekcije postigao Marko Panić koji je šest puta zatresao mrežu Španije.

U drugoj utakmici grupe 3 kvalifikacija za EP 2018 Austrija je na domaćem terenu poražena od Finske rezultatom 27:31.

Naredni susret izabranike Bilala Šumana očekuje već 6. novembra, kada će na domaćem parketu (dvorana ‘Mirza Delibašić – početak u 20 sati) dočekati reprezentaciju Austrije, protiv koje će tražiti svoje šanse za prvu pobjedu u ovom ciklusu kvalifikacija za EP u Hrvatskoj naredne godine.

RadioSarajevo.ba/BHF PRESS