10. sedmica

Ponedjeljak 3. mart 2008.

ImageDa li su na pomolu nove afere, skandali i bruka u bh. sportu odnosno u dr¾avnim selekcijama? Da li se ovaj put radi o Košarkaškom savezu BiH? Da li je moguæe da su i oni, doduše u sjeni neprikosnovenog i senzacionalno-katastrofalnog F/NS BiH,  godinama neke stvari gurali "pod tepih" i daleko od oèiju javnosti?

Razlog za ovako zlosutna pitanja le¾i u èinjenici da smo na jednoj novoj i dosta dobroj stranici www.sportsport.ba, proèitali intervju sa Nenadom Markoviæem, gdje se u jednom dijelu spominje sljedeæe:

Markoviæ nije raspolo¾en govoriti o reprezentaciji. U nekim stvarima je „zakopèan do grla“, ali je na kraju, ipak, istakao:
„Niti tebi ni bilo kojem drugom novinaru neæu pojedinaèno iznositi probleme u KS BiH i bh. timu. Progovoriæu uskoro. U otvorenom pismu kojeg æe imati priliku vidjeti cijela bh. javnost objasniæu ono što bi svi trebali znati. Prièao sam sa Imamoviæem i Kne¾eviæem, uostalom, ugovor mi istièe u maju i stvar je regularna.“

Ohoho. Nadamo se da æe njegovo pismo biti dosta senzacionalno kao što je i zvuèao njegov odgovor. Neno, kako ga od milja zove èitava nacija, sigurno nas je sve zajedno dobro zadu¾io svojim igrama i zalaganjem za bh. nacionalni tim. Nadamo se da neæe nakon ove svoje izjave podleæi pritiscima kojih æe svakako biti, pa da to bude neko "razvodnjeno" pismo sa nesuvislim komentarima i otrcanim frazama. Ne vjerujemo da æe Neno podleæi takvim pritiscima i sa nestrpljenjem isèekujemo otvoreno pismo koje æe napisati. Neka se i u KS BiH poènu stvari rješavati za boljitak ovog sporta. Nekima to neæe odgovarati. Kojima? Saznaæemo iz Neninog pisma…

 

Utorak 4. mart 2008.

 

Nakon juèerašnje izjave Nenada Markoviæa, danas je objavljeno sljedeæe

ImageVišemjeseèna saga o nasljedniku Nenada Markoviæa na klupi košarkaške reprezentacije BiH polako se bli¾i kraju. Sjednica Struènog savjeta, na papiru va¾nog organa Košarkaškog saveza BiH, dala je prijedlog predsjedništvu KS BiH da za novog trenera „A“ tima izabere Mensura Bajramoviæa, trenutno èovjeka bez posla, bivšeg stratega Bosne ASA BH telecom i reprezentacije BiH sa kojom je 2004. i 2005. godine imao dosta uspjeha.

Mi smo veæ govorili o Bajramoviæevim uspjesima. I NAS STAV je dosta jasan. Samo nam ne ide nikako u ovu naše "tintare" , zašto se konaèno ne pokuša ovaj problem riješiti sa nekim inovativnim rješenjima, s nekim novim ljudima. Ako se ka¾e da nema para onda  gospodo izvinite što vam moramo ukazati na èinjenicu da su onda kapaciteti pojedinih klubova (prvenstveno mislimo na njihove fondove) dosta veæi od DR®AVNE KOŠARKAŠKE REPREZENTACIJE. Kako? Zbog èega? Nemojte samo reæi da je Bajramoviæ jedino rješenje. Koja su to ostala rješenja. Koliko para æete njemu dati? Koliko je transparentan vaš izbor selektora. Da se razumijemo, BHF nema nista protiv Bajramoviæa, ali nama (re)izbor Bajramoviæa nekako "tukne". Zar nema, makar za promjenu, nekoga drugoga da se izabere? Zar ne bi bilo ljudski pru¾iti Neni još jednu šansu? Zar u BiH nema više niti jendog trenera koji bi mo¾da mogao dobiti šansu.Dokle æemo se vrtiti u krug?

 

Srijeda 5. mart 2008.

 

Pazite ovog lijepog naslova, a i teksta:

 

ImageMunibu Ušanoviæu, generalnom sekretaru NS/FS BiH i Miodragu Kurešu, sekretaru finansija Saveza, zbog zloupotrebe polo¾aja poèeæe suðenje 17. marta, odluèeno je na statusnoj konferenciji u Sudu BiH.

Ušanoviæa i Kureša optu¾nica tereti da su u periodu od 2001. godine do 2006. utajili 2,3 miliona KM po raznim osnovama za poreze i doprinose, te pronevjerili 430.000 maraka u poslovanju Saveza.

Ma mehlem za oèi, dušu, srce, a vala i ostale vitalne i manje vitalne organe. Istina jeste spora, nekada èak i u "slowmotion-u" ali je ima – postoji. Nismo sigurni da li da se na ovaj datum okupimo ispred Suda i damo podršku istini. Da li je potrebno da tra¾imo istinu ili æe istina i bez naše moralne pomoæi odnijeti pobjedu? Hmmm… Skontaæemo se. Mo¾da da se malo "spontano" okupimo pa onako ljudski doèekamo Kureša i Ušanoviæa prilikom njihovog ulaska u prostorije Suda? Recimo, doèekaæemo ih onako "primjereno" kako su navijaèe BiH doèekali na Marakani? Ha, Munibe? Šta misliš?

 

Èetvrtak 6. mart 2008.

 

Da ne bude NAŠ STAV kao Crna hronika, red je da malo "razvodnimo" i pojaèamo nekim lijepim vijestima. Ovog puta je to mali fudbal i naši reprezentativci u ovom sportu.

 

Image®elja reprezentativaca Bosne i Hercegovine u malom fudbalu je da revanš susret bara¾a za plasman na Svjetsko prvenstvo Brazil 2009 protiv aktuelnog planetarnog šampiona, Španije, igraju u Visokom – rekao je Murat Jaha, koordinator za mali fudbal NS/FS BiH.

Jaha ka¾e i kako æe u dogovoru sa FS Španije, FIFA-i i UEFA-i sutra prijaviti taène datume i s
atnicu, i prve i druge utakmice.

– Prva utakmica æe vjerovatno biti 29. marta u Španiji, dok æemo revanš kod nas igrati u terminu od 20 sati, najvjerovatnije u subotu 12. aprila. Ka¾em, igraèi bi da Špance ugostimo u Visokom, ali sa èelnicima saveza æemo vijdeti da li æe se uslišiti zahtjev reprezentativaca ili æemo igrati u veæoj dvorani, Zetri ili Skenderiji u Sarajevu, rekao je Jaha, dodavši kako æe svi detalji o susretima sa furijom biti poznati krajem ove ili poèetkom naredne sedmice.

Sigurno je da reprezentativci osjete atmosferu i da su skontali da je podrška BHF-a i visoèkih navijaèa "vjetar u leða". Ako æemo pošteno, svi dvoranski sportovi u BiH bi se trebali odigravati u mjestima koji mo¾da nisu veliki centri, ali koji svojim duhom i ljubavlju prema BiH sigurno doprinose uspjesima naših reprezentativaca. Samo, problem su oni u foteljama kojima se micaguz otvori i okice zasjaje èim vide priliku da se mo¾e nešto zaraditi. Tj. umjesto manjih dvorana odjednom poène prièa kako je potrebno igrati tamo gdje su veæi kapaciteti, da bi se namakla sredstva.

 

Petak, 7. mart 2008.

ImageSjeæate se da smo u ovoj istoj rubrici prošle sedmice komentarisali planove našeg selektora o eventualnom pozivanju Miralema Pjaniæa na prvo naredno okupljanje. Evo danas u medijima na sve strane se govori o nevjerovatnoj jagmi oko anga¾iranja Pjaniæa u najpoznatijim klubovima u Evropi (mo¾emo slobodno reæi i cijelome svijetu).

 

U utrku za anga¾manom Miralema Pjaniæa, talentovanog veznjaka francuskog Metza ukljuèila su se još dva premierligaša iz Engleske. I to ne bilo koja dva, nego Arsenal i Liverpool.

Arsene Wenger, menad¾er Arsenala poslaæe svoje pregovaraèe u Metz na razgovore s mladim ofenzivnim veznjakom, prenose engleski mediji. Englezi, ali i ostatak Europe, Pjaniæa smatraju jednim od najtelentovanijih igraèa Starog kontinenta, pa stoga ne èudi da se za njegove usluge uveliko poèeo interesovati i Liverpool. Pored pomuntih klubova, Pjaniæ je na oku i Chelsea, Bayerna, Real Madrida, a interesovanje su iskazala i tri najveæa italijanska kluba Inter, Milan i Juventus.

Poziv Pjaniæu da igra na sljedeæoj tekmi repke imao bi dvostruku te¾inu. Prvo, bio bi dobar za njega kao igraèa da ovako mlad zaigra za prvi tim dr¾avne selekcije. To bi mu sigurno "podiglo cijenu", bez obzira što naša reprezentacija u ovom trenutku baš i nema dobar rejting. Druga stvar, mo¾da za nas najbitnija, je da se konaènim pozivom za sva vremena otklone sve eventualne špekulacije i lobiranja da Pjaniæ zaigra ze neku drugu selekciju. Nadamo se da Kodro i Bola još bolje znaju sve ovo što smo pomenuli i da æemo, ako Bog da, na Bilinom Polju ovog mjeseca u prijateljskom susretu sa gromoglasnim aplauzom pozdraviti debi Miralema Pjaniæa.

 

Subota 8. mart 2008.

Ponovo govorkanja u medijima u vezi (ne)povratka Brace i Sergeja u dr¾avni tim.

ImageBiæu iskren i reæi da mi nismo razgovarali od onog mog posjeta Njemaèkoj. Tada smo sjeli, prijateljski se isprièali, razgovarali o buduænosti same reprezentacije, našim ciljevima, ali ni u jednom trenutku pred njega, niti bilo koga drugog, nismo stavili nekakvo pitanje hoæe li se i kada vratiti u reprezentaciju! Jednostavno, mislim da to nije korektno prema tim igraèima, oni su zreli ljudi i mogu sami razmisliti i shvatiti kada je vrijeme da nam ka¾u svoju odluku. Ne ¾elimo nikoga po¾urivati u odluci, sve æe se znati jako brzo, objašnjava Kodro, dodajuæi kako je tadašnjim razgovorima, kako sa Barbarezom, tako i sa Salihamid¾iæem nešto ranije u Italiji, izuzetno zadovoljan.

Bez obzira šta mislili o ovome, a i ostalim dešavanjima nakon Kodrinog i Bolinog preuzimanja repke, moramo istaæi da je ovaj dvojac za proteklih 2-3 mjeseca pokazao izuzetnu ozbiljnost i profesionalni pristup u svom nimalo jednostavnom poslu.

Ovaj "vruæi rompir" koji nam je godinama pekao Ahmet Pašaliæ sa svojim ahbabima i krojio repku vertikalno i horizontalno zarad liènog interesa, sada su preuzeli iskreni, pošteni i nadasve kompetentni i autoritativni ljudi. Ako misle da æe povratak Brace i Sergeja, u bilo kom obliku (kao igaèi ili na neki drugi naèin), uz poziv mladim talentima kao što je Pjaniæ, konaèno pokrenuti naš reprezentativni fudbal/nogomet iz ovog ðeriza – onda neka rade. BHF je uz njih!

Još jedna lijepa vijest se danas pojavila:

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u malom fudbalu/nogometu prvu utakmicu bara¾a za odlazak na Svjetsko prvenstvo protiv Španije igraæe 1. aprila u Toledu. Revanš je zakazan 12. aprila u visoèkoj dvorani Mladost (u 20 sati), u kojoj su se igrale kvalifikacije za EP, a gdje su naši hakleri osvojili prvo mjesto u grupi 2. Susret sa „furijom“ u direktnom TV prijenosu emitovaæe naša dr¾avna televizija.

Ipak, "foteljaši" su morali udovoljiti zahtjevima igraèa ali i navijaèa. Da li su ovakvi mali pozitivni pomaci u malom fudbalu/nogometu, neka vrsta nagovještaja velikih promjena u "velikom" fudbalu? Ne znamo. Ali dokle god je jedan od "foteljaša" i Munib Ušanoviæ mi smo skeptici…

 

Nedjelja, 9. mart 2008.

ImageZa kraj ove sedmice opet malo fudbal, ali iz bh. ugla. Naime, svi manje više znamo Vlatka Glavaša, bivšeg kapitena i trenera naše repke. Bezobrazno, da ne mo¾
e biti bezobraznije, od N/FS BiH je da su (ne)namjerno zaboravili na Vlatka koji je, to svi vrlo dobro znamo, igrao za dr¾avni tim i sa ponosom dr¾ao ruku na grbu sa ljiljanima uz himnu Jedna si jedina, onda kada mnogi to nisu ¾eljeli i smjeli. Kazao je Vlatko Glavaš: "Da sam isticao svoje Hrvatstvo bolje bih prošao".

Ali ipak to nije, niti bi to ikada uradio. Jednostavno je kazao:

"NIJE MI ®AO, OPET BIH  ISTO UÈINIO !!!"

Jednostavna i jasna poruka…

 

Ostali èlanci