Ostaviæemo srce na terenu za plasman na SP

ImageZbog poznatih razloga i „pobune“ 13 fudbalskih reprezentativaca, više od godinu i pol nije obukao dres sa dr¾avnim grbom BiH. Iako u to vrijeme nije igrao, svaku utakmicu nacionalnog tima pratio je s tribina i navijao za BiH.

 

Ostaviæemo srce na terenu za plasman na SP

Kada se vratio, u januaru ove godine, novi selektor Meho Kodro nagradio ga je kapitenskom trakom. Fajter na terenu, koji je bez pardona išao na Raula Gonzaleza, Thierry Henrya, Louisa Sahu…, i uspješno ih zaustavljao, konaèno se sretan i zadovoljan pojavio na okupljanju fudbalske A reprezentacije BiH. On je Emir Spahiæ, defanzivac moskovskog Lokomotiva.

„Lijepo je ponovo biti tu. Za¾elili smo se jedni drugih i jedva èekam da ponovo svi zajedno istrèimo na teren. Na ¾alost dugo nismo bili na okupu, ali to je sada iz nas i ne ¾elim previše trošiti vrijeme i rijeèi na to“, rekao je Spahiæ za www.sportsport.ba po dolasku na reprezentativno okupljanje u ilid¾anskom hotelu Hercegovina.

Popularni Spaha aludirao je bojkot nastupa u reprezentativnom dresu, kada je zajedno sa Sergejom Barbarezom, Sašom Papcem, Kenanom Hasagiæem, Ivicom Grliæem, Zlatanom Bajramoviæem…, u oktobru 2006. godine pismenim putem zatra¾io promjene u NS/FS BiH. Sada, kada su se stvari promijenile, ponovo su tu. Istina, ne svi svi. Barbarez i Grliæ se još uvijek dvoume, a Bajramoviæ je povrijeðen.

„Vjerujem da æemo uskoro biti kompletni“, dobacio je Spahiæ, dodavši:

„Atmosfera je odlièna. Nije nas poljuljao poraz od Japana u Tokiju. Naravno, nije nam bilo svejedno, ali to je sada iza nas. Okreæemo se Makedoniji, koju æemo, nadam se, pred našim navijaèima savladati. Makedonci su izuzetno èvrsta ekipa, sliènog su mentaliteta kao i mi, sa nekoliko kvalitetnih pojedinaca. Ipak, imamo svoje adute i vjerujem da æemo uzdignute glave napustiti „Bilino polje“.“

Utakmica sa Makedonijom biæe samo jedna u nizu pripremnih meèeva za kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u kojim æe se naš tim boriti sa Španijom, Turskom, Belgijom, Ermenijom i Estonijom?

Grupa je izuzetno teška i nezahvalno je bilo šta prognozirati. Ranijih godina pokazali smo da se mo¾emo nositi sa Špancima i Turcima, koji su papirnati favoriti. I Belgijnci su nam stari poznanici, ali moramo posebnu pa¾nju obratiti i na preostale dvije reprezentacije u grupi. Nikoga ne smijemo podcijeniti, a uz maksimalan anga¾man, svakoga mo¾emo pobijediti. Ne mogu obeæati plasman na Mundijal, ali dajem rijeè da æemo svi na terenu ostaviti srce da stignemo do tog cilja“, istièe Spahiæ.

Naš tim kvalifikacija æe otvoriti na gostovanju kod Španije. Potom slijedi domaæi meè sa Estonijom, pa opet gostovanje u Tursku. Mnogi smatraju da je raspored te¾ak?

Mo¾da je i dobro što æemo na startu gostovati kod favorita. Španija i Turska igraæe Evropsko prvenstvo, vjerovatno æe se istrošiti. Takoðe, nacionalni šampionat Španije tek æe poèeti, pa njihovi reprezentativci neæe biti u punoj formi. Najbitnije je da ne izgubimo na ova dva gostovanja, a da na domaæem terenu osvajamo po tri boda. Selektor Meho Kodro i Elvir Boliæ su krenuli dobrim putem i vjerujem da æemo na kraju svi zajedno biti nagraðeni plasmanom na jedno veliko takmièenje“, Spahiæeva su oèekivanja.

 

Sportsport.ba