''Mi Bosanci i Hercegovci mozemo sve!''

 ImageJosip Katalinski – koordinator reprezentacije BiH U17:

Nakon velicanstvene pobjede nase nogometne reprezentacije nad reprezentacijom Holandije u Apeldoornu, izjave za BHFanaticos.com dali su: mentor rerezentacije Josip Katalinski, selektor Velimir Stojnic i kapiten reprezentacije Dzenan Durak.

Josip Katalinski je izjavio da je presretan igrom nasih momaka koji su u prvoj utakmici savladali veliku i favoriziranu ekipu Holandije.

''I prije sam vec rekao da mi necemo razocarati. Danas smo osvojili tri boda, i sa ovakvim pristupom igri idemo dalje u susret sa ekipama Madjarske i Norveske.''.


''Gospodine Katalinski, danas smo vidjeli izuzetno borbenu i sjajno organiziranu reprezentaciju. Sve pozicije su sjano popunjene. Igra se dopadljivo i u jako brzom tempu. Idemo u Tursku, zar ne?''

''Sa ovakvom igrom, zalaganjem i ponasanjem sasvim sigurno. Ovo su mladici koji medju najmladjim selekcijama imaju medjunarodno takmicenje. Motivacija je ogromna i svi zajedno ovdje zaista igramo za Bosnu i Hercegovinu. Medjutim, sigurno se necemo zanijeti ovom pobjedom. Pobjednicke euforije ne smije biti, i moramo ostati fokusirani, jer mi Bosanci i Hercegovci mozemo to uraditi.''.

Selektor Velimir Stojnic nastavlja:

''Vidjeli ste da su momci ginuli, ali su pokazali i znanje i kvalitet. Odigrati ovako kvalitetnu utakmicu protiv ovako jake Holandije je vrhunski poduhvat. Pokazali smo danas da smo se zasluzeno plasirali u ovu fazu takmicenja.
Naravno, moramo ostati cvrsto na zemlji, jer predstoji jako teska utakmica sa Madjarima koji su fizicki najjaca ekipa na turniru, ali mislim da nasim kvalitetom to mozemo kompenzirati.''.


''Selektore, kako komentirate cinjenicu da je reprezentacija Bosne i Hercegovine na jedan tako smiren i profesionalan nacin totalno neutralizovala Holandiju koja u svojim redovima ima najtalentovanije igrace iz najvecih klubova ove zemlje (PSV, Ajax, Feyenoord) i Europe (Chelsea)?''.

''Strucni stab je zaista poduzeo napore da ova generacija koja, bez lazne skromnosti ima visok kvalitet na vrijeme dodje u Holandiju. Zeljeli smo uciniti sve sto je u nasoj moci da se prilagodimo ovim meteo-uslovima, pa smo stigli tri dana ranije. Izmedju ostale pomoci koju smo imali i zahvaljujuci naporima mojih licnih prijatelja, gospode Grbesic i Fazlic odradili smo dobre pripreme, ucinili sve sto smo mogli da dovedemo ovu nasu djecu u ravnopravan polozaj u odnosu na nase protivnike. Iako su imali dugu zimsku pauzu, danas su pokazali da su zeljni borbe i dokazivanja. Pored toga su slozni i imaju ogromno srce, i kad je tako pasce mnogi nasi protivnici. Ne bih danas nikoga posebno izdvojio, jer svi su maestralno odradili svoje zadatke. Bosna i Hercegovina ima talente, a strucnjaci traze samo adekvatne uslove za rad. Vjerujte, radili bi 24 sata dnevno za ovakvu djecu. Da li je to dovoljno da se plasiramo u zavrsnicu, u ovom trenutku ne mogu reci. Medjutim, sigurno cemo uciniti sve da se kao i danas rjesimo svojim protivnika. Ako u tome ne uspijemo, ostace nam barem srce na terenu.''.


''Holandjani su danas, jako frustrirani odlicnom igrom nasih momaka pocinili par ostrih prekrsaja. Tri puta ste mjenjali. Radi li se o opasnim povredama?''

''Na svu srecu ne. Momci su se malo i premorili, ali ohrabruje da nema ozbiljnijih povreda. U svakom slucaju nas fizio Catibovic je covjek sa zlatnim rukama.''.

''Podrska navijaca?''

''Zaista sam odusevljen, i vidjeli ste na kraju kako je ta podrska rezultirala opstim slavljem. Hvala svim navijacima, i nadam se da ce ovakva podrska biti i u narednoj utakmici.''.

Sa kapitenom Durakom smo morali uraditi blic-interview, jer su nasi momci odmah nakon slavlja na terenu radili cooling-down, predvodjeni fiziom Catibovicem, pa ga nismo htjeli posebno odvajati od grupe.

''Dzeno, kako protiv Madjara?''

''Samo ostro, borba do kraja, i nema popustanja ni za milimetar. Svi ovi momci misle kao i ja i to je jedini nacin nastupanja.''.

Na kraju zelimo prenijeti odusevljenja i pozdrave holandskih gledatelja bosansko-hercegovackoj reprezentaciji, kao i nasim navijacima. Sportski su cestitali na pobjedi, a nas pozvali u subotu na jos jedno predivno nogometno predvecerje. Lijepo od njih, ali to se i bez poziva jednostavno – podrazumjeva.

www.bhfanaticos.com