Sve æemo dileme rije¹iti u Gora¾du

ImageLitvanska selekcija je kvalitetna, a za razliku od Finaca, veæinom je èine visoki igraèi…

Drugom pobjedom nad Finskom (31:28) u subotu u Skenderiji rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine došla je nadomak plasmana u bara¾ za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj 2009.

Od prve do posljednje minute u skoro punoj dvorani "Mirza Delibašiæ" u Sarajevu izabranici Halida Demiroviæa su imali vodstvo, a pobjeda skoro pa i nije dolazila u pitanje. Iako rezultat nije bio toliko uvjerljiv kao što su igraèi oèekivali, na kraju su svi mogli biti zadovoljni.

Naš mentalitet

– Trèe veoma mnogo, vrlo su uporni i igraju isto i kada vode i kada gube. Tako je bilo i u subotu. Za razliku od nas, imaju izgraðen karakteristièan stil i nevjerovatno je koliko su napredovali u posljednje vrijeme – ka¾e Demiroviæ za "Dnevni avaz" dan poslije utakmice.

Stièe se utisak da mnogo bolje igramo protiv zvuènijih selekcija, poput Slovenije, Hrvatske ili Tunisa. Ta bi èinjenica mogla sugerirati manjak motivacije protiv ekipa poput Finske. Kako stati ukraj tom problemu?

– To je upravo posljedica našeg mentaliteta, ali se to ne mo¾e toliko korigovati treninzima. Ne bih se slo¾io da protiv Finske nismo bili motivirani, ali je èinjenica da smo èesto sebi dozvoljavali opuštanje. Kad god smo se mogli konaèno odlijepiti, odigrali smo neki nepotrebni šaraf ili nešto slièno i onda bi nam u narednih nekoliko minuta pao tempo i prednost bi se istopila. Problem je u glavama igraèa. Pokušavam ukazati na takve stvari. Razgovaramo, sugeriramo maksimalnu ozbiljnost.

U srijedu slijedi meè s Litvanijom. Šta oèekujete? Imali ste priliku upoznati se s igrom protivnika.

Podrška publike

– Naravno, ¾elimo pobjedu, da veæ u Gora¾du riješimo sve dileme. Sigurno æemo igrati u prepunoj dvorani pred publikom koja voli i razumije rukomet i sigurno je da æe nam navijaèi biti od velikog znaèaja. Litvanska selekcija je kvalitetna, a za razliku od Finaca, veæinom je èine visoki igraèi. Do srijede æemo pogledati još neke snimke njihovih utakmica, prostudirati igru i dobro se pripremiti za taj okršaj.

Dobra atmosfera

Igraèi su veæ petnaestak dana zajedno. Kako podnose pripreme i zajednièki boravak?

– Dok smo u BiH, dobro. Bilo je malo problema dok smo bili u Švicarskoj i Sloveniji pa je, onda, put u Finsku bio iscrpljujuæi… Ovako, igraèi imaju priliku provoditi slobodno vrijeme sa porodicama, prijateljima, djevojkama. Nakon treninga, svakodnevno razgovaramo i dru¾imo se, na svaki moguæi naèin ¾elimo doprinijeti da igraèi budu zadovoljni.

Izgradili smo temelje

Reprezentaciju ste preuzeli uoèi kvalifikacija za odlazak na EP 2008. Od tada je prošlo nešto više od godinu. Gdje je naša selekcija bila tada, a gdje je danas?

– Sigurno je postignut veliki napredak. Od tada pa do danas odigrali smo mnoštvo utakmica s jakim protivnicima, sa Švedskom, Hrvatskom, Danskom, Norveškom… Napravili smo znaèajan iskorak. Ipak, formiranje reprezentacije je dugotrajan proces. Izgradili smo temelje i idemo pravim smjerom.

avaz