Debakl zbog 150.000 dolara

ImageFudbalska "A" reprezentacija BiH do¾ivjela je juèe u Tokiju katastrofu izgubivši od Japana (0:3), a za ovaj debakl u N/FS BiH su naplatili mizernih 150.000 amerièkih dolara, koliko su dobili od tamošnje nacionalne asocijacije za gostovanje našeg "krnjeg" tima na Dalekom istoku.

Meho Kodro, nasljednik Fuada Muzuroviæa na selektorskoj funkciji, neæe po lijepom pamtiti debitantski nastup na našoj klupi. Osim poraza koji je još jednom uzdrmao fudbalski ugled naše zemlje, zabrinjavajuæa je èinjenica da šaroliki sastav (najbolji nisu mogli igrati jer prijateljska utakmica nije dogovorena u FIFA i UEFA terminima), saèinjen veæinom od igraèa iz domaæeg prvenstva, nije niti jednom ozbiljnije zaprijetio Japancima. Istina, u prvih 45 minuta naši su dobro stajali, a sve propuste veznog reda i zadnje linije ispravljali su iskusni golman Kenan Hasagiæ, te kapiten Emir Spahiæ. Ipak, nastavak susreta otkrio je mnogo slabosti, posebno u zadnjoj liniji, pa æe Kodro i njegovi saradnici imati te¾ak zadatak da do narednog prijateljskog meèa riješe sve probleme.

Iako se oèekivalo, Japanci nisu srljali, a do pobjede su došli strpljivom igrom, iskoristivši sve greške naše zadnje linije. U petoj minuti Naohiro Takahara isprobao je udarac, ali Hasagiæ bez veæih problema loptu skreæe u korner. Minut kasnije, domaæi igraèi su se prekombinovali u našem šesnaestercu, pa Seièiro Maki traljavo šutira pored gola. Nakon toga uslijedio je period igre u kojem su Kodrini izabranici kontrolisali utakmicu, a iz dvije poluprilike Admir Rašèiæ i Mirko Hrgoviæ ne uspijevaju savladati Seiga Narazakija. Japanci su "dodali gas" tek u posljednjih 15 minuta prvog poluvremena, kada je Hasagiæ briljantnim intervencijama uspio saèuvati mre¾u našeg gola. Naš golman je u 30. minuti odlièno interevenisao ispred Kenga Nakamure, a tri minute kasnije ukrotio je udrac Jasuhita Enda iz slobodnog udarca sa lijeve strane. U 35. minuti Velimir Vidiæ je intervenisao ispred Takahare, a tri minute kasnije Nakamura je bio u stopostotnoj prilici. Izašao je sam pred našeg golmana, ali je Hasagiæ odlièno intervenisao. U sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena Rašèiæa je na ivici šesnaesterca srušio Juièi Komano, ali je Hrgoviæ traljavo šutirao iz "slobodnjaka".

Japanci su pritisak na naš gol nastavili i u drugom dijelu susreta, ali su Spahiæ i Hasagiæ gospodarili našim šesnestercom. I kada se èinilo da su napadi domaæe reprezentacije splasnuli, Hrgoviæ je u 68. minuti nesmotreno reagovao i poklonio korner Japancima. Domaæi su kratko kombinovali, Kod¾i Jamase je slabo šutirao, a "uspavanost" naše odbrane iskoristio je Jud¾i Nakazava i sa nekoliko metara savladao nemoænog Hasagiæa. Do kraja susreta èuvar mre¾e bh. tima kapitulirao je još dva puta. U 82. minuti Kod¾i Jamase je izbjegao ofsajd zamku i sa vrha šesnestareca rezentnim udarcem pogodio za 2:0, da bi isti igraè na asistenciju Banda postavio konaènih 3:0.

3          Japan – BiH      0

Strijelci: 1:0 Nakazava u 68, 2:0 Kod¾i Jamase u 82, 3:0 Kod¾i Jamase u 88. minutu. Nacionalni stadion u Tokiju. Gledalaca oko 40.000. Sudija: Eui Su Kim (Ju¾na Koreja). ®uti karton: Spahiæ, Damjanoviæ (BiH).

JAPAN: Narazaki, Nakazava, Komano, Uèida, Endo, Nakamura, Suzuki, Abe, Okubo, Takahara, Maki. Još su igrali: Kono, Hanju, Bando, Kod¾i Jamesa. Selektor: Takeši Okada.

BOSNA I HERCEGOVINA: Hasagiæ, Sta. Nikoliæ, Spahiæ, Vidiæ, Merziæ, Jovanoviæ, Damjanoviæ, Vladaviæ, Hrgoviæ, ®i¾oviæ, Rašèiæ. Još su igrali: Ste. Nikoliæ, Jugo, Regoje, Škoro, Štiliæ, Salèinoviæ. Selektor: Meho Kodro.

Osim u sveèanoj lo¾i

Ivica Osim, legenda našeg fudbala i donedavni selektor reprezentacije Japana, juèe se nakon nešto više od dva i pol mjeseca prvi put pojavio u javnosti i u¾ivo gledao utakmicu. Naš struènjak je 16. novembra prošle godine do¾ivio te¾ak mo¾dani udar, a dolazak na tokijski Nacionalni stadion morali su odobriti doktori. Osim je do sveèane lo¾e došao sa štapom u ruci i u pratnji sina Amara, te japanskog lijeènika. Oporavak našeg struènjaka teèe veoma dobro, što su potvrdile i juèerašnje slike sa Nacionalnog stadiona u Tokiju.

nezavisne