Na velikim sam mukama zbog utakmice u Tokiju

ImageNakon poèetne euforije, predstavljanja i sastanka u Barceloni, tapšanja i èestitki, Meho Kodro se priprema za svoj debi. Utakmica sa Japanom, pada u najgore vrijeme. Premda su kvalifikacijski susreti tek najesen, selektor ima zadaæu okupiti najbolje igraèe. Upitno je hoæe li se Kodri odazvati najbolji, jer je neko u NSBiH, prilikom dogovora, svjesno za¾mirio zbog datuma. Naime, 30. januar nije FIFA termin. Oèito je 150. 000 eura bio dobar mamac za pregovaraèe iz NSBiH. Bh. selektor je za "San" govorio u neuspješnom sastanku u Barceloni, o prvoj akciji, konsultacijama sa kandidatima za svoj struèni štab, o Špancima…

Španci nas respektiraju

Poèeli smo od sastanka u Barseloni. Da li je bolje što æe se u Cirihu skrojiti raspored?

– To mogu reæi kada saznam imena protivnika. Mislim da ni "eksperimentalni", sa Belgijom na startu, nije bio loš. Nije ni najidealniji. Idealni raspored nemo¾e dobiti niti jedan selektor – ka¾e Kodro za naš list.

Koje ste varijante imali spremne u Barseloni?

– Imao sam više kombinacija. Ponudili smo da igramo prvo sa Špancima kod nas. Bio sam spreman gostovati i u Španiji. Isto sam nudio Turskoj. Meðutim i Španci i Turci su nas glatko odbili, pa je sve propalo.

Zašto?

– Španci imaju loša iskustva sa nama. I kada su nas pobjedili na Koševu, bilo je teško. Èak i u Ovijedu, iako su izborili uvjerljivu pobjedu, ali tek u finišu. Ni Turci nisu htjeli na poèetku sa nama.

Pretpostavljam da Vam laska što se naši konkurenti boje Vas?

– Sigurno da nas respektiraju. Ja sam ¾elio ove dvije reprezentacije na startu zbog Evropskog prvenstva. Znam da æe biti mo¾da i umorni od priprema, prijateljskih i utakmica sa EP, pa sam zato tra¾io njih na startu. Pogotovo se Španci boje teških suparnika na otvaranju kvalifikacija. Oni su po svaku cijenu ¾eljeli slabijeg na startu.

Zašto Vi insistirate na jaèem, a ne recimo na Estoniji, Armeniji?

– Objasnio sam razloge zašto sam ¾elio Špance i Turke. Nebih se bunio niti da dobijemo Belgijance na startu. Naravno da je lakše startati sa slabijim, ali ko to mo¾e tvrditi da su Armenija i Estonija autsajderi. Danas svi, pa i Andora, Lihtenštajn, San Marino.., u kvalifikacije ulaze se ciljem da nekog pobijede, otkinu bod nekome.

Najbolji "golfer" meðu nogometašima

Odgovara li Vam termin meèa u Japanu?

– Iskreno ne odgovara. Na mukama sam zbog utakmice u Tokiju. Èekaju me brojni razgovori sa igraèima, jer klubovi nisu obavezni pustiti igraèe, zato što postoje FIFA termini i za prijateljske utakmice. Da sam ja birao, nebih pristao, ali nema mi druge, nego sastaviti što bolju ekipu za meè sa Japanom.

Imate li neki okvirni popis igraèa?

– Imam neka imena u glavi i na papiru. Kada Boliæ i ja obavimo razgovore, tek onda æu izaæi u javnost. Sigurno da mi puno ote¾ava nezgodan termin da pozovem najbolje, ali nemam izbora. Rekao sam da æu zvati najbolje i one koji ¾ele srcem igrati za bh. reprezentaciju. I ja sam se odazivao na prijateljske utakmice, èak i onda kada sam bio povrijeðen.

Kako ide formiranje Vašeg struènog štaba. Javnost je pozdravila izbor Elvira Boliæa?

– Razgovaram sa Boliæem oko imena saradnika. Ne ¾urimo. ®elimo ljude bliske našim idejama. Imam nekoliko kandidata na papiru. Kada doðem u Sarajevo razgovarat æu i sa èlanovima Predsjedništva, sa ljudima iz Izvršnog odbora. ®elim èuti i njihovo mišljenje. Imam njihovu podršku, nisam apsolutista. Uspjeh nam je zajednièki cilj, a to mo¾emo ostvariti samo sa ljudima kojima vjerujem. Bez povjerenja i podrške nema uspjeha.

Poznata je Vaša ljubav prema golfu, gdje u Španiji slovite kao jedan od najboljih "golfera" meðu nogometašima.

– Nikad nisam ni sanjao da æu zavoljeti taj sport. Veæ sam savladao neke tajne. Znam da u Sarajevu ima golf teren. Naravno da æu svratiti. Posla je preko glave, nemam sekudne odmora. Sada je reprezentacija moj jedini i najva¾niji zadatak – izjavio je za naš list Meho Kodro.

O Hijeru

– Razgovarao sam sa Hijerom tokom, ali i nakon sastanka. Stari smo znanci. Odigrali smo desetine utakmica na kontra stranama. Uvijek je bio korektan. Moguæe da smo nekad mijenjali dresove. Nakon sastanka u Barseloni, Hijero i ja smo šetali dvadesetak minuta. On je prièao o utakmicama Španije sa BiH. Izuzetno nas cijeni – prenio nam je Kodro razmišljanje nekadašnjeg kapitena "Furije".

O Sergeju i Braci

Hasan Salihamid¾iæ i Sergej Barbarez, definitivno neæe igrati za bh. tim. Komentar?

– Razgovaraæemo još o tome. Poštujem njihove odluke, ali i njihov doprinos stvaranju reprezentacije. I kao nogometaši i ljudi su dali
puno. Naravno da mi je ¾elja da se jednog dana ukljuèe u ovaj, tako da ka¾em, zajednièki projekat – pri¾eljkuje "Meša".

O Fanatikosima

Navijaèke skupine svih klubova, a posebno BH Fanatikosi su izrazili zadovoljstvo Vašim izborom. Oèekuju sastanak sa struènim štabom?

– Svojim saradnicima smatrat æu sve one kojima je na prvom mjestu BiH i uspjeh reprezentacije. Znam kako sam se osjeæao kada su nas navijaèi bodrili protiv Albanije u Zenici, zatim na Koševu protiv Grèke, Danske i ostalim utakmicama. Osjetio sam taj adrenalin nakon prestanka moje igraèke karijere, jer sam sa tribina, u navijaèkom grotlu bodrio našu reprezentaciju protiv Belgije u Zenici, protiv Hrvatske na Koševu. Navijaèi su naš veliki adut i sigurno da æemo prièati o našoj saradnji u buduænosti, a sve za uspjeh naše reprezentacije – najavljuje selektor.

Šabiæ, Mujèin, Haliloviæ, Bešireviæ…

Kodro je i na "slatkim" mukama. Zbog brojnih èestitki, telefonskih poziva, sms poruka, telegrama, koji su zasipali njegov telefon, ali i porodiènu kuæu u San Sebastianu i Mostaru. Zvali su Šabiæ, Mujèin, Bešireviæ, Dediæ, Varešanoviæ, Haliloviæ, nekadašnji Kodrini saigraèi…

 Ne mogu vam reæi kome sve zvao i èestitao, jer je bilo na stotine poruka i poziva. Od obiènih ljudi, navijaèa, mojih Mostaraca, do igraèa sa kojima sam igrao u reprezentaciji. Dosta je bilo poziva iz Španije. ®ao mi je što nemogu svima odgovoriti, jer bih trebao cijeli dan tipkati. Svima od srca zahvaljujem i molim za razumijevanje. Biæe mi drago, ako im uzvratim dobrim igrama naše selekcije – poruèio je Kodro. Bila bi to najljepša zahvala svima onima koji podr¾avaju Kodru.

san