Preuzimam svu odgovornost za poraz u Litvaniji

ImageMuška rukometna reprezentacija BiH završila je svoje kvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj 2009. godine. Raduje èinjenica da je naša selekcija izborila bara¾ koji æe se igrati 7. ili 8. juna tekuæe godine, a uzvrat je sedam dana poslije. Protivnik æe se znati 27. januara, a na ¾rijebanje u Norvešku putuju selektor Halid Demiroviæ i generalni sekretar Rukometnog saveza BiH Smajo Karaèiæ.

Prvi èovjek bh. tima osvrnuo se na sva dešavanja u proteklih mjesec dana, od prvog okupljanja i putovanja u Švicarsku.

Dobro se pripremili

– Dugo vremena smo bili zajedno, od 26. decembra i dobro se pripremili za ono što nas sleduje. Pred ove kvalifikacijske susrete smo sami sebi nametnuli pritisak da moramo biti prvi, mada su Litvanci na papiru bolje rangirani. S dvije dosta teške pobjede nad Fincima uspjeli smo obezbijediti bara¾ u Gora¾du, gdje su pali Litvanci – rijeèi su selektora Demiroviæa.

Meðutim, svi su slo¾ni u mišljenju da je posljednji meè kvalifikacija ostavio mrlju na prethodna izdanja. Nezalaganje u Viljnusu rezultiralo je previsokim porazom od 14 golova razlike.

Oèekivao više

– Veæ je u srijedu, nakon Gora¾da, pala koncentracija, što nije opravdanje za sve što se dešavalo u revanšu s Litvancima. Mo¾da sam i ja nešto mogao uèiniti da se to ne desi, pustiti opet da igraju oni koji su iznijeli kvalifikacije. Raèunao sam s tim da æe rukometaši koji nisu imali veliku minuta¾u htjeti da se doka¾u. Poklekli smo u posljednjih 17 minuta, nedostajao nam je ritam i desilo se to što se desilo. Iskreno, oèekivao sam više – istièe selektor.

Opet je stavio bosanski mentalitet u prvi plan.

Neobjašnjive promjene

– Ostvarili smo cilj ranije i to je bio razlog opuštanja. Tako nam se dešavalo i u utakmicama koje su nam bile bitne. Igramo dobro deset minuta, povedemo i mislimo da smo sve riješili. Takve promjene ne znam baš najbolje objasniti, ali pogrešan pristup, igranje po nekom automatizmu je teško promijeniti. Mnogi se tako ponašaju godinama, a imali smo kratak period da bi se nešto korigiralo.

Selektor ne ¾eli u potpunosti okriviti igraèe za posljednju utakmicu.

Izvuæi pouku

– Preuzimam odgovornost za sve što je bilo. Vjerovatno i ja moram nekad reagovati na vrijeme, u toku utakmice predvidjeti šta bi se moglo dogoditi pa povuæi odgovarajuæe poteze. Iz svega moramo izvuæi pouke i raditi na sebi da nam se to ne bi ponavljalo. Zadnja utakmica jeste fleka na dosadašnji rad, ali se nadam da æe nam oprostiti za to. Kad se sve sagleda, 90 posto je dobro odraðen posao, a ovaj ostatak otpada na poraz u Litvaniji – završava Demiroviæ.

Martinoviæ, Trivund¾a, Bašiæ…

Do narednog okupljanja selektor æe uzeti u obzir još neke igraèe koji nisu bili na raspolaganju u ovim kvalifikacijama.

– Poznato je da se Martinoviæ oporavlja od loma ruke i da æemo na njega svakako raèunati. Potom, tu je Edin Bašiæ koji igra u Švicarskoj a nije nam se mogao prikljuèiti jer se morao podvrgnuti operaciji. Ponovo æemo razgovarati sa Srðanom Trivund¾om jer su se u medijima pojavile neke izjave kako on neæe da nastupa za bh. selekciju. Posljednji put kad smo razgovarali dogovorili smo se da æe nam biti na raspolaganju kada bude 100 posto spreman. Tu je, naravno, i Bojan Skoko kojem se treba obezbijediti bh. pasoš. I Sakib Omeroviæ æe biti na širem spisku. Gledat æemo da okupimo sve najbolje rukometaše jer nemamo baš prevelikog izbora.

Muzuroviæ: Zadovoljniji smo nego prošle godine

– Neko je u medijima napisao kako poraz u Litvaniji ostavlja gorak okus u ustima. Slo¾io bih se, ali treba napraviti paralelu s prošlom godinom. Bolje je i ovako nego da se nismo plasirali u bara¾. Onda su nas svi tapšali po ramenima i govorili da æe biti bolje. Najbitnije je da smo kolo prije kraja riješili sve dileme oko prvog mjesta u grupi. Zahvalio bih se svsrdnoj podršci medijima i sponzorima, kao i navijaèima u Sarajevu i Gora¾du. Posebna zahvalnica ide na adresu BH Fanatikosima koji su nam pru¾ili podršku i u Finskoj i Litvaniji. Vjerujem u ovu reprezentaciju i smatram da imamo snage da budemo meðu 15 prvih evropskih ekipa.

Karaèiæ: Nove provjere u martu

Iako je ovaj burni period završen, Rukometni savez mora nastaviti raditi punom parom kako bi se obezbijedili optimalni uslovi za nastavak reprezentativnih aktivnosti.

– Na ¾rijebanju u Norveškoj æemo uspostaviti kontakte s najjaèim evropskim selekcijama kako bi dogovorili prijateljske susrete u sedmici EHF-a koja æe biti sredinom marta. Veæ su uspostavljeni kontaktni sa Nijemcima i Hrvatima. Ovi drugi su obeæali doæi u Sarajevo ako osvoje Evropsko prvenstvo. U svakom sluèaju æemo nastojati organizirati turnir u našem glavnom gradu, gdje bi pored nas, uèestvovale još tri ekipe. Ako to ne uspijemo, bh. tim æe imati najmanje dvije jake utakmice – rekao je generalni sekretar RSBiH Smajo Karaèiæ.

Uskoro i pomoænik selektora

Pored svih aktivnosti koje æe se provoditi na pojaèavanju igraèkog kadra za susrete bara¾a, doæi æe do još nekih promjena. Naime, selektor Halid Demiroviæ æe konaèno dobiti i svog pomoænika koji æe mu asistirati u radu.

– Struèni štab moramo pojaèati kako bi što spremnije doèekali meèeve u junu – kazao je selektor kojem je u posljednjoj utakmici u Litvaniji asistirao kapiten reprezentacije Enid Tahiroviæ, a na golu ga je zamijenio Nebojša Grahovac.

Razlika izmeðu domaæih
i «stranaca»

Demiroviæ je napravio i detaljnu analizu svakog igraèa ponaosob i podvukao neke èinjenice.

– Osjeti se razlika izmeðu igraèa koji igraju u inostranstvu i Premijer ligi. Na primjer, od domaæih igraèa dobro su se pokazali Muhamed Toromanoviæ i Adnan Jaškiæ. Tu treba dodati i Vukašina Stojanoviæa koji je bio odlièan, s obzirom da je bolovao od ¾utice pa je malo prije okupljanja poèeo trenirati. Ostali rukometaši jednostavno nemaju taj potrebni pristup.

san