Ne ¾elim biti bh. selektor, u NSBiH je rasulo

ImageVahid Halilhod¾iæ, bivša "devetka" Vele¾a, Nanta, PSG, uspješni trener u Francuskoj, dobio je ponudu da vodi Ren. Halilhod¾iæ je veæ jednom bio u Renu. Osim što ga je spasio ispadanja iz lige, bh. trener je Rena doveo u polufinale Kupa. Ren ne stoji najbolje u francuskom prvenstvu, a cilj je prezimiti u Kupu UEFA -e. Kako Renu za opstanak u Evropi treba pobjeda protiv Dinama, èelnici kluba "šok terapijom" ¾ele ostvariti ¾eljeni cilj.

– Francuski klubovi me stalno zovu. Nisu navikli da sam bez posla. Znaju gdje sam i kako sam radio. Imam još ponude iz Dubajia i Teherana, ali bih radije ostao u Francuskoj. Odvagat æu dobro ponudu Rena, pa tek onda odluèiti – rekao nam je Vahid Halilhod¾iæ.

Bojkot reprezentacije

Ime bh. struènjaka spominjalo se meðu kandidatima za selektorsku poziciju. Da li Vas zanima bh. reprezentacija?

– U ovom trenutku nisam kandidat. Mo¾da me neki ¾ele za selektora, ali to nije realno. Trenutno me ta pozicija ne zanima.

Zašto, mo¾da zbog uslova?

– Finansijski uslovi nisu razlog. Kada jednog dana doðem, radit æu iz patriotskih razloga, za bosansku platu.

Iz kojih razloga Vas sada ne zanima dolazak u BiH?

– Zato što se u NSBiH ne zna ko pije, a ko plaæa. Vlada rasulo. Ne treba biti posebno vidovit, pa to uoèit. Uostalom, mediji godinama o tome pišu, navijaèi i glavni reprezentativci bojkotuju reprezentaciju. To najbolje govori o stanju u i oko Saveza i reprezentacije.

Reprezentacija je u èetvrtoj skupini, kako ste vi vidjeli naš tim protiv Turske?

Ibrièiæ, D¾eko, Gušo…

– Nije bilo naboja, bila je to na neki naèin "prijateljska" utakmica. Ipak, vidio sam da ima zanimljivih igraèa. Gušo je branio odlièno, zanimljivi su; D¾eko, Ibiševiæ, Ibrièiæ, jer su svi mladi. Ima dobrog materijala. Ja sam uvijek govorio da naša zemlja ima dobre igraèe, te da zaslu¾ujemo bolji plasman, pa i odlazak na EP ili SP. Uostalom, proðu neke selekcije, koje nisu bolje od nas.

Kako ocjenjujete grupu za SP, u kojoj je naša selekcija?

– Španija, Belgija, Turska, nisu izraziti favoriti. Sigurno da je stanje u njihovim Savezima i ligama sreðenije, ali mo¾emo se nositi sa njima. Pogotovo kada se ovoj reprezentaciji pridodaju neki igraèi koji nisu igrali kod Muzuroviæa. Mi smo imali jaèe grupe, pa smo do posljednjeg kola bili u igri za plasman. Bilo je i slabijih suparnika, pa smo završavali na èetvrtoj poziciji. Mi smo se sami sebi najveæi protivnik.

Iz druge u Ligu prvaka

Dokada mislite odmarati?

– Trebala mi je ova pauza. Imao sam nekoliko stresnih sezona. Desetak godina sam radio. Neke sam klubove, poput Lila uveo u elitnu diviziju, zatim sam vodio Lila u Ligi prvaka, onda sam sa Renom izborio opstanak, sa PSG sam osvojio Kup, igrao Ligu prvaka. Bio sam kratko u Saudijskoj Arabiji, pa u Turskoj. Sve me to iscrpilo. Odmor je dobrodošao da sredim neke privatne stvari, ali i da uèim engleski jezik. Imao sam ranije ponude da radim u Engleskoj, ali zbog jeziène barijere nije došlo do realizacije

Gdje æete provesti predstojeæe praznike?

– Mo¾da u Francuskoj, mo¾da u Aziji, a mo¾da i u BiH. Ovisi od ponuda. Ipak, najrealnije je da æu biti u Francuskoj. Za koji dan æete saznati mo¾da i moj novi klub – izjavio je za "San" Vahid Halilhod¾iæ.

Širakov prijatelj

Halilhod¾iæ je najtrofejniji bh. struènjak, legendarni golgeter Nanta, trener koji je ostvario drugi najbolji rezultat u klupskoj istoriji PSG. O Vahi su Francuzi pisali knjige, snimili dokumentarac, a dva puta je proglašavan trenerom godine u Francuskoj. U jednoj sezoni u Maroku je potukao sve rekorde, po broju pobjeda i golova u jednoj sezoni, vodeæi Raða Kazablanku. Nosio je olimpijsku baklju, a nosilac je specijalnog Ordena Legije èasti, koju mu je uruèio ®an Širak. Halilhod¾iæ je sa suprugom Dijanom bio na oproštajnoj veèeri kod Širaka.

O Pjaniæu

Jeste li gledali Miralema Pjaniæa?

– Gledao sam inserte sa utakmica Meca. Rijetki su mladi igraèi kao Pjaniæ da sa sedamnaest godina igra u Francuskoj. Ima odliènu tehniku, ali mi se èini da je nedovoljno fizièki jak. Šteta što igra u klubu, koji æe, vjerovatno, ispasti. U poèetku nisam ni znao da je Pjaniæ naš. Drago mi je što BiH ima tako talentovanog igraèa – govori Vaha u superlativima o bh. nogometnom dragulju.

Kaka i Ferguson

Ko je po Vama najbolji igraè u Evropi?

– Kaka je ispred svih. Zato što je sjajan nogometaš, ali i karakter. On je igrom i ponašanjem pravi voða. Iza njega su Kristijan Ronaldo, Mesi i Drogba.

A, najbolji trener?< /p>

– Aleks Ferguson me zadivljuje. Zaštitni je znak Manèestera. Godinama je trener, a to je najte¾e. Ferguson traje, a to je vrlo bitno za trenera. Godinama dr¾i Manèester u vrhu. Zato je Ferguson za mene najbolji – ka¾e Vaha.

Hrvatska i Dinamo?

Mo¾e li Dinamo pobijediti u Renu?

– Mo¾e, jer je Ren u velikoj krizi. Šest utakmica su izgubili zaredom. Evropa im je jedina šansa. Dinamo trenutno ima bolji tim – ka¾e Vaha.

Ko æe po Vama biti najprijatnije iznenaðenje na predstojeæem EP?

– Hrvatska ima moænu ekipu, odliène trenere i jako vodstvo. Imaju sve što Bosna nema. Hrvatska bi mogla iznenaditi, kao Grèka na prošlom evropskom prvenstvu – prognozira Halilhod¾iæ

san