TRI, DVA, JEDAN… (IS)PALI!!! (2.dio)

ImageNekadasnji selektor/izbornik BiH Blaz Sliskovic je jos davne 2003. rekao da su menadzeri najvece zlo BeHa loptanja. Unatoc cinjenici da je tom izjavom pogodio u srz problema, dobri Baka je ipak na kraju kapitulirao pred najezdom horde menadzera predvodjene tadasnjim direktorom svih reprezentacija BiH, Ahmetom Pasalicem. Za vrijeme Bakine petogodisnje vladavine kroz najbolju selekciju BiH prodefilovalo je preko 100 igraca. Ono sto je najzanimljivije u tome svemu je cinjenica da je od tih 100 i kusur igraca, dobar dio njih ostvarivao transefere u inostrane klubove neposredno nakon upisanog nastupa za A-reprezentaciju BiH.

Tako su jos 2002. preko reprezentacije "uhljebljenje" u Evropi nasli Ikanovic koji je iz "Prelom-noge-lige" otisao u Austriju, Bosnjak koji se docepao Ukrajine, Skaljic kojeg je zivotni put odveo u Svicarsku i Sion, Sabic koji je pozivan u reprezentaciju iako nije imao klub..

Naravno, tu su i oni koji su igrali nesto redovnije kod Bake i koji su "de facto" i ostvarivali kakve-takve rezultate a koji su iz nase lige otisli put Evrope.

Sasa Papac je jedan od njih. Njega je iz Zrinjskog kupio Kärnten, poslije je presao u poznatiju Austriu iz Beca da bi prije dvije godine potpisao za slavni Glasgow Rangers.

Mirsad Beslija je "otkriven" protiv Spanije 2001. kada je sa 19 godina pogodio za 1-1 u mecu u kojem smo kasnije porazeni sa visokih 4-1. Iz Zeljeznicara je otisao u Genk gdje je odigrao dosta dobre 4 sezone prije nego je, kasnije ce se ispostaviti, napravio zivotnu gresku i potpisao za Hearts. Teske povrede su ga drzale van terena dugo vremena a sada je na klupi u "fenjerasu" St.Truidenu.

Nino Milenkovic, srbijanac iz Subotice, je debitovao u prijateljskom susretu sa Makedonijom 2004. u Skopju (0-1). Iz Leotara je otisao u Belgiju gdje je igrao za Germinal, Lierse i St-Truiden a neki dan je potpisao ugovor sa FK Sarajevom. Nino je, zajedno sa Kerkezom, Hrgovicem pa i Misimovicem, bio dio nase osvete komsijama i susjedima koje i dan danas znamo optuziti za kradju igraca poput Save Milosevica, Stjepana Tomasa, brace Kovac i ostalih reprezentativaca Srbije i Hrvatske a koji vuku korijene iz BiH. Poslije ce se ispostaviti da smo u Nini dobili ljudsku velicinu koja moze komotno rame uz rame sa Papcem, Bajramovicem pa i, u ocima mnogih, nedodirljivim Barbarezom.

Dusan Kerkez je anonimus koji je zalutao u nasu repku zahvaljujuci Bakinim talovima sa krimi-miljeom koji se vrtio oko BeHa repke tih godina i koji je jos uvijek i te kako aktivan. Na kraju su ga nekako uspijeli prodati iz Leotara u Rijeku pa zatim i na Kipar.

"Buki" Biscevic je jos jedan od Bakinih mezimaca koji je preko repke nasao spas u Evropi. Istina, Buki je borac kakav se rijetko vidja a cinjenica da ga silni menadzeri nisu uspijeli prodati bolje nego na Kipar govori vise o njihovoj nesposobnosti nego o Bukijevom znanju i talentu. Buki se u smiraj karijere oduzio Baki svojim prelaskom u Zrinjski gdje je pod Bakinom palicom odgrao sezonu i po.

Mirko Hrgovic je takodjer preko repke i one legendarne pobjede na Parken stadionu u Kopenhagenu stekao potreban nivo slave da bi se lakse "ispalio" u Evropu. U Wolfsburgu je vise bio na tribinama nego na terenu sto nije sprijecavalo Baku da ga nastavi pozivati u repku tako da je Mirko tih par godina imao vecu minutazi u repki nego u klubu. Neki dan je iz Hajduka digao sidro i ispalio se put "zemlje izlazeceg sunca"..

Dragana Blatnjaka su najavljivali kao Bolicevog nasljednika. Na zalost, u repki je ostao samo epizodista sa nikakvim ucinkom. Iz Hajduka je otisao u Khimki u Rusiju gdje i danas igra..

Jedno vrijeme sam bio jako zabrinut za karijeru Branimira Bajica. Ne zato sto sam obozavatelj ovog limitiranog halfa nego iz razloga sto je bilo vise nego ocigledno da ce Bajic igrati za repku sve dok se ne proda negdje na zapad. Partizan ga se kutarisao, sada je u Koblenzu u 2. Bundesligi. 20 i kusur reprezentativnih nastupa i jedva u 2.Bundesligu. Da li to dovoljno govori o kvalitetu nase reprezentacije ili je to olicje rada 75 menadzera koliko ih ima sa FIFINOM licencom na podrucju Bosne i Hercegovine?

Jos jedan igrac koji je 4-5 godina bio redovna "takticka zamjena" u repki i za kojeg se zanimalo nekih 30-40 ekipa iz "liga petice" je i Nedim Halilovic. Iz Varteksa je dosao u drugu svedsku ligu, Örebro s kojim je uspio izboriti plasman u visi rang. "Brzi voz" je ove sezone upisao 20 nastupa za Örebro i postigao 4 gola. Premalo za igraca kojeg je nekada, "according to Avaz", pratio slavni Ajax..

Nastavice se…

samofudbal.blog.ba