Savez odgovoran za jad i čemer

ImageU petak su ispred N/FSBiH odr¾ani protesti èiji je zahtjev smjena rukovodstva kuæe fudbala zbog haotiènog stanja u kojem se nalazi reprezentacija BiH nakon smjene selektora Mehe Kodre.

On nije predvodio dr¾avni tim ni u jednoj zvaniènoj utakmici, a èelnici Saveza su insistirali na odlasku na prijateljski susret sa Iranom, pa nakon što Kodro nije pristao, smijenili su struèni štab, èime su dodatno pogoršali krizu.

Prije nešto više od godinu i po odr¾ane su prve demonstracije ispred Saveza, koje su se mirno okonèale, za razliku od ovih posljednjih u petak, kada je došlo do sukoba neodgovornih navijaèa bh. selekcije i policije.

Ipak, u ovom sluèaju se prekomjerna upotreba sile policije mogla izbjeæi, ali to je predmet neke druge analize. Treba, meðutim, konstatovati da huligansko ponašanje neodgovornih navijaèa, koji su zasuli eksplozivnim napravama i kamenjem zgradu N/FSBiH, zaslu¾uje oštru osudu.

U razgovoru sa uèesnicima protesta, preovladao je stav da je veæ ranije bilo vrijeme da se èelnici Saveza povuku sa svojih funkcija, a Kodrina smjena je proizvela erupciju gnjeva i nezadovoljstva. Ako se èesto mijenjaju selektori, došao je trenutak za provjeru povjerenja Predsjedništva i Izvršnog odbora N/FSBiH.

No, pitanje je na koji æe se naèin izvršiti glasanje o odgovornosti onih koji su doveli naš fudbal u stanja jada i èemera. Neizvjesno je da li bi vanredna skupština N/FSBiH donijela korjenite promjene koje tra¾i javnost.

Iz kantonalnih saveza biraju se predstavnici za dr¾avni savez i teško je oèekivati dolazak novih ljudi. Navijaèi dr¾avnog tima su oba puta tra¾ili da rukovoðenje Savezom preuzmu legende našeg fudbala, istovremeno nazivajuæi pogrdnim rijeèima èelnike N/FSBiH, koji su predugo na funkcijama.

Valjda je i njima jasno da nekad moraju otiæi sa funkcija. Ako reprezentacija neæe imati podršku onih zbog kojih se igra fudbal, onda sve postaje besmisleno. Valjda nekoliko pojedinaca nije iznad svega.

Veæina A reprezentativaca je otkazala nastup u susretu sa Azerbejd¾anom, što predstavlja pokazatelj kako igraèi razmišljaju o radu Saveza. Bojkot dr¾avnog tima od najboljih fudbalera smo veæ vidjeli u prošlosti, svako ponavljanje vodi još te¾im posljedicama za one koji još osjeæaju ono malo satisfakcije dolaskom na stadione kada igraju reprezentativne selekcije i klubovi.

sportin.ba/Zlatan Rašidoviæ