Mo¾emo se plasirati na SP u Hrvatskoj

ImageMuhamed Toromanoviæ, rukometaš Bosne LO, nakon pet veoma uspješnih godina u sarajevskom klubu prije petnaestak dana potpisao je trogodišnji ugovor sa danskim Koldingom. Ovaj potpis je stigao kao nagrada za sjajne igre na poziciji pivota u Bosni LO, ali u reprezentaciji Bosne i Hercegovine za koju je debitovao sa 18 godina.

Rukometnu karijeru je poèeo u rodnom Cazinu, a zanimljivo prvi trener mu je bio otac Mustafa, koji je i zaslu¾an što je Muhamed Toromanoviæ postao jedan od najperspektivnijih pivota u Evropi.

"Moj otac Mustafa me ukljuèio u rad omladinske škole RK Krajina iz Cazina i odmah sam zavolio ovaj sport. Dolazio sam na treninge svih starosnih kategorija. Za prvi tim Krajine debitovao sam sa samo 14 godina. Još zanimljivije je što je tak ekipa igrala Premijer ligu BiH. Nakon toga sam zbog studija na Fakultetu za spor u Sarajevu prešao u redove ®eljeznièara. Sa '®eljom' sam odigrao jednu sezonu i uslijedio je poziv u reprezentaciju BiH od tadašnjeg selektora Abasa Arslanagiæa. S obzirom na to da je Arslanagiæ bio i trener Bosne ponudio mi je da preðem u ovaj klub, što sam prihvatio i nisam se pokajao", za "Nezavisne novine" poèeo je svoju rukometnu prièu Toromanoviæ.

NN: U sarajevskoj Bosni, osim što ste do¾ivjeli punu afirmaciju, osvojili ste sve što se mo¾e osvojiti u domaæem rukometu. Da li je došlo do odreðenog zasiæenja?

TOROMANOVIÆ: Nije došlo do klasiènog zasiæenja, ali je èinjenica da u našoj ligi nema puno jakih utakmica. To se svede na tri ili èetiri prave utakmice i tu je kraj. ®elim još da napredujem i stoga sam se odluèio da naredne sezone odem u inostranstvo. Mislim da je Kolding za to idealan klub.

NN: Predstavlja li brzi rukomet koji se igra u Danskoj izazov za Vas?

TOROMANOVIÆ: Igrao sam dosta puta protiv skandinavskih klubova i najviše me privuklo što u svojoj igri mnogo koriste pivota. Uz to dosta se trèi i brzo se završavaju napadi. To je upravo moderni rukomet koji najviše volim igrati. Uz to danska liga je veoma kvalitetna i što je najva¾nije izjednaèena. Imaju sedam-osam timova koji su podjednakog kvaliteta, što znaèi da æu imati puno jakih utakmica tokom sezone. Nadam se da æu epizodu u Koldingu, koja bi trebalo da traje najmanje tri godine, iskoristiti za napredak u mojoj igri. Rijeè je o klubu koji ima veliki ambicije i na evropskoj sceni pa se nadam i dobrim utakmicama protiv velikih timova.

NN: Tokom karijere, koja je u usponu, odigrali ste mnogo va¾nih utakmica. Ima li neka koja je posebna?

TOROMANOVIÆ: Nisam nikada o tome razmišljao, ali ima dosta utakmica koje su mi ostale u lijepom sjeæanju. Na primjer, veoma draga mi je utakmica sa Portland San Antonijom u Sarajevu. Iako smo izgubili, odigrali smo odliènu partiju i pokazali da se mo¾emo nositi s najjaèim timovima Evrope. Takoðer, u red utakmica koje æu teško zaboraviti spada i trijumf protiv Hamburger SV-a u prepunoj "Skenderiji". Odigrali smo fenomenalnu odbranu i zadr¾ali ih na svega 18 postignutih golova. Ima još dosta lijepih sjeæanja, posebno iz evropskih takmièenja.

NN: Pozicija pivota je specifièna u rukometu. Protiv koga Vam je najte¾e bilo igrati kada ste u napadu?

TOROMANOVIÆ: Izdvojio bih Martina Jorgensena, sepcijalistu za odbranu Portland San Antonija. Odlièan je odbrambeni igraè i protiv njega je zaista teško doæi u èistu situaciju za šut. Izdvojio bih i Jonija Jensena, protiv kojeg sam igrao u dresu reprezentacije, kada smo se u bara¾u sastali s Norveškom. To su dva stvarno moæna igraèa protiv kojih je pravi izazov igrati. ®ao mi je što još nisam igrao protiv Didijea Dinara, jednog od najboljih odbrambenih igraèa svijeta. No, nadam se da æu imati priliku zaigrati i protiv njega.

NN: U bara¾u za Svjetsko prvenstvo 2009. u Hrvatskoj bh. tim æe igrati sa Maðarima. Kakve su šanse BiH?

TOROMANOVIÆ: Pokazalo se na nedavnom Evropskom prvenstvu da je Maðarska selekcija koja dosta oscilira u svojim igrama. Pobijedili su Španiju sa šest razlike, a potom u kljuènoj utakmici izgubili od Islanda sa devet razlike. Zanimljivo, Islandu ta pobjeda ništa nije znaèila, jer su ranije ispali. Dakle, imaju uspone i padove. Kada bi oni u Maðarskoj imali lošiji dan sve bi bilo otvoreno. Revanš igramo na našem parketu, a kuæi mo¾emo svakoga dobiti, to smo dokazali u nekoliko navrata. Istina, Maðarska je favorit u odnosu na nas, ali se neæemo predati. Svi naši reprezentativci igraju u dobroj formi u evropskim i domaæim klubovima, što je ohrabrujuæe pred bara¾ u junu. Maðari imaju krila koja trèe kao luda i igraju veoma oštru odbranu. Treba pametno da gradimo napade i vraæamo se na vrijeme kako bismo sprijeèili njihove lagane golove. Ponavljam, uz naše odlièno izdanje, moguæe je da se domognemo Svjetskog prvenstva.

Dupla kruna za oproštaj

Toromanoviæ se nada da æe na kraju ove sezone sa Bosnom LO proslaviti duplu krunu u domaæim takmièenjima.

"Prvi smo u Premijer ligi BiH i u polufinalu smo Kupa. Dakle, na oba fronta imamo dobru šansu za osvajanje krune. Zaista bi bilo lijepo kada bih se od Bosne oprostio sa duplom krunom", ka¾e Toromanoviæ.

nezavisne